Artikel top billede

(Foto: © Lars Bertelsen / Lars Bertelsen)

Staten skal kappe båndene til de store konsulenthuse: "Vi har gjort os for afhængige af mange rådgivere undervejs"

Når det offentlige laver offentlige it-udbud, er det som regel alt for kompliceret for små aktører at byde ind. Det skyldes blandt andet, at staten læner sig kraftigt op ad store konsulenthuse, der gør udbudene unødvendigt komplicerede, lyder kritikken fra direktør i Digitaliseringsstyrelsen. Det det skriver Information.

Når staten går i udbud med it-opgaver, er opgaverne så komplekse, at det som regel kun er markedets største spillere, der har kræfter til at byde på opgaven. 

Det skyldes, at staten læner sig for meget op ad rådgivere fra de store konsulenthuse. Det skriver Information.

Det skal der laves om på, mener Lars Frelle-Petersen, der er direktør for Digitaliseringsstyrelsen.

Han vil svække de store konsulenthuses indflydelse og tvinge Staten til at tage større ansvar for at udarbejde udbudsmaterialet. Det skal knytte staten tættere sammen med mindre leverandører. 

"Ud over at vi har gjort vores udbud for komplekse og gjort os for afhængige af mange rådgivere undervejs, så er det også et problem, hvis vi selv er med til at begrænse det marked, vi byder ud i. Det medfører, at det kun er ganske få, der kan være med. Det er så igen med til at gøre det hele mere komplekst," siger Lars Frelle-Petersen til Information.

Læs mere om it-skandaler i det offentlige her: Derfor ender danske it-projekter i kaos: Sådan får vi bugt med it-skandalerne
     
Verdensmestre i digitalisering
Danmark er blandt verdens førende nationer, når det kommer til digitalisering. Når disciplinen udøves i det offentlige, er vi faktisk tæt på at være verdensmestre. 

Alligevel er der utallige eksempler på, at store offentlige it-projekter ender som forsinkede og forhutlede it-tragedier. Her er et udpluk af Informations omfangsrige liste: 

Arbejdsmarkedsstyrelsens Amanda, Den Digitale Tinglysning, Forsvarets DeMars, EPJ-projekterne og seneste EFI.

Pernille Kræmmergård, der er professor på Aalborg Universitet i it-ledelse og digitalisering er i høj grad enig med Lars Frelle-Petersen og udtaler i Information sin støtte til tanken om, at mindre aktører skal bydes indenfor, da de er ofte er langt fremme på hver deres område.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere