Artikel top billede

Foto: Nissan

Forskere hacker bil via bluetooth: Kan slukke din motor, mens du kører

Israelske forskere har trådløst hacket en kørende bil og slukket for motoren via en usikker ODB-II dongle.

Moderne køretøjer er supercomputere på hjul, hvor alt fra bremser til brændstofforbrug styres elektronisk.

Men al den teknologi resulterer også i en større usikkerhed.

Et israelsk sikkerhedsfirma, Argus Cyber Security, har via sårbarheder i en OBD-II dongle fra Bosch formået at "tage kontrollen" over en bil via bluetooth.

Blandt andet var det muligt for forskerne trådløst at slukke motoren på en kompromitteret bil i fart ved at være inden for bluetooth-rækkevidde og kontrollere donglen og dermed motoren.

"Hvor skræmmende det end lyder, at vi kunne slukke motoren, så betyder det også, at da vi kan sende ondsindede beskeder ind igennem CAN-porten, så er det måske også muligt at påvirke andre ECU (motorkontroldele red.). Hvis det lykkes for en hacker, kan han påføre alvorlig skade til de fleste biler på vejen," skriver Argus i en pressemeddelelse.

En fejl i log-in processen mellem den tilhørende smartphone-app og dongle betød, at Argus' forskere kun var minutter om at "brute-force" sig igennem appens pinkode. Herefter kunne forskerne via en anden sårbarhed sende beskeder til systemet og dermed slukke for bilen.

Fejlen rettet, men CIA har gjort noget lignende

Hacket fra de israelske forskere skete via en trejdepart-dongle, der blev isat bilens IBD-II-port, men der findes mange dongles i stil med den hackede, ligesom flere biler selv har lignende funktioner. 

Fejlen i Boschs OBD-II dongle er ifølge Argus allerede blevet rettet, efter at det israelske sikkerhedsfirma tog kontakt til Bosch.

De israelske sikkerhedsfolk er dog ikke de eneste, som angiveligt har formået at kontrollere en bils indre computer.

Ifølge de tidligere WikiLeaks-læk om CIA's omfangsrige cyber-arbejde, har den amerikanske efterretningstjeneste undersøgt og forsket i udnyttelsen af bilsystemer.

Blandt andet blev der spekuleret i, at man netop kunne udnytte sårbarheder i systemet til at udføre næsten usporbare snigmord, hvor man får angrebet til at se ud som et biluheld. 

Du kan læse mere om CIA og de lækkede CIA-dokumenter her: Her er den vigtige lære for danske virksomheder efter gigantisk CIA-læk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere