Artikel top billede

It-folk slår alarm op til tysk valg: Centralt valg-system er hullet som en si

Tyske it-sikkerhedsfolk slår alarm få uger før det tyske valg: Det centrale tyske it-valgsystem er spækket med sårbarheder, der gør det muligt at manipulere med valgresultatet. "Antallet af sårbarheder samt deres alvorlighed overgår vores allerværste forventninger," lyder det fra white hacker-gruppe.

Det centrale it-system, som Tyskland vil anvende til valget 24. september, er hullet som en si.

Det mener en række tyske it-folk, der har kigget nærmere på systemet, som hedder PC-Wahl.

Systemet anvendes til at håndtere valgresultaterne fra de forskellige områder i Tyskland.

PC-Wahl anvendes blandt andet til at registrere stemmerne i de enkelte lokalområder, ligesom det anvendes til at transmittere resultaterne videre til centralt hold. Det spiller derfor en helt central rolle i valget.

Det var den tyske it-mand Martin Tschirsich fra Darmstadt i Hessen, der først rapporterede, at han ved nærmere eftersyn havde fundet en række alvorlige sikkerhedsmæssige sårbarheder i systemets kode.

“Valget er ikke sikkert. Systemet kan hackes,” sagde han til tidskriftet Zeit Online.

Det fik den i Tyskland ret anerkendte white hacker-gruppe CCC (‘Chaos Computer Club’) til at gå koden efter i sømmene.

Og i en helt ny rapport fra CCC, som blev offentliggjort torsdag, er konklusionen da også, at der er noget om snakken.

PC-Wahl rummer en “række sikkerheds-problemer og adskillige praktiske angrebs-scenarier,” lyder det fra CCC, der peger på, at flere af sårbarheder kan føre til forfalskning af det samlede valgresultat - og altså i yderste konsekvens af, hvem der får magten i hele Tyskland.

Du kan hele rapporten fra CCC her: Software to capture votes in upcoming national election is insecure.

Ifølge sikkerheds-folkene findes der en sårbarhed i PC-Wahls opdateringsfunktion, som giver mulighed for ‘one-click compromise.’ Samtidig er selve opdaterings-serveren usikker, hedder det.

“Helt fundamentale it-sikkerhedsprincipper er ikke blevet fulgt. Antallet af sårbarheder samt deres alvorlighed overgår selv vores allerværste forventninger,” lyder det fra white hackeren Linus Neumann på vegne af CCC.

Det hører med til kritikken, at PC-Wahl-systemet allerede er blevet anvendt flere gange til valg i Tyskland - både til lokalvalg, folketingsvalg og EU-valg.

De tyske myndigheder har da også reageret omgående. De bedyrer nu, at det har højeste prioritet at sikre den kommende valghandling - blandt andet ved at sikre, at de lokale myndigheder opdaterer PC-Wahl samt at de indfører forskellige sikkerhedsprocedurer.

De skal blandt andet telefonere til de valg-myndigheder, som de sender valgresultaterne ned, så de mundtligt kan tjekke, at de data, der er blevet modtaget, er de samme som dem, der er blevet afsendt.

Læs også:

Lækket NSA-rapport afslører: Russisk hackerangreb på valg-software kort før amerikansk præsidentvalg

Vi mødte statsministeren for verdens mindste it-stormagt, og her er, hvad han lærte os om digitalisering




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere