Artikel top billede

Strid om den nye persondatalov: ”Bøder til det offentlige giver ingen mening”

Den nye persondataforordning træder snart i kraft, og kritikken hagler ned over Justitsministeriet, fordi ministeriet ikke vil have offentlige myndigheder omfattet af de skærpede sanktioner, der rammer virksomhederne. Men ifølge dansk ekspert i forvaltningsret, er det meningsløst at give det offentlige bøder.

”Det vil simpelthen ikke give nogen mening at give de offentlige myndigheder store bøder.”

Sten Bønsing er Ph.D. og lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, og han stiller sig uforstående overfor det flertal i Folketinget, der vil give det offentlige bøder for at bryde persondataloven.

Den nye persondatalov skal supplere persondataforordningen fra EU (GDPR), der træder i kraft næste år, og et af de store stridspunkter i den danske lov er netop, om offentlige myndigheder skal straffes med bøde.

Ifølge forordningen kan private virksomheder straffes med bøder på op til 20 millioner Euro for persondata-sjusk, men det er op til de enkelte lande, om det samme skal gælde myndigheder.

Herhjemme ønsker et flertal i Folketinget, at også det offentlige skal kunne tildeles bøder, men ifølge Sten Bønsing giver det ikke praktisk mening at ligestille virksomheder og myndigheder.

”Hvis for eksempel Arbejdstilsynet får en kæmpe bøde og så melder ud, at der ikke bliver gennemført tilsyn de næste to år, fordi der ikke er penge til det, kan vi så leve med det? Nej, det kan vi ikke. Så skal der alligevel tilføres midler, og hvem er det så lige præcis, vi giver en bøde?”, siger Sten Bønsing til Computerworld.

”Pointen er, at bøder til det offentlige udelukkende vil betyde, at man flytter penge rundt mellem forskellige kasser.”

Offentligt ansatte kan straffes

Justitsministeriet meldte allerede sidste år ud, at man ikke ønsker bøder til det offentlige, og i det forslag til en ny persondatalov, der netop der sendt i høring, har ministeriet noget overraskende valgt slet ikke at adressere spørgsmålet.

Det har affødt kritik fra et politisk flertal på Christiansborg, der alle ønsker ligestilling mellem myndigheder og erhvervsliv, og Dansk Erhverv kalder i en skarp kritik det offentliges position for et ”digitalt helle”.

Den vurdering giver Sten Bønsing dog ikke meget for. Han vurderer tværtimod, at medarbejderne i det offentlige har større incitament til at overholde persondataloven end de tilsvarende i erhvervslivet. Selvom myndighederne ender med ikke at kunne få bøder.

”Man kan jo til gengæld gøres personligt ansvarlig som offentlig ansat. Det har vi mange eksempler på. Hvis man bryder sin tavshedspligt eller bruger oplysninger, man ikke har lov til, så kan man som offentligt ansat få en bøde personligt eller sågar en fængselsstraf," siger Sten Bønsing.

"Det, mener jeg, giver et noget kraftigere incitament til at opføre sig ordentligt, end hvis ens arbejdsgiver får en bøde."

Du kan læse justitsministeriets lovforslag her.

Læs også: Ny persondatalov: Her er de vigtigste stridspunkter i lovforslaget




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere