Artikel top billede

(Foto: SH Søren Holm)

Kæmpebøde til Google: Skal betale 18 milliarder kroner i bøde til EU

Opdateret: Google skal betale 18 milliarder kroner til EU i bøde for at have fiflet med sine søgeresultater. Kan stå overfor stor følgestraf.

2,42 milliarder euro - eller 18 milliarder kroner.

Så meget skal Google betale i bøde til EU for at have pillet ved sin søgealgoritme på en måde, der har givet store fordele til Googles egne tjenester inden for shopping og prissammenligninger, Google Shopping og Google Product Search.

Opdateret: Se Googles reaktion på bøden: Google efter kæmpebøde: Er helt uenig og overvejer at anke

"Googles strategi for selskabets sammenlignings-tjenester har ikke kun handlet om at tiltrække kunder ved at gøre produktet bedre end konkurrenternes. Google har sørget for, at andre selskaber ikke har fået mulighed for at konkurrere og innovere på området. Og vigtigst: Google har forhindret, at europæiske forbrugere frit kunne vælge mellem tjenester," lyder det fra konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R).

I et tweet fastslår hun, at Google har givet 'ulovlige fordele' til egne tjenester, og det skal stoppes.

Ifølge Bloomberg har Google nu 90 dage til at ændre sin adfærd på området.

Sker det ikke, skal moderselskabet Alphabet betale op til fem procent af den daglige, globale omsætning i dagsbøder, hedder det.

Googles sammenligningstjeneste blev søsat i 2008 og har siden altid haft en fremtrædende plads i søgeresultaterne på Googles søgemaskiner.

Til gengæld har først kunne se konkurrenternes resultater fra side fire i søgeresultaterne, hvilket er så langt tilbage, at det i praksis er en død side. 95 procent af alle klik bliver nemlig leveret på side et af søgeresultat-listen.

Sagen har været i gang siden 2010, og tidspunktet for bøden er iøvrigt ikke atypisk, da EU også tidligere har udstedt bøder op til sommerferien for at sikre maksimal omtale.

Der kan i fremtiden ventes flere afgørelser fra EU angående Google, i det EU for tiden også gransker Googles Android-software samt AdSense-annoncerings-tjeneste.

EU mistænker Google for at tvinge telefon-producenter til at installere Google-produkter i deres versioner af Android.

Det kan du læse mere om her: EU åbner stor Android-sag mod Google

Google har tidligere blankt afvist beskyldningerne fra EU og peget på, at selskabet istedet 'øger valgmulighederne for europæiske forbrugere og tilbyder værdifulde muligheder.'

Det kan du læse mere om her: Google svarer igen på heftige anklager fra EU: Derfor er der slet ikke noget at komme efter.

Læs også gennemgang af sagen af lektor Christian Bergqvist: Overblik: Sådan hænger EU's kæmpesag mod Google sammen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere