Foto: Mads Elkær.

IBM-direktør efter stor fyringsrunde i Danmark: Derfor er det nødvendigt

Interview: Den teknologiske udvikling betyder, at IBM Danmark har brug for færre medarbejdere, forklarer administrerende direktør Henrik Bodskov efter stor fyringsrunde i selskabet.

Det er en tung dag i IBM Danmark, men det er en naturlig konseksvens af den teknologiske udvikling, at der skal bruges færre medarbejdere. 

Sådan lyder det fra administrerende direktør Henrik Bodskov, efter at afskedigelserne i IBM Danmark er gennemført.

Onsdag morgen kunne Computerworld fortælle, at IBM Danmark havde sat gang i den fyringsrunde, som der var vedvarende rygter om allerede for nogle uger siden.

Læs mere her: Fyringsrunde i IBM Danmark - et større antal medarbejdere mister jobbet

Computerworld har fra en kilde erfaret, at det er 160 medarbejdere, der er blevet afskediget i IBM Danmark i denne omgang.

Det er en oplysning, som IBM Danmark hverken vil be- eller afkræfte.

Derfor er det nødvendigt
Administrerende direktør Henrik Bodskov vil dog gerne forklare, hvorfor det har været nødvendigt at afskedige et større antal medarbejdere i IBM Danmark:

"Vi er i gang med en stor transformation, hvor vi flytter os fra det mere traditionelle - især har it-drift været en større del af det, vi arbejder med her i Danmark - mod den nye verden med cognitive business, digitaliseringselementer og ikke mindst automatisering og cloud."

"Det er det, vi tilbyder vores kunder, og det er også den måde, vi selv arbejder på," fortæller Henrik Bodskov til Computerworld.

"Det er en del af den proces. Der kommer store ændringer i it-driften. Det sker via cloud, vores shared services-centre, automatisering og cognitive computing."

"Så vi tilpasser også løbende vores konkurrencekraft, når vi introducerer den slags elementer i vores drift."

Kræver færre folk
Henrik Bodskov blev udnævnt til administrerende direktør i IBM Danmark i oktober 2015 - blot et halvt år efter, at selskabet ellers havde udnævnt Lars E. Clausen til direktør. Læs mere om det her.

Onsdag måtte Henrik Bodskov så gennemføre sin første store fyringsrunde i virksomheden.

Er de nye forretningsområder mindre mandskabskrævende, eller der det fordi, det er mere fordelagtigt at løse den slags opgaver andre steder i verden end i lige præcis Danmark?

"Mandskabsmæssigt er det mere effektivt, da det er en automatisering og nogle processer, som vi før har måttet udføre manuelt på bedste vis med nogle rigtig kompetente medarbejdere."

"Det kan nu gøres automatisk, så vi ikke på samme måde har behov for at have mennesker inde over."

"Reelt set er det den teknologiske udvikling, og ligesom hos alle andre virksomheder så foregår den digitaliseringsproces med en øget hastighed."

"Det er nogle utroligt kompetente medarbejdere, som vi desværre må sige farvel til i denne her proces," siger Henrik Bodskov.

"En rigtig tung dag"
Det er ikke den første gang, at der bliver skåret ned i den danske del af IBM. Hvordan har reaktionen været blandt jeres medarbejdere denne gang?

"Det er klart, at man ikke synes, at det er særligt behageligt, og jeg må også sige, at jeg synes, at det er en rigtig tung dag, hvor jeg må meddele så dygtige medarbejdere, at vi nedlægger deres job."

"Jeg bruger også rigtig meget tid i disse dage på at forklare det. Vi gør det så godt, som det overhovedet er muligt, og vi har også sikret, at vi har et outplacement-firma med, som kan hjælpe os."

"Det har faktisk været rigtig rart at se som leder, at mange af vores medarbejdere hurtigt er kommet i job igen," siger Henrik Bodskov, der siden 2002 har haft en række lederstillinger i selskabet. 

Læs også: Computerworld erfarer: IBM Danmark fyrer 160 medarbejdere onsdag

Hvad gør du dig af overvejelser omkring, om det så er jeres konkurrenter, der nupper dem?

"Der sker forskellige ting i markedet. Vores transformation er måske lidt anderledes end nogle af vores konkurrenters."

"Vi arbejder meget koncentreret på at nå videre med cognitive business. Det er også det, der gør, at jeg ser ret positivt på den videre udvikling for IBM Danmark."

"Vi har en rigtig god pipeline på nogle af de elementer - så det er positivt," lyder det fra Henrik Bodskov.

Bliver ikke fritstillet
I satser stort på de nye forretningsområder. Hvad siger du til medarbejderne, når der bliver udtrykt en bekymring for, om det her så er sidste gang, der skal ske afskedigelser?

"Der er traditionelle driftsopgaver med vores store kunder i dag, som jo klart fortsætter. Det vil ikke ændre sig.

"Vi kommer nu ud med klare meldinger omkring cognitive computing, og hvad det betyder for vores fremtid - og at det - og det har Gartner også sagt - relativt hurtigt kan betyde vækst i omsætning."

"Og så giver det også en positiv effekt på nogle af vores mere traditionelle områder, at vi flytter os, så det er det budskab, det er vigtigt for mig at få ud."

Læs også: Efter nye rygter om afskedigelser i IBM: Her er situationen for medarbejderne

Vi erfarer, at I har valgt ikke at fritstille de ramte medarbejdere i denne omgang - hvilke overvejelser ligger der bag den beslutning?

"Baseret på vores finansielle resultater og på den måde, som alle andre virksomheder også tænker på, så har vi meget fokus på at sikre en fornuftig balance imellem indtægter og udgifter."

"Vi er i en transformation og på vej fra det mere traditionelle til en fremtid med cognitive, så vi har stort fokus på omkostningerne, og det har været en driver i denne her sammenhæng."

"Alle bliver selvfølgelig behandlet fuldstændig inden for lovens rammer."

"Og så siger vores outplacementfirma faktisk, at det gør det lidt lettere og mindre stressfuldt for medarbejderne at finde et job, fordi de er i job."

Antallet af medarbejdere i IBM falder
Med dagens fyringsrunde i IBM Danmark tager antallet af medarbejdere i organisationen endnu et dyk.

I IBM Danmark har der været tale om en konstant nedgang i antal ansatte siden 2008, hvor der var 4.740 ansatte i selskabet.

Det var faldet til 2.556 ansatte i 2014. Det danske 2015-regnskab er endnu ikke offentliggjort.

Ved udgangen af 2015 lå IBM's globale medarbejderstyrke på 377.757 ansatte.

Det var et beskedent fald i forhold til året før, men et markant fald i forhold til årene 2010 til 2013, hvor IBM havde 426.000 til 431.000 ansatte på globalt plan.Læs også:

Computerworld erfarer: IBM Danmark fyrer 160 medarbejdere onsdag

Fyringsrunde i IBM Danmark - et større antal medarbejdere mister jobbet

Efter nye rygter om afskedigelser i IBM: Her er situationen for medarbejderne

Rygte: Presset IBM på vej med stor fyringsrunde: Tusindvis skal fyres

Mystisk vagtskifte: IBM Danmark får ny administrerende direktør

Årsregnskab: Presset IBM står over for én afgørende udfordring

IBM Danmark om ny IBM-storsatsning: Vi mener, at vi har knækket koden

IBM klar til at masseansætte it-folk: Skal bruge 300 medarbejdere til nyt udviklingscenter i Malmø

IBM har sagt farvel til 51.600 medarbejdere i 2014 - og flere kan være på vej
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Computerworld
De 30 største danske it-virksomheder: Her er antallet af ansatte - og hvor mange penge, der bruges på løn
Top 100: Computerworld har nærstuderet årsregnskaberne fra 499 danske it- og televirksomheder og kan her bringe listen med de 30 største arbejdspladser. Se antallet af ansatte og få et indblik i, hvor mange penge virksomhederne bruger på løn til medarbejderne.
CIO
Du risikerer at blive hægtet helt af, hvis ikke dit netværk bliver fremtidssikret - og det haster
Klumme: Hver dag går mere 168,1 petabyte gennem netværket hos AT&T, hvilket svarer til 130 millioner timers video i HD. Det viser, hvor store krav der i dag stilles til en virksomheds netværk. Er du klar til det?
Comon
Oversigt: Her er de bedste Android-smartphones der kan købes i Danmark
Det vrimler med spændende Android-smartphones på markedet. Vi har samlet en oversigt over de bedste Android-telefoner, du kan købe herhjemme netop nu.
Job & Karriere
Se listen: Disse it-folk bliver ansat på stedet - cheferne skriger efter helt bestemte it-kompetencer
Der er en markant mangel på it-folk med helt bestemte kompetencer samtidig med, at it-cheferne er i gang med at øge bemandingen i it-organisationerne. Se listen med de mest efterspurgte it-kompetencer netop nu.
White paper
Digitaliseringen af finanssektorens sætter skub i et helt nyt syn på it-infrastruktur
Finanssektoren er i fuld gang med en voldsom digital omvæltning. Det betyder blandt andet et helt nyt syn på it-infrastruktur. Stadig flere virksomheder skifter fokus fra on-premise-løsninger til et miks af on-premise, hosting og cloud som kaldes en hybrid it-infrastruktur. Læs i dette whitepaper udarbejdet af IDC for Interxion om udviklingen, den nye tankegang og de umiddelbare fordele. 12 sider på engelsk.