TDC vælger Ericsson til at drive 5G-netværk:100 folk flyttes, pilottest parat til sommer og 4G opdateres

Den danske iværksætter Tine Thygesen frygter, at det bliver sværere for danske iværksætter at få arbejdstilladelse i USA. Foto: Rick Molloy

Dansk it-iværksætter om Trump: "Der er grund til at frygte, hvad der sker, når folk uden forstand på internettet får magten"

Den ene er i chok, mens den anden tror på en mere erhvervsvenlig politik. Computerworld har talt med to danske it-iværksættere, der ser vidt forskelligt på Donald Trumps valg-sejr.

"Jeg er i chok. I total disblelief," lyder det fra den danske tech-iværksætter Tine Thygesen, da Computerworld ringer hende op

Hun taler naturligvis om det, som resten af verdenen også taler om i disse timer. Det amerikanske valg.

Tine Thygesen har blandt andet være med til at stifte den danske app Everplaces og det københavnske iværksætterfællesskab Founders House, der huser masser af danske iværksætter, der drømmer op at få succes i Silicon Valley i USA.

"Min største bekymring er sådan set ikke økonomisk, men verdenspolitisk lige nu. Men skal vi tale forretning, så er det allerede i dag en udfordring for danske iværksættere at få visum i USA. Derfor er det bekymrende for iværksættere, hvis visumreglerne bliver endnu strammere," siger Tine Thygesen.

Læs også: DI Digital om valget af Donald Trump: "Det er svært at se noget som helst positivt ved det"

Hun frygter ligeledes, at Donald Trumps protektionistiske tendenser vil få negative konsekvenser for den internationale samhandel.

"Men jeg synes også, at der som iværksætter er grund til at frygte, hvad der sker, når folk uden forstand på internettet får magten. Han mangler en grundlæggende forståelse for, hvor vigtigt det er, at internettet fortsætter med at være uafhængigt og frit," siger hun.

Men hvis du som iværksætter skal fremhæve noget positivt ved Trump, hvad vil det så være?

"Hvis jeg skal tage ja-hatten på, så vil jeg jo fremhæve, at han ser sig selv som iværksætter. Han handler ganske vist efter nogle etiske standarder, som jeg ikke bryder mig om. Men netop fordi han er iværksætter, kan man håbe, at erhvervslivets interesser lægger ham på sinde," siger hun.

Silicon Valley støtter Hillary Clinton
Tine Thygensen fortæller, at hun har et relativt stor netværk blandt amerikanske iværksættere og nordiske iværksættere i USA. 

Langt størstedelen af dem støtter Det Demokratiske Parti, og Tine Thygesen fortæller, at hendes egen stemme også var tilfaldet Hillary Clinton, hvis hun havde mulighed for at stemme ved det amerikanske valg.

Læs også: Silicon Valley i chok: Hvad vil der ske med it-industrien med 'The Donald' som præsident? Håber på positive iværksætter-tiltag
Toke Kruse, der er stifter og bestyrelsesformand i  regnskabsprogrammet Billy, ser noget anderledes på det. 

Han rykkede i 2012 sin virksomhed til USA, men flyttede sidste år hjem til Danmark for at komme tættere på de danske kunder. 

Han oplever ganske vist ligesom Tine Thygesen, at stort set hele  den amerikanske tech-branche hælder mest til det demokratiske parti.

Til gengæld er han dog selv usikker på, hvem han ville stemme på, hvis han kunne stemme ved det amerikanske valg

"Det ved jeg faktisk ikke. Jeg ville helt sikkert ikke stemme på Hillary Clinton, og jeg tror heller ikke, at jeg ville have stemt på Donald Trump," siger han. 

Alligevel kan han godt se visse positive ting ved Donald Trump. 

Ikke mindst hans skattepolitik, der vil føre til lavere selskabsskat, og Toke Kruse gætter ligeledes på, at Donald Trump også vil sænke skatten på kapitalindkomst.

Læs også: Ny teknologi vil dræbe job i massevis - er det forklaringen på Trumps succes?

"Da jeg flyttede til USA, var det blevet meget attraktivt for iværksættere at sælge deres virksomheder. Det skyldtes, at George W. Bush havde sænket skatten på kapitalindkomst, og jeg tror, at Trump vil komme med lignende tiltag, der vil være til gavn for iværksættere," siger han og tilføjer: 

"Vi må også huske, at Trump selv er iværksætter, så jeg tror, at han på erhvervsfronten har et 'mindset,' der minder meget om det, som mange iværksættere selv har." 

Toke Kruse mener heller ikke, at danske iværksættere med amerikanske drømme bør frygte for, at det bliver sværere at få arbejdstilladelse i USA.

"Jeg tror ikke, at danske tech-iværksættere tilhører den gruppe, som han vil stramme visum-reglerne for. Og det er i øvrigt også svært at få visum til USA i dag. Det tog tre og en halv måned for mig," siger Toke Kruse.

Han medgiver dog, at det formodentligt bliver sværere for amerikanske virksomheder at rekruttere arbejdskraft fra blandt andet Indien, Mexico og Kina.

Læs også:
AI-system var ikke i tvivl: Pegede uden den mindste tvivl på Trump som vinder af præsidentvalget

Donald Trump: Apple skal tvinges til at flytte al produktion hjem til USA  
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
En ny udbudslov kan se dagens lys i 2020: Få overblikket her
Evalueringen af den nuværende udbudslov blev sat i gang, da erhvervsminister Rasmus Jarlov udsendte et høringsbrev i demcember 2018. Lovforslaget og eventuelle ændringer forventes at ligge klar i 2020.
Computerworld
Yousee, Telmore og TDC Erhverv bliver nu en del af et helt nyt underholdningsselskab
TDC Group bliver i fremtiden splittet op i to selskaber, og det ene selskab, der kommer til at fokusere på digital underholdning har netop fået sit navn.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Gratis e-bog: Mister du pusten på BI-bjergetapen? Tag den lige vej i stedet!
Denne e-bog er relevant for dig der sidder i en virksomhed, der allerede arbejder med Dynamics 365 for Finance & Operations, eller som overvejer at få det. Det er din genvej til at komme tilbage på BI-motorvejen, hurtigt og på den rigtige måde. Du finder ud af hvordan du kommer ud over bumpene og uden om hullerne på bjergvejen med CBI Plugin, så du igen kommer tilbage på motorvejen og kan køre direkte mod målet. Læs videre og bliv klogere på, hvordan du kommer over – eller helt undgår – de største bump på bjergetapen.