Artikel top billede

Hackere har stjålet data fra tusindvis af 3-kunder: Det skal du gøre som 3-kunde

3 bliver i disse dage afpresset af kriminelle for et større millionbeløb. Cirka 3.600 3-kunders data er på spil. Her er, hvad du selv kan gøre som 3-kunde.

Teleselskabet 3 modtog i fredags en afpresningsmail fra en eller flere kriminelle. Bevæbnet med flere tusinde brugeres persondata, kræver de kriminelle et større millionbeløb fra 3, hvis ikke oplysningerne skal offentliggøres.

Læs også: Teleselskabet 3 hacket: Hackere kræver millioner for ikke at afsløre persondata på tusindvis af 3-kunder

3 har i samarbejde med politiet verificeret afpresningen som reel. Cirka 3.600 kunders data er i fare for at blive lækket.

Helt specifikt sidder de kriminelle inde med data på kunders navn, adresse, e-mail, telefonnummer, CPR-nummer samt mindre "farlige" oplysninger såsom abonnementstype. Hverken kontonummer eller din mobils PIN-nummer er blevet lækket.

"Sikkerhed er af højeste prioritet her hos 3, og derfor er vi selvfølgelig både kede og ærgerlige over, at det her kan ske. Vi arbejder på højtryk sammen med politiet for at finde gerningsmændene," siger Sidsel Rosendal Olsen, kundedirektør i 3 til Computerworld.

"Vi kommer dog ikke til at forhandle med de kriminelle, da det kun vil bringe flere af vores kunders data i fare," tilføjer kundedirektøren.

3-kunde? Det kan du gøre

3 har ud fra de kriminelles informationer om dataene sporet sig frem til, hvilke 3.600 kunder det formodentligt drejer sig om.

"Vi har kontaktet dem, som vi formoder er berørt af situationen, og vi tilbyder dem gratis at få skiftet både SIM-kort og telefonnummer," siger Sidsel Rosendal Olsen.

Du kan altid kontakte 3's kundeservice, hvis du vil høre mere som sagen. 

Derudover opfordrer 3's kundedirektør til at gå ind på 3's hjemmeside for at læse mere om sagen og om, hvordan du undgår at falde for netsvindel. 3's kundedirektør opfordrer også til at gå ind og læse på Borger.dk om selv samme.

Den mest farlige af de berørte data er CPR-nummeret, der kan bruges til identitetstyveri og ansøge om kredit i ofrenes navne.

Hvis du ikke føler, at dine data er sikre hos 3, uanset som du er en af de 3.600 berørte eller ej, kan du ikke kunne ud af dit abonnement, hvis du er bundet af en bindingsperiode.

Ligeledes tilbyder 3 heller ikke en kompensation for at dine data er lækket.

Det fortæller sikkerhedsekspert Jens Monrad fra sikkerhedsselskabet FireEye til Computerworld.

"Med et CPR-nummer er det muligt at udføre identitetstyveri og købe produkter i ofrenes navne. I Danmark bruger vi jo vores CPR-nummer til utroligt mange ting. Blandt andet når vi skal optage banklån eller bare købe en mobiltelefon, og risikoen er endnu større, når CPR-numrene kombineres med oplysninger om navne og adresser," siger han.
 
Hvis du frygter at dit CPR-nummer kan blive misbrugt, kan du søge om at få påsat en kreditadvarsel (eksternt link). 

Det betyder, at virksomheder kan slå dit CPR-nummer op imod et register, hvis virksomheden mistænker CPR-nummeret for at blive misbrugt.

Skulle det ske, at dit CPR-nummer bliver misbrugt, og kan du bevise det, kan du få et nyt CPR-nummer via det offentlige. Dette kan dog kun ske, hvis/når dit CPR-nummer er blevet misbrugt og ikke alene på mistanken.

Har du modtaget en mail fra 3 om, at du er en af de 3.600 berørte 3-kunder, så hører vi meget gerne fra dig. Skriv til m.madsen@cw.dk

Læs også: YouSees kæmpe-nedbrud nytårsaften: Situationen kan være alvorlig




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere