Foto: Peter Trans og Atea
Redigeret af Morten Sahl Madsen

Tidligere topchef i Atea undrer sig: Besynderligt at den nuværende ledelse går fri i bestikkelsessagen

Peter Trans, der sammen med andre tidligere topfolk fra Atea er tiltalt i den store sag om bestikkelse i Region Sjælland, går til angreb på Ateas nuværende ledelse, der går fri i sagen. “Morten Felding har kendt til flere af de her forhold i modsætning til os andre," lyder kritikken.

Igennem de seneste måneder har den tidligere Atea-profil Peter Trans ad mange omgange måtte svare for sig på både spørgsmål fra anklagemyndigheden og sin advokat Kåre Pihlmann.

Han er nemlig blandt de fire tidligere medarbejdere hos Atea, der er tiltalt i Atea-sagen.

Peter Trans har siddet bænket i retslokalet flere gange om ugen i løbet af de seneste måneder. 

Han undrer sig over, at den nuværende Atea-ledelse ikke sidder ved siden af ham på anklagebænken.

Den nuværende ledelse inklusiv topchef Morten Felding vidste nemlig besked om, hvad der foregik.

“Den nuværende ledelse er ikke tiltalt uagtet, at den har været vidende om det her,” siger Peter Trans til Computerworld.

”Ledelsen blev bekendt med det her i juni (2014, red.) og får et indgående kendskab til det i august (2014, red.), og nu kigger vi på forholdene om Frederiksminde, Kong Hans og for den sags skyld Dubai-turen i 2014, der allesammen er foregået efter, at ledelsen har fået kendskab til problemstillingen omkring "Konto 2840". Det synes jeg er rimeligt besynderligt.”

Læs mere om sagen her: Efter masser af luksusbilag i Atea-bestikkelsesretssagen: Tiltalte it-topfolk fastholder uskyld - vil frifindes

Fik ikke samme mulighed
Ved siden af Peter Trans på anklagebænken sidder repræsentanter for Region Sjælland og andre tidligere topfigurer i Atea.

Foruden tidligere salgschef Per Juul Andersen, drejer det sig om Claus Hougesen, der er tidligere landechef i Danmark og senere blev direktør for hele koncernen og Carsten Ritzau, der ligeledes indtog en afgørende plads hos en af det danske it-landskabs største aktører.

Læs en opsummering af sagen her: Atea-bestikkelsessagen går ind i ny fase: Det er der sket i retten indtil nu

Ad flere omgange har de tidligere topfolk under afhøringerne nægtet at haft kendskab til brugen af finanskontoen ved navn 2840, hvorfra Region Sjælland kunne bruge penge på såvel ydelser hos Atea som rejser til konferencer og mødeforplejning i den dyre ende på landets Michelin-restauranter.

Blandt andet har Claus Hougesen ad flere omgange anfægtet at skulle have haft kendskab til kontoen ved at understrege, at før retsmøderne begyndte kendte han kun 2840 ”som postnummeret i Holte”.

Det var dog Claus Hougesen, der ifølge afhøringer i retten var med til sammen med Rene Clausen, Region Sjællands tidligere it-driftschef, med at udtænke konstruktionen omkring "Konto 2840."

Du kan læse mere om sagen her: Indsigt: Vi er halvvejs i den store Atea-retssag: Det ved vi nu om Danmarkshistoriens største bestikkelsessag

Med den påståede uvidenhed om modellen undrer det derfor Peter Trans, at en ledelse, der efter hans mening må have været bekendt med modellen, kan gå fri af tiltale i sagen. 

“Morten Felding har kendt til flere af de her forhold i modsætning til os andre. Der var aldrig en økonomidirektør, der satte sig ned og fortalte os i detaljer, hvad problemet var omkring det her tilgodehavende. Det er lidt besynderligt, at man på flere niveauer har fået et indgående kendskab og ikke desto mindre kan lave en aftale med anklagemyndigheden om, at det ikke har noget med en selv at gøre,” siger han.

Læs mere her: Tidligere Atea-topfolk afhørt i timevis i retten i bestikkelsessag: Pengene føg ind og ud af omstridt konto

”Jeg har ikke gjort noget, jeg ikke måtte“
Det voldsomme angreb fra Peter Trans møder dog ikke andet end hovedrysten fra den nuværende direktør for det for tiden meget omtalte Atea, Morten Felding.

Han holder nemlig fast i at hans tiltale ikke bare blev frafalget, men at klagen over den beslutning er blevet stadfæstet.

“Det er så dejligt nemt for mig i den her situation, hvor jeg har været sigtet, at politiet har undersøgt, hvad jeg har foretaget mig og læst alle mine e-mails. Politiet har kigget alt igennem. Bagmandspolitiet har frafaldet min sigtelse, samtidigt med, at det har tiltalt nogle andre,” siger Morten Felding.

Læs mere om sagen her: Region Sjælland vil rejse stort erstatningskrav mod de tiltalte i Atea-sagen

Derfor er han heller ikke interesseret i at kommentere på anklagerne fra Peter Trans om, at han skulle have været bekendt med modellen og desuden kun havde stoppet det hele, fordi Atea tabte det mege tomtalte udbud i Region Sjælland til det relativt nystiftede selskab 3A/it, som de tidligere Atea-spidser stod bag.

“Om andre skulle have en holdning til, om jeg har gjort noget forkert, det lever jeg med hver dag. Du må kigge alle mine e-mails igennem. Du finder ikke noget, for jeg har ikke gjort noget, jeg ikke måtte,“ siger Morten Felding.
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Margrethe Vestager ramte ikke Google der, hvor det for alvor gør ondt. Men hun kan nå det endnu
ComputerViews: Googles aktionærer havde blot et skuldertræk til overs for EU's rekordstore bøde på 32 milliarder kroner. Her er en række bud på, hvad EU kan gøre, hvis Google og andre tech-giganter skal rammes, hvor det for alvor gør ondt.
Computerworld
Google svarer igen på Vestagers rekordbøde: Truer med at tage betaling for Android
Google kan begynde at tage penge for Android, der indtil nu har været gratis. Den trussel kommer fra Google i kølvandet på selskabets 32 milliarder-store bøde fra EU.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Står din infrastruktur i vejen for virksomhedens udvikling? … her er de 10 vigtigste overvejelser
Oplever du, at din virksomheds it-infrastruktur er en stopklods for udviklingen af forretningen, digitalisering og konkurrencekraft? Måske er svaret hyperkonvergeret infrastruktur, hvor software og hardware smelter sammen i én konkurrencedygtig enhed, som er nem at administrere. Men der er 10 meget vigtige overvejelser at gøre sig, før man vælger en løsning. Læs dette whitepaper fra Lenovo og bliv klædt bedre på til at vælge rigtigt. 10 Key Considerations for Selecting Hyper-Converged Infrastructure - What to Know Before You Choose a Solution, Lenovo, 18 sider på engelsk.