Artikel top billede

Regeringen klar til at skride ind over for offentligt data-sjusk: Vil straffe myndighederne med bøder for brud på loven

Det har hidtil ikke været muligt at straffe offentlige myndigheder med bøder, hvis de bryder persondataloven. Det vil regeringen nu lave om på.

Så sent som for få dage siden kunne Computerworld berette, at der er omfattende eller meget omfattende mangler i forhold til persondataloven hos syv af otte statslige myndigheder, som netop er blevet undersøgt af Datatilsynet.

Indtil nu har det dog været uden økonomiske konsekvenser for de offentlige myndigheder at overtræde loven.

De kan nemlig ikke få bøder for det, selvom private virksomheder med den nye EU-persondataforordning i dén grad stilles i udsigt, at det er kontant afregning ved kasse 1, hvis man sjusker med data og bryder loven.

Læs også: Otte danske myndigheder undersøgt af Datatilsynet - de syv bryder persondataloven

Nu tyder meget dog på, at regeringen vil ændre dette misforhold, så også offentlige myndigheder kan straffes med bøder. Det skriver Politiken.

Mediet fortæller, at der vil være et loft på bøderne på 16 millioner kroner for brud på datalovgivningen, men der er uanset hvad tale om helt nye toner fra regeringen i dette vigtige spørgsmål.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil ifølge Politiken den 25. oktober fremlægge et forslag til en ny lov, der skal gøre det muligt at straffe offentlige myndigheder med bøder, hvis de ikke lever op til persondataloven.

“Overholder man ikke reglerne om databeskyttelse, er det en alvorlig sag, som skal have mærkbare konsekvenser. Derfor har regeringen besluttet, at også offentlige myndigheder skal kunne få bøder, hvis de overtræder reglerne,” udtaler Søren Pape Poulsen i en skriftlig kommentar til Politiken.

Der er dog allerede nu også dem, der advarer om dette tiltag. For pengene til at betale bøderne skal som bekendt komme et sted fra.

“Det vil jo få den konsekvens, at der så skal findes 16 millioner kroner i en kommunes budget, og det kan gå ud over servicen på skoler eller i ældreplejen,” udtaler Pia Færch, kontorchef for digitalisering i KL, til Politiken.

Læs også:

Lad hammeren falde over alle offentlige myndigheder, der sjusker med vores persondata: Giv dem kæmpebøder

Strid om den nye persondatalov: ”Bøder til det offentlige giver ingen mening”




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere