Artikel top billede

KMD efter politianmeldelse for hacking: Sådan indberetter du et sikkerhedshul til os uden at blive meldt til politiet

KMD har fået heftig kritik for at politianmelde en borger, der har fundet et sikkerhedshul i et af virksomhedens systemer. Koncerndirektør Mette Kaagaard forklarer, hvordan man melder en sikkerhedsbrist, uden at få lovens lange arm på nakken.

"Vi vil meget gerne have henvendelser fra borgere, der finder problemer i vores systemer. De skal ikke være bange for at henvende sig".

Sådan udtaler Mette Kaagaard, koncerndirektør i KMD.

Hun har været centrum i en mindre mediestorm, siden det i sidste uge kom frem, at virksomheden har politianmeldt en borger, der har fundet en alvorlig sikkerhedsbrist i KMD-system.

Computerworld har bedt direktøren forklare, hvad man konkret skal gøre, hvis man som it-kyndig borger finder et sikkerhedshul i et af KMD's mange systemer. Og ikke vil meldes til politiet.

"Det er vigtigt for mig først lige at pointere, at vi på ingen måde har meldt manden til politiet, fordi han har fundet et sikkerhedshul. Vi har meldt ham, fordi han har sat kode ind i vores system og trukket data ud på en måde, der ikke er meningen. Det opfatter vi som hacking, og derfor har vi et ansvar overfor vores kunder for at reagere. Så må det være op til myndighederne at afgøre, om der er sket noget ulovligt."

Det er så den konkrete borger i den konkrete sag. Men hvis man opdager et sikkerhedshul i et KMD-system, hvad vil du så helt konkret gerne have, at man gør?

"Jeg vil gerne have, at man henvender sig til den kommune eller myndighed, der er kunde hos os, med en beskrivelse af fejlen og screen dump af, hvor man har fundet fejlen. Så kan kunden forsøge at reproducere fejlen og rette henvendelse til os, og hvis kunden ikke kan reproducere fejlen, kan kunden jo rette henvendelse til borgeren igen."

Håber på fælles retningslinjer

Meget af kritikken af KMD er gået på, at denne type politianmeldelse kan afholde velmenende borgere fra at indrapportere sikkerhedshuller i de it-systemer, KMD leverer til det offentlige.

KMD holder dog fast i, at man generelt er positiv over for borgere, der henvender sig.

Du har selv nævnt flere gange, at I meget gerne vil have henvendelser fra borgere, der finder sikkerhedshuller i jeres systemer. Hvordan tror du, at en politianmeldelse påvirker folks motivation for at henvende sig til jer?

"Jeg håber ikke, det har betydet noget. Men samtidig kan jeg selvfølgelig også godt kigge indad, når jeg ser de kommentarer, der har været."

Hvad har I helt konkret lært af denne her sag, og hvordan vil det påvirke den måde, I håndterer lignende sager i fremtiden?

"Vi skal som branche nok blive lidt bedre til at håndtere den slags sager. Det er potentielt ikke sidste gang, vi har set dette her, og derfor mener vi, at branchen har brug for fælles retningslinjer for, hvordan man håndterer det. Derfor har vi foreslået IT-Branchen at lave fælles retningslinjer, så borgerne har noget konkret at forholde sig til."

Læs også: KMD skyder budbringeren med klodset politianmeldelse: Lad os nu få en fælles whistleblower-ordning




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere