Deep learning og machine learning for begyndere: Sådan fungerer det nye DeepLens-kamera

Det kan snart blive muligt at udrulle modeller til deep learning og machine learning på alt fra briller til høretelefoner. Man skal dog starte et sted, og derfor håber AWS på at kunne lokke udviklerne til at eksperimentere med det nye DeepLens-kamera, der bygger på samme koncept som Raspberry Pi.

Modellerne og teknologierne, der bruges til deep learning og machine learning, fylder stadig mindre og bliver samtidig mere og mere tilgængelige.

Det forklarer Julien Simon, der er ekspert i kunstig intelligens i AWS, til Computerworld i forbindelse med en snak om AWS DeepLens.

Det er et nyt trådløst HD-videokamera, som udviklerne kan bruge til at skabe machine learning-løsninger.

Selve DeepLens kommer til at koste 249 dollars, når det kommer i handlen næste år.

Det er en løsning ikke ulig den meget populære Raspberry Pi, som udviklere verden over har eksperimenteret livligt med i de senere år.

Selve hardwaren er nemlig ikke det mest interessante - det er  med softwareudviklingen, at man for alvor kan gøre en forskel.

“Det her er et kamera med en ret kraftfuld Intel-chip. Det har alle de komponenter og muligheder, som du vil forvente. Men det er den kedelige del - det spændende er, hvordan det fungerer,” fortæller Julien Simon. 

Læs også: Helt nye brugergrænseflader på fremmarch: Stiller meget store krav til dig som softwareudvikler

“Du sætter strøm til det og forbinder til WiFi. Nu skal du så konfigurere hardwaren fra skyen. Du kan eksempelvis vælge at udrulle en model, der kan levere ansigtsgenkendelse, eller som kan kende forskel på en hund og en kat eller kan genkende objekter.”

“Du udruller modellen til dit kamera, og når det er sket, vil det så begynde at sende informationer om eksempelvis ansigter til skyen.”

Mange anvendelsesmuligheder
Kan man også konfigurere andre kameraer med de her cloud-services?

“Hardwaren er Intel-baseret, så selvom den er intelligent, er den ikke noget helt særligt. Selve magien opstår med muligheden for at udrulle modeller fra skyen til enheden.”

“Vi har nogle modeller, som folk kan afprøve, men tanken er jo, at de skal begynde at træne deres egne modeller.”

“Måske er der en, der vil udvikle en model, der kan genkende bilmærker. En anden vil udvikle en model til planter eller måske en løsning til jægere, hvor kameraet giver besked, hvis der kommer et vildsvin.”

Det handler ikke så meget om hardwaren
DeepLens-kamaet kan udnyttes sammen med en række af AWS’ cloud-services.

Dermed er der også lagt op til, at selve kameraet egentlig ikke er den store nyhed.

Perspektiverne bliver nemlig langt større, når man tænker over, hvad det at kunne programmere kameraer og andre enheder kan udvikle sig til på sigt.

“Vi har bygget platformen. Det er som legoklodser, og du kan så kombinere det på mange forskellige måder. Formentlig vil enheds-producenter også begynde at gøre det samme, så jeg forventer, at andre vil komme med lignende produkter, som måske endda er bedre end det her," siger Julien Simon om selve DeepLens-kameraet.

Fylder mindre og mindre
Kan man forestille sig, at man om nogle få år vil kunne udrulle modeller til eksempelvis kontaktlinser som i en anden science fiction-historie?

“Ja, og jeg tror ikke, at det kommer til at handle om år.”

“Når du arbejder med machine learning og deep learning handler det om træning, og at du skal have et stort datasæt og masser af computerkraft. Og så er der hele prediction-delen.”

“Vi gør hele tiden modellerne mindre: For nogle år siden fyldte en typisk model flere hundrede megabytes. Nu kan vi ved hjælp af forskellige teknologier få de modeller til at skrumpe til 50 megabytes."

"Der er allerede endnu mere avancerede teknologier, hvor vi kan komme ned på få megabytes.”

“Når du kommer dertil, at en model kun fylder to megabytes og stadig er meget præcis, kan den udrulles hvor som helst. To megabytes kan være på en lille bitte chip - og så kan det være i dine høretelefoner, i dine briller, i din ring eller hvor som helst.”

“Så det kommer kommer helt sikkert,” lyder det fra Julein Simon fra AWS.  

Læs også:

Helt nye brugergrænseflader på fremmarch: Stiller meget store krav til dig som softwareudvikler

It-udviklere jubler over opbakning fra eksperter: Kontrolfikserede chefer ødelægger innovationen

App-udvikling er blevet langt lettere – men adgangen til back-end volder problemer

Kæmpe cloud-rapport: Her er styrkerne og svaghederne ved alle cloud-leverandørerne
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Frank Rasmussen vil ikke afvise, at Hopper stjæler data fra Saphe: "Vi har masser af servere, så jeg ved ikke, hvad det er, jeg skal afvise"
Interview: Telerigmanden Frank Rasmussen tager endnu en gang til genmæle over for konkurrenten Saphe, der beskylder ham for at stjæle data. Han nægter dog at afvise, at det rent faktisk sker. "Vi har masser af servere, så jeg ved ikke, hvad det er, jeg skal afvise," lyder det.
Computerworld
Google indfører Android-gebyr efter kæmpe EU-bøde: Android-producenter skal nu betale for brug af Google-tjenester
Efter sommerens kæmpe EU-bøde indfører Google licensbetaling for Android-producenters brug af blandt andet Play Store. Men "Android vil forblive gratis og open source," lyder det fra selskabet.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Den evigt forandrende rolle som it-manager – sådan ser fremtiden ud!
Rollen som it-manager har ændret sig meget, og bliver fremadrettet endnu vigtigere i enhver organisation, i takt med at teknologien udvikler sig. Det betyder at hverdagen er fyldt med mange udfordringer, som hele tiden stiller krav til medarbejderne og deres evne til at have de rette kompetencer. Hvad fremtiden bringer kan ingen spå om, men du får et bud på hvordan en it-managers hverdag ser ud i 2020, og hvilke løsninger der kan være vejen frem. Silotænkningen er fortid og det kræver at du som it-manager hele tiden tænker innovativt for at være på forkant. Hvordan du tilpasser dig til fremtiden, går vi i dybden med i dette Whitepaper.