Artikel top billede

Fiberselskaberne gør klar til nye investeringer - men hver fiberkunder har allerede kostet 45.000 kroner

Der er investeret mange milliarder kroner i fiber hos de danske elselskaber, og flere af dem kæmper med store underskud. Alligevel vil de nu investere endnu flere penge i fiber.

Efter mere end et årti med elselskabernes massive investeringer i fiberbredbånd rundt omkring i landet, bliver der hos flere selskaber lagt op til, at der nu skal graves endnu mere fiber ned i den kommende tid.

Der er dog allerede tabt mere end seks milliarder kroner på fiberprojekterne i form af blandt andet underskud, konkurser og nedskrivninger.

Det skriver Finans, der kan fortælle, at elselskaberne nu er i gang med at investere yderligere 700-800 millioner kroner på udbygningen af deres fibernet.

Den samlede investering i fiber fra elselskabernes side er på 18 milliarder kroner, skriver Finans. Med omkring 400.000 danske fiberkunder, betyder det, at hver eneste fiberkunde har krævet en investering på 45.000 kroner.

Det får ifølge Finans flere teleeksperter til at advare imod, at elselskaberne fortsætter deres investeringer.

Der er kommet langt flere kunder

Finans’ regnestykke tager udgangspunkt i, at der er 400.000 fiberkunder i Danmark.

Ifølge Energistyrelsens opgørelse over antallet af fiberbredbånds-abonnementer i Danmark nåede vi dog i første halvår 2016 op på over 484.000 abonnementer.

Det var en stigning på 15,4 procent i forhold til første halvår 2015, men udviklingen bliver dog især interessant, hvis vi kigger på fiberbredbånd over en 10-årig periode.

Går vi tilbage til første halvår 2007, var der ifølge Energistyrelsen kun lige knap 43.000 abonnementer til fiberbredbånd i Danmark. Det betyder, at antallet af abonnementer er mere end 11-doblet på 10 år.

Læs mere om det her: Fiberbredbånd boomer: For få år siden ringede alle alarmklokker - nu skovler danske fiberselskaber kunder ind

Selvom de danske fiberselskaber i disse år henter masser af nye bredbåndskunder, kæmper de fleste af selskaberne stadig med store underskud.

Få overblikket over det her: Vidt forskellige resultater hos danske fiberselskaber - flere kæmper med blodrøde bundlinjer

Det er ikke kun i Danmark, at der investeres mange milliarder kroner i fiberbredbånd.

Tidligere i år konkluderede en rapport fra interesseorganisationen FTTH Council Europe, at det vil koste 137 milliarder euro - lidt mere end 1.000 milliarder danske kroner - at sikre fiberbredbånd til alle borgere i EU-landene.

Prisen dækker over, hvis man sikrede fiber ved 100 procent af alle hjem, mens 50 procent af dem blev tilsluttet fiberen. Samtidig er der taget højde for, at der allerede i dag er fiber ved 36 procent af hjemmene, mens 11 procent er tilsluttet.

Læs mere om det her: Regnestykket er gjort op: Det koster det at sikre lynhurtigt fiberbredbånd til os alle




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

IAM-medarbejder

Centrica Energy

Senior Business Analyst

Scanreco Nordic A/S

Softwareudvikler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere