Så nemt er det at fuppe sig til 80.000 kroner: Her er læren af den seneste MobilePay-svindel

ComputerViews:En tidligere chefredaktør på Computerworld blev for nylig svindlet for 80.000 kroner via MobilePay. Men det betyder ikke, at systemet er usikkert.

Det er efterhånden en noget fortærsket sandhed, at den menneskelige faktor er det svageste led i virksomhedernes it-sikkerhed.

En virksomhed er ikke mere sikker end de medarbejdere, der benytter dens systemer, og som den seneste sag med MobilePay-svindel viser, er selv de systemer, vi stoler mest på, ikke 100 procent sikre.

En tidligere chefredaktør på Computerworld blev for nylig offer for et udspekuleret scam-opkald, og han blev frarøvet 80.000 kroner via MobilePay.

Læs også: Mikael fik lænset sin konto for 80.000 kroner af smarte MobilePay-svindlere: "Jeg er hverken blåøjet eller naiv"

Det er ikke nyt, at der svindles med MobilePay, men sagen understreger alligevel en vigtig pointe. Nemlig at man i dag ikke kan sikre selv det bedste system uden at placere et vist ansvar hos brugeren.

Kravet til en moderne betalingsløsning er først og fremmest, at den skal være nem og hurtig at bruge. Og på et marked der har besluttet sig for, at det er for langsomt og besværligt at indsætte sit Dankort og taste fire cifre, er det ikke let at opnå den totale sikkerhed.

Med brugervenlighed følger ansvar
Den ekstreme brugervenlighed, der forventes af moderne betalingssystemer, kommer så at sige med et minimumskrav til brugernes forsigtighed, og hvis en bruger opgiver kodeord og personlige oplysninger til folk over telefonen, er der, for nu at sige det pænt, ikke så meget at gøre.

Ovenstående skal dog ikke opfattes som ren “victim blaming” af Computerworlds forhenværende chefredaktør eller andre, der har været ofre for lignende svindelnumre.

Ja, den klassiske telefonsvindel er let at afvise. Man behøver ikke være sikkerhedsekspert for at regne ud, at det næppe er Microsofts kundeservice, der ringer på gebrokkent engelsk fra et telefonnummer i Burundi, ligesom det bør være logik for de fleste, at det aldrig er en god idé at sende nogen et billede af sit NemID.

Men Computerworld har tidligere beskrevet, hvordan svindlere og it-kriminelle i det senere år er blevet langt dygtigere og mere professionelle. Dansksprogede freelancere tilbyder sprogkundskaber til svindel via det mørke net, og ransomware-producenterne har fået kundeserviceafdelinger.

Det kan du læse mere om her: Sådan organiserer nigerianske bander cyber-svindel i Danmark: Hyrer dansk arbejdskraft på det mørke net

Bankernes systemer nyder enorm tillid, og når en person fra MobilePay på klingende rigsdansk i telefonen hævder at have brug for den kode, du ganske rigtigt lige har modtaget på SMS fra MobilePay, ja, så er det ikke længere åbenlyst, at der er tale om fup og fidus.

Betyder det så, at MobilePay er usikkert? Nej.

Men en uvidenskabelig tommelfingerregel er, at jo lettere et system er at bruge, jo lettere er det at misbruge.

Danske Bank og andre betalingsudbydere kunne godt udrydde en stor del af den verserende svindel, og man kan altid lægge ekstra lag af to-faktor-godkendelse ind forskellige steder i processen.

Men når en elektronisk betaling skal tage tre sekunder og være lige så intuitiv som en dating-app, så går det bare ikke.

Realiteten er, at når en uddannet mand med baggrund i it og innovation kan fuppes, så er der nok rigtig mange andre, der også falder i.

Derfor er det måske relevant at diskutere, om det overhovedet er forsvarligt at stille tjenester som MobilePay til rådighed.

Læren af den aktuelle sag må i alle tilfælde være, at ubehagelig skepsis og mistro overfor fremmede er en nødvendig del af sikkerheden i moderne betalingsløsninger. 

Og hvis man ikke gider det, så er der jo Dankortet (det fysiske plastikkort, altså).Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...
mest debaterede artikler

Premium
Peter Schleidt står i spidsen for et it-budget på 1,2 milliarder kroner i Jyske Bank: "Der kommer til at ske enormt meget i branchen, og teknologien bliver helt afgørende"
Interview: Peter Schleidt står i spidsen for al digitalisering i Jyske Bank, der med et it-budget på 1,2 milliarder kroner for alvor kan gøre en forskel på området. Men selv med et så stort budget skal der fokuseres. Og tænkes i nye baner. "Der sker noget på digitaliseringsfronten alle steder i Jyske Bank," siger direktøren.
Computerworld
Nørgaard: Facebook er godt og grundigt på spanden på grund af nogle onde menneskers onde biks
Klumme: En række onde mennesker som Steve Bannon har via deres onde, onde biks Cambridge Analytics (CA) trukket data ud på individ-niveau fra Facebook på alle amerikanere, anvendt en yderst snedig metode, kaldet Big Five, til at finde ud af deres sindsstemning, og derpå målrettet de russiske trolde fra IRA i Sankt Petersborg mod folk med henblik på at fremme Bernie og Trumpie, men ikke Hillary.
CIO
Datatilsynet beroliger 65 dage før GDPR: "Det er ikke fordi, vi nu vil ud og give bøder til højre og venstre"
Datatilsynet forventer ikke at skulle uddele bøder til højre og venstre. I stedet vil tilsynet satse på at indgå i en dialog med virksomhederne.
Job & Karriere
Facebook søger medarbejdere til kæmpe-datacenter i Odense - se de ledige stillinger her
Facebook søger nye medarbejdere til selskabets kæmpedata-center i Odense, der efter planen skal åbne i 2020. Se her, om du kan komme i betragtning.
White paper
Står din infrastruktur i vejen for virksomhedens udvikling? … her er de 10 vigtigste overvejelser
Oplever du, at din virksomheds it-infrastruktur er en stopklods for udviklingen af forretningen, digitalisering og konkurrencekraft? Måske er svaret hyperkonvergeret infrastruktur, hvor software og hardware smelter sammen i én konkurrencedygtig enhed, som er nem at administrere. Men der er 10 meget vigtige overvejelser at gøre sig, før man vælger en løsning. Læs dette whitepaper fra Lenovo og bliv klædt bedre på til at vælge rigtigt. 10 Key Considerations for Selecting Hyper-Converged Infrastructure - What to Know Before You Choose a Solution, Lenovo, 18 sider på engelsk.