Artikel top billede

Photo by William Iven on Unsplash (Foto: Photo by William Iven on Unsplash)

Har du også undret dig over Facebooks foruroligende præcise venneforslag? Dette kan være den hemmelige forklaring på fænomenet

Facebooks venneforslag kan nogle gange være skræmmende præcise. En del af forklaringen kan være, at Facebook har langt flere oplysninger om dig end dem, som du selv afgivet.

Sidste år modtog jeg en besked fra en mekaniker, som jeg har gjort brug af nogle gange.

“Hvorfor dukker DU op blandt 'personer du måske kender',” spurgte han.

Jeg er ham svar skyldig.

Det samme er jeg, når det gælder den tidligere Tinder-date, der i sommer sendte mig en venneanmodning. Vi havde kun mødt hinanden en enkelt gang, men alligevel havde Facebook foreslået hende at tilføje mig som ven.

Facebooks venneforslag kan være overraskende præcise, og hvis du er Facebook-bruger, har du ganske givet selv haft lignende oplever.

Læs også: David Lassen dykker dybt ned i data om vores digitale liv: "Nogen har spurgt, om vi ikke bare giver virksomhederne gode ideer med det her - men virksomhederne er allerede langt foran"

Bruger hemmelig opskrift 

Men Facebooks algoritme er en forretningshemmelighed, der beskyttes med samme nidkærhed som opskriften på Coca-Cola.

Derfor er der kun ganske få mennesker her på kloden, der har præcis viden om den hemmelige opskrift, som Facebook anvender.

Det står dog klart, at en del af anbefalingerne finder sted på baggrund af let-tilgængelige oplysninger om fælles venner, arbejdsplads, byen I lever i og formodentligt også dine egne søgninger på Facebook.

Men så findes der de venneanbefalinger, der er knap så logiske og som må skyldes, at Facebook besidder en særdeles dyb viden om dit sociale liv.

Og hvis vi skal forstå dybden af den viden, må vi derfor også forstå, at Facebook har langt flere data om dig end dem, som du selv har oplyst på din profil. 

Det er en af de konklusioner, som det amerikanske medie Gizmodo er kommet frem til. 

Bruger skyggeprofiler

Gizmodo har for nylig forsøgt at finde frem til, hvordan Facebook strikker sine venneanbefalinger sammen. 

Og ifølge mediet er en del af hemmeligheden, at Facebook opererer med såkaldte skyggeprofiler. 

Det vil sige profiler, der bygger på data om dig, som andre mennesker har afgivet til Facebook. En væsentlig del af de oplysninger får Facebook fra brugernes digitale telefonbøger.

Læs også: Derfor ender du altid med at høre det samme musik på Spotify

Høster data fra din telefonbog

Når du opretter en Facebook-profil, ønsker Facebook adgang til løbende at indhente oplysninger fra din adressebog, så tjenesten kan sætte dig i forbindelse med folk fra din telefonbog. 

Men her giver du dog ikke blot Facebook adgang til data om dig selv. Din telefonbog er i sagens natur også rig på data om andre personer. 

Kontaktdata fra din telefonbog indeholder typisk et telefonnummer og en e-mail-adresse, men i nogle tilfælde også oplysninger om privatadresser, arbejdsplads, titel, fødselsdag, billeder og links til profiler på andre sociale netværk. 

Det betyder, at Facebook meget vel kan have knyttet et telefonnummer eller en e-mail-adresse til din profil, selv om du aldrig selv har oplyst det til Facebook.

I min telefonbog har jeg i øjeblikket 133 kontakter, som Facebook i dag må formodes at have adgang til.

Blandt kontakterne i min telefonbog er ikke blot vores venner og familier, men alt lige fra forretningsforbindelser til flygtige bekendtskaber og ja - også dates og romantiske partnere. 

Som Gizmodo skriver, så betyder det, at Facebook med adgang til mere end et årtis akkumulerede kontaktdata kan have kendskab til din nuværende og tidligere fysiske adresse samt alle de e-mail-adresser og telefonnumre, som du gennem tiden har brugt. 

Kan oprette hemmelige profiler

Oplysninger som disse gør det eksempelvis muligt for Facebook at oprette skjulte profiler på folk, der endnu ikke selv har oprettet en Facebook-profil. Noget som Facebook dog afviser at gøre. 

Men skyggeoplysningerne fra de mange kontaktdata kan kortlægge dit sociale liv langt mere detaljeret. 

Lad os eksempelvis forestille os, at to forskellige personer har dit telefonnummer eller din e-mailadresse i deres telefonbog, så kan det for Facebook være en indikation på, at de to personer kender hinanden. 

I teorien vil det kunne betyde, at en kvinde pludselig vil kunne få præsenteret sin mands hemmelig elskerinde som et venneforslag. 

Telefonnumre er perfekt til at identificere 

Den amerikanske sikkerhedsekspert Bruce Schneier oplyser til Gizmodo, at mobil-telefonnumre er en af de stærkeste oplysninger, hvis du ønsker at identificere en personer. Ofte er telefonnummer mindst ligeså godt som et cpr-nummer. 

“Mobil-numre er endnu bedre end et socialt-sikkerheds-nummer, hvis du ønsker at identificere en person. Folk giver deres telefonnummer ud hele tiden, men de stærkt knyttede til din identitet,” oplyser han til Gizmodo.

Læs også: "Kun gennem data kan vi skabe det bedste produkt. De sko, som jeg har på lige nu, er 3D-printede sko. Så vi kan også printe sko til dig"