Artikel top billede

Betalingsgiganten Nets vinder retssag over lille dansk it-iværksætter

Den danske it-virksomhed Yourpay skal betale en erstatning på 20.000 kroner til Nets for uretmæssigt at have gjort brug af Dankort-logoet.

Den danske iværksætter-virksomhed Yourpay har netop tabt en varemærke-retssag mod betalingsgiganten bag Dankortet, Nets.

Sø- og Handelsretten gav Nets medhold i, at Yourpay uretmæssigt har brugt Dankort-logoet i sin markedsføring.

Her har Yourpay, der laver en betalingsløsning til webshops, gjort brug af et kombinationslogo, der består af Dankort-logoet og Visa-logoet.

Det på trods af, at virksomheden udelukkende tager mod Visa-betalinger.

Yourpays administrerende direktør Mathias Gajhede oplyser til Computerworld, at afgørelsen får store konsekvenser for danske virksomheder, der tager mod betalingskort uden at have en aftale med Nets.

"Dommen slår fast, at det nu kun er virksomheder med en indløsningsaftale med Nets, der må bruge Visa-Dankort-logoet," siger han. 

Han forklarer, at Yourpay har brugt et kombineret Visa-Dankort logo for at synliggøre for kunderne, at de kan bruge deres Visa-Dankort med Yourpays løsning. 

“Folk betragter deres Visa-Dankort som et Dankort og ikke som et Visa-kort. Derfor bliver mange brugere i tvivl om de kan bruge deres Visa-Dankort i butikken, hvis de udelukkende bliver mødt af et Visa-logo,” siger han.

Men I gør jo udelukkende brug af kortets Visa-funktion og tager ikke imod Dankort-betalinger. Er det så ikke helt fair, at I ikke må bruge Dankort-logoet?

“Vi mener heller ikke at vores illustration indikerer, at vi tager mod Dankort-betalinger. Vi illustrerer, at man kan bruge sit Visa-Dankort. Jeg tror, de fleste forbrugere er bedøvende ligeglade med hvilken type transaktion, der er tale om. Det, der tæller for dem, er, at de bliver ordentligt informeret om hvilket kort, de kan bruge, og det har hele tiden været vores mål.”

Dit argument er altså, at I gør det her for at højne gennemsigtigheden for forbrugeren?

“Lige præcis”

Men er det ikke korrekt, at forbrugeren ofte skal betale et højere gebyr for en Visa-transaktion end for en Dankort-transaktion?

“Det mener jeg ikke er korrekt. En Dankort-transaktion er altid fastlåst på 1,39 kroner, men gebyret på en Visa-transaktion afhænger af den aftale, den enkelte virksomhed har indgået. De kan svinge fra et transaktionsgebyr på 2,25 procent og ned til 0,3 procent. Jo større butikken er, jo bedre aftaler kan de som regel indgå,” forklarer han.

Men det ændrer jo ikke på, at vilkårerne er forskellige for en Visa-transaktion og en Dankort-transaktion. Er det så ikke et fair nok krav at stille, at det skal være helt tydeligt for forbrugerne, at de bruger deres Visa-kort og ikke deres Dankort?

“Det kan være et argument, men jeg mener heller ikke at vores illustration indikerer, at der er tale om en Dankort-transaktion. Vi har et stort Visa-logo og så et lidt mindre Visa-Dankort-logo,” siger Mathias Gajhede.

Sø- og Handelsretten har dømt Yourpay til at betale en erstatning på 20.000 kroner, mens Nets krævede en erstatning på 200.000.

Ifølge Mathias Gajhede overvejer Yourpay netop nu, om virksomheden skal anke sagen. 

Opdateret kl 15.30: 
Søren Winge, pressechef i Nets, ønsker ikke at stille op til interview med Computerworld, men han oplyser i en mail, at Nets er tilfredse med udfaldet af sagen, selvom virksomheden blev tilkendt en erstatning på blot 20.000 kroner, hvilket er betydeligt lavere end den ønskede erstatning på 200.000 kroner.

Om baggrunden for at Nets har valgt at anlægge sagen forklarer han i mailen:  

"Det er vigtigt for os, at vi fortsat har mulighed for at beskytte vores varemærkeret i forhold til Dankort, så andre erhvervsdrivende ikke kan anvende det uretmæssigt og i andre former i deres markedsføring. 

”YourPay har udviklet et kombinationslogo, der delvist gør brug af logoet for Dankort, hvilket er et beskyttet varemærke. Dankort er et varemærke med en høj kendskabsgrad hos danskerne. Det er afgørende for Nets, at forbrugerne kan have tillid til, at brug af Dankort-logo ikke sker uretmæssigt og vildleder forbrugerne til at tro, at de kan betale med Dankort, hvor dette ikke er tilfældet”.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere