Artikel top billede

Top 100: Sådan kårer Computerworld Danmarks dygtigste it-virksomheder

Top 100/2017: Laveste score er bedst i Top 100. Her er forklaringen på vores udregningsmetode, som giver det bedste billede af styrkeforholdene i it-branchen.

Hvert år kårer Computerworld Danmarks dygtigste it-virksomheder. Det har vi gjort siden 1996, og kåringen sker på baggrund af selskabernes regnskabstal.

I øvrigt er det en forudsætning, at virksomheden er registreret i Computerworld Brancheguiden.

Adgangskravet

Adgangskravet til bruttolisten er enten personaleomkostninger på 10 millioner kroner eller mere eller en opgivet omsætning på 20 millioner eller mere - begge som oplyst i seneste regnskab.

Sidste år var bruttolisten 482 virksomheder, mens den i år er på 499 virksomheder.

Alt i alt betyder det, at langt over en trediedel af virksomhederne registreret i Computerworld Brancheguiden er med i opløbet til kåringen af Danmarks dygtigste it-virksomheder.

Ændret analysegrundlag siden 2008

Den aktuelle udregningsmetode introducerede Computerworld i 2015. Den er er beskrevet nærmere i infoboksen og tager højde for det forhold, at en meget stor del af de større it-virksomheder uden begrundelse kan undlade at oplyse omsætning og antal ansatte i årsregnskabet.

Sådan har det været siden årsregnskabsloven blev ændret i 2008, og netop nøgletallene omsætning og antal ansatte indgik i den tidligere beregningsmetode.

Den nye metode

Den nye Top 100-metode ser i stedet på regnskabsposterne primær drift, lønomkostninger og egenkapital. Oplysninger, som findes i næsten alle regnskaber.

Som nævnt er det Computerworlds Brancheguide med over 1.200 it-virksomheder fordelt på 23 underkategorier, der danner baggrund for udvælgelsen.

Nummer et i hver af de 23 underkategorier tildeles i øvrigt som sædvanlig en specialpris.

Derfor bruger vi moderselskabstal

Beregningerne i Top 100 er baseret på offentligt tilgængelige regnskabsdata leveret af Dansk Regnskabsanalyse. 

I analysen anvender vi udelukkende moderselskabstal og altså ikke koncerntal. 

Sådan har vi gjort siden vi begyndte analysen i 1996, og der er flere tungtvejende grunde til, at vi fastholder brugen af moderselskabstal.For det første er det et problem, at mindre koncerner og delkoncerner ikke er forpligtede til at aflægge koncernregnskab. 

For det andet risikerer vi at få data med fra virksomheder, som slet ikke er en del af it-branchen - ejendomsadministration, valutahandel, for blot at nævne nogle eksempler. Samtidig kan vi risikere, at eventuelle datterselskaber i undersøgelsen påvirker resultatet ved at tælle med efter flere forskellige og usammenlignelige regnskabsmetoder.

For det tredje er der koncerner, som har flere selvstændige it-virksomheder i Danmark, der alle indgår i analysen, og som derfor kunne tælle med to gange.

Fire målepunkter

Top 100-beregningen omfatter fire målepunkter:

  • Resultat af primær drift i forhold til lønomkostninger.
  • Overskud efter renter og før skat i forhold til årets gennemsnitlige egenkapital.
  • Resultat af primær drift i forhold til aktiver.
  • Vækst i primær drift.
Vinderen er den virksomhed, der opnår den laveste såkaldte sovereign-score, som er summen af placeringer på de fire måleparametre.

Den bedst mulige sovereign-score er altså fire og et udtryk for, at virksomheden er branchens nummer et på alle fire parametre.

Sidste års vinder, Exerp, fik en sovereign-score på 156. Året før vandt Commentor med en sovereign-score på 82.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere