Artikel top billede

Overvågede og anholdt demonstranter via åbne API'er på Facebook og Twitter

Den amerikanske virksomhed Geofeedia har solgt sin overvågningsplatform af sociale medier til det amerikanske politi, der har brugt det i forbindelse med præventive anholdelser.

Facebook, Twitter, Flickr, Instagram og andre sociale medier har fodret amerikanske myndigheder med lokationsdata på demonstranter i forbindelse med protester i USA.  

Det fortæller American Civil Liberties Union (ACLU) via Computerworlds søstermagasin PC World.

Facebook og resten af de sociale medier har API'er, som udviklere kan få adgang til og udvikle apps op mod tjenesternes funktioner.

Det blev udnyttet af virksomheden Geofeedia med et produkt af samme navn. 

Geofeedia var et SoMe-overvågningsværktøj, hvor du kunne markere et geografisk område på et kort, hvorefter samtlige opslag, billeder, tweets og posts kunne findes og spores. Over 500 myndigheder i USA benyttede sig af værktøjet, forklarer ACLU. 

Facebook og Twitter har allerede lukket for Geofeedias adgang til sine brugerdata, men inden da blev Geofeedia blandt andet brugt i forbindelse med overvågningsopgaver af store demonstrationer omkring politidrabet på Mike Brown i byen Ferguson i den amerikanske delstat Missouri.

I en videodemonstration herunder kan du se, hvordan Geofeedia fungerer via Geofeedias egen YouTube-side. 

Big Brother?

Det lyder som noget fra dystopien Brave New World, men overvågning via sociale medier er unægteligt en del af vores virkelighed. 

I forbindelse med optøjer i Baltimore benyttede amerikansk politi specifikt Geofeedia til at vide, hvornår optøjer ville gå til angreb på politikøretøjer ud fra offentlige opslag fra sociale medier, hvilken har været en almindelig måde at organisere demonstrationer på. 

Politiet benyttede også Geofeedia til hurtigt at udpege og stoppe en gruppe unge, der med tasker fyldte af brosten og flasker var på vej for at deltage i demonstrationerne, De unge blev anholdt, inden de ankom. 

"I nogle tilfælde kunne politiet bruge ansigtsgenkendelses-software sammen med Geofeedia til at udpege demonstranter med arrestordre, og anholde dem direkte fra gruppen af protestanter," skriver ACLU i en casestudy. 

Facebook, Twitter, Instagram og andre har allerede lukket for Geofeedias kommercielle adgang til sine API'er, og beretter, at det er i strid med retningslinjerne at overvåge sine brugere, ligesom du ikke må videresælge data indsamlet fra Facebook.

Det er kun Facebook, Twitter, Instagram og andre, der må det. 

Læs også: 

Microsoft siger stop: Myndigheders overvågning af vores brugere skal frem i lyset




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere