Artikel top billede

Det er sådan, de it-kriminelle forsøger at lokke dig til at aktivere makroer. Foto: Fortinet.

Ny ondsindet Word-fil på spil - kan ramme både Windows og Mac med malware

Et nyt malware-angreb er i gang med udgangspunkt i en Word-fil med makroer. Angrebet kan ramme både brugere af Windows og Mac.

Makro-baserede malware-angreb er igen kommet i fokus hos de it-kriminelle, der i stigende grad forsøger at lokke potentielle ofre til at åbne Word- eller Excel-filer og aktivere de medfølgende makroer.

Nu er et nyt makro-baseret angren blevet opdaget - og denne gang retter angrebet sig både mod Windows og macOS.

Det er konkret en Word-fil, der spreder malware ved at eksekvere ondsindet kode i form af Visual Basic for Applications (VBA).

"Når Word-filen åbnes, viser den en besked til ofrene, hvor den beder dem at slå makroer til, hvilket gør det muligt at eksekvere den ondsindede VBA-kode," skriver sikkerhedsselskabet Fortinet i et blogindlæg.

Fortinet skriver, at den kode, der eksekveres, er en tilrettet version af et allerede tilgængeligt metasploit framework fra Github.

Forskellige malware-metoder i spil

Det interessante ved netop denne malware er, at den spredes forskelligt alt efter, om der er tale om Windows eller macOS.

På Apples platform er det et Python-script, der sætter gang i hele balladen, mens det på Windows foregår via en DOS-kommando og powershell.exe.

Fortinet beskriver, hvordan aktiveringen af makroen fører til, at computeren tager kontakt til diverse servere, der hoster selve malwaren.

Det ser ud til, at malwaren skal gøre ofrenes maskiner tilgængelige til senere angreb, eksempelvis DDoS, men Fortinet skriver, at koden fortsat er ved at blive undersøgt:

"Vi vil komme med flere detaljer om denne malware senere, når vi har fundet flere interessante detaljer."

Slå makroer fra

Det smarte ved at anvende makroer fra de kriminelles side er, at makroer i sig selv ikke er problematiske eller ondsindede - og derfor heller nødvendigvis blokeres.

I stedet handler det om at sende tilsyneladende uskyldige dokumenter til et offer, hvorefter denne lokkes til at aktivere makroer.

Med mindre man har særlige behov for at kunne afvikle makroer kan man derfor med fordel slå dem fra som udgangspunkt.

Derefter vil man - ved at være lidt ekstra på vagt over for tilsendte dokumenter og filer - som udgangspunkt være beskyttet mod denne type angreb.

Det er nemlig kun, hvis man selv aktiverer makroer i eksempelvis et konkret Word-dokument, at de it-kriminelle har mulighed for at sprede malwaren.

Læs også:

Pas på denne type "uskyldige" vedhæftede filer: Narrer dit antivirusprogram - og sender din maskine i malware-fælden

Vær på vagt når software crasher i Windows: Særlig advarsel er et forsøg på at snyde dig

0-dagssårbarheder er det rene guf for hackere: Så hurtigt slår hackerne til




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere