Artikel top billede

Computerworld mener: Nye ridser i lakken til Region Syddanmark i ombrust EPJ-udbud

Computerworld mener: Den erfarne EPJ-leverandør CGI har fået nok og trækker sig som mulig leverandør af EPJ for en milliard kroner til Region Syddanmark. Er det overhovedet forsvarligt at gennemføre et milliard-udbud med kun to mulige leverandører?

Computerworld mener: Det er kommet som et brag, at den store it-leverandør CGI Danmark sammen med underleverandøren Cerner pludselig trækker sig ud af opløbet om at blive leverandør af regionens nye EPJ-system til en milliard kroner.

Det kan du læse mere om her: Stor-leverandør trækker sig uden varsel fra milliard-udbud i Region Syddanmark: "Efter mange overvejelser er vi desværre nået til den konklusion

Exitten finder sted efter et noget usædvanligt forløb, hvor Region Syddanmark valgte at sende kæmpeopgaven i udbud blot et år efter regionens daværende system, Cambio Cosmic - leveret af CGI sammen med Cambio - var blevet sat i fuld drift.

En af grundene var, at CGI på dette tidspunkt havde haft ordren i 12 år - men altså først var blev færdig med fuld udrulning efter 11 år.

Dengang meddelte Region Syddanmark, at den havde været i langvarige forhandlinger med CGI og undervejs havde modtaget henvendelser fra nogle af de øvrige leverandører af EPJ-systemer.

Regionen ønskede derfor at se, om CGI's pris er markedssvarende og rimelig, hvorfor opgaven altså nu er kommet i udbud.

Det kan du læse mere om her: Stort EPJ-system skal i udbud blot et år efter det blev taget i fuld drift: "Ærgerligt," mener sygehus-direktør.

CGI er nu usædvanligt langt henne i forløbet nået frem til, at selskabet ikke kan vinde. Selskabet vil derfor smide flere ressourcer ind i forsøget.

“Det er vores vurdering, at det vil være overordentligt svært at vinde med de præmisser, der er opstillet for den videre forhandling,” lyder det fra direktør Michael Hermansen.

Tidligt i forløbet fravalgte Region Syddanmark til nogen forbløffelse Epic/NNIT, som ellers leverer kæmpeprojektet Sundhedplatformen til både Region H og Region CC.

Det store konsortie blev fravalgt allerede inden prækvalifikationen og fik således ikke lejlighed til at nå særligt langt i forløbet.

Computerworld kunne siden hen afsløre, at Region Syddanmark havde forsøgt at mørklægge vurderingerne af Systematic, som ikke var særligt gode, selv om regionen altså havde prækvalificeret selskabet.

Denne fremgangsmåde var på kant med loven.

Det kan du læse mere om her: Region Syddanmark på kant med loven: Hjælper Systematic med at skjule vigtige dokumenter i milliard-udbud

CGI-direktør Michael Hermansen siger til Computerworld, at selskabet trækker sig, fordi regionens prisberegner efter CGI’s mening tilgodeser leverandører, der står bag løsninger, som kræver mere tilpasning over en længere periode.

CGI’s egen løsning er dyrere i anskaffelse, men billigere i drift, mener han, og TCO over 10 år er lavere, bedyrer han.

Det kan du læse mere om her: CGI-boss efter overraskende udbuds-exit: "Hvis man tager total cost-of-ownership, så har vi den billigste løsning"

Region Syddanmarks sygehusdirektør Niels Nørgaard siger, at regionen har ‘valgt en udbudsform, hvor forhandlinger undervejs giver leverandører mulighed for at blive klogere på opgaven.’

Det er en ærlig sag, og vi har alle lov til at blive klogere - også selv om noget så relativt enkelt som afregningsmodel måske burde have været et issue tidligere i processen.

Det åbne spørgsmål er selvfølgelig nu, hvilken af de to tilbageværende leverandører, der passer bedst ind i den af regionen valgte model.

NNIT-direktør Per Kogut - der jo blev dumpet som leverandør i sommer - har tidligere beskyldt Region Syddanmark for at designe udbuddet på en måde, der fremmer sagen for bestemte leverandører. Han har kaldt sagen for ‘speget.’

Det kan du læse mere om her: NNIT-boss om milliard-udbud i Region Syddanmark: “Det her udbud er designet til, at en bestemt leverandør skal vinde"

Kun to tilbage

CGI’s exit efterlader blot to tilbageværende bydere ud af de oprindelige fem, nemlig aarhusianske Systematic med underleverandøren Capgemini Sogeti samt Cambio med underleverandørerne Accenture og Royal Philips.

Ganske vist bedyrer Region Syddanmark, at regionen med de to tilbageværende bydere ‘fortsat har god konkurrence’ og at regionen derfor fortsætter arbejdet, der allerede om nogle ganske få måneder skal munde ud i en kontrakt.

Der er ikke i sig selv noget usædvanligt i en situation med kun to bydere i et udbud, og de to tilbageværende spillere må glæde sig, for deres chance for at lande milliard-ordren øges i sagens natur betragteligt med CGI’s afgang.

Afgørelse om få måneder

Der er lagt op til, at regionen skal træffe en afgørelse allerede om få måneder, hvor der skal underskrives kontrakt med vinderen af udbuddet.

For både skatteborgerne og de kommende patienters skyld må man krydse fingre for, at CGI’s exit kommer så sent, at tilbudsgiverne fra Cambio Healthcare Systems og Systematic ikke kan nå at læne sig tilbage i tiltro til, at det bliver nemmere at vinde ordren.

For alles skyld ville det have været langt bedre, at alle tre prækvalificerede konsortier ville have været med helt til målstregen.

Udbudsforløbet i Region Syddanmark har været en uskøn proces, der har givet rigeligt plads til kritik af regionens udformning af krav og kriterier som noget, der har forfordelt bestemte leverandører.

Det er både uskønt og kan i sidste ende være til skade for alle parter.

Er der noget om snakken? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Læs også: 

Milliardudbud i Region Syddanmark blev skræddersyet til danske leverandører

Afsløring: Systematic mørklægger vigtige oplysninger i milliard-udbud




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere