Science fiction-forbandelsen hviler tungt over virkelighedens arbejde med kunstig intelligens

Klumme: Hele science fiction-genren hviler som en tung forbandelse over virkelighedens fantastiske arbejde med kunstig intelligens - også når den fremstiller AI positivt. Forventningerne til AI er skruet fuldstændig ud af proportioner og inkompetent oversolgt.

Nogle mennesker elsker scifi-film. Andre synes, at de er spild af tid, når man kunne bruge tiden på at se film af Niels Malmros eller Woody Allen.

Men langt de fleste ser scifi en gang imellem, når filmene ellers er god underholdning.

Derved har nogle scifi-film været med til at forme den måde, som vi kulturelt forstår avanceret teknologi på – særligt teknologi som kunstig intelligens. Ja, faktisk ser det ud til, at vores forhold til kunstig intelligens langt mere formet af fiktion end af fakta.

I de fleste sammenhænge vil en markant eksponering i fiktion være enhver marketing-afdelings hede drøm, men efterhånden som AI har nået selv dagspressens opmærksomhed, og bliver omtalt hver eller hver anden dag, begynder scifi-fremstillingen af AI at give bagslag – og lidt overraskende måske – også når den fremstiller AI positivt.

Ude af proportioner
Problemet er at forventningerne til AI er skruet fuldstændig ud af proportioner og inkompetent oversolgt – ikke bare af scifi-fiktionen selv, men også af sælgere og marketing-afdelinger i teknologi- og konsulentfirmaer verden over.

Det svarer lidt til, at kogeplader blev solgt med løftet om, at de selv kan lave maden, eller at laptops blev solgt med en klar forventning om, at de selv kan skrive den næste dansk stil.

Dårlig omtale er bedre end ingen omtale, sagde Simon Spies engang, men i denne situation ser det mere ud til, at ingen omtale ville have været bedre end god omtale

I den negative del af skalaen har vi flere typer af bekymringer.

En handler omm at maskinerne bliver brugt til overvågning og samfundsmæssig kontrol hinsides enhver rimelighed som i ”1984,” hvor et postapokalyptisk samfund bliver holdt i et jerngreb blandt andet ved hjælp af teknologi og det såkaldte tankepoliti.

Eller som i ”Minority Report,” hvor forudsigelse af forbrydelser fører til anholdelser allerede inden de finder sted.

Særligt den sidste reference kommer ofte op, når politi verden over arbejder med at anvende avanceret dataanalyse i det, der på engelsk kaldes 'predictive policing.'

Det sker ironisk nok også, selv om selve forudsigelsen i ”Minority report” udføres af clavoyante mennesker og ikke maskiner.

De dystopiske scenarier
En anden bekymring handler om dystopiske scenarier, hvor mennesket enten har teknologien som modstander eller ender med at kæmpe en decideret overlevelseskamp mod teknologien, der har opnået en egen bevidsthed som i ”Terminator” og ”The Matrix”.

Det er fantastiske film alle sammen, og de har sammen med mange andre ikoniske scifi-værker været med til at inspirere og forme den teknologiske udvikling.

Men det betyder ikke, at de fortæller noget relevant om, hvad man kan forvente af AI i dag.

Til spørgsmålet om, hvad man faktisk kan forvente af AI i dag, skulle man jo tro, at man kunne læse avis og blive klogere, men desværre lider journalister og klummeskribenter (!) ofte af samme scifi-bias, så man skal vælge sine kilder med omhu og så bide mærke i de forbehold, der ofte kun bemærkes i en bisætning - hvis de da overhovedet er med.

Så næste gang man får lyst til at affyre en hurtig vurdering af AI fra hoften – hvad enten den er positiv eller negativ – kan man måske lige spørge sig selv: Hvilken scifi-film har jeg det fra?

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling. 

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt? 

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...
mest debaterede artikler

Premium
Udbetaling Danmark skal forhandle om mulig kompensation med Netcompany til efteråret
Interview: Inden årsskiftet står det klart, om Netcompany skal kompensere Udbetaling Danmark for de startvanskeligheder, der har været i forbindelse med det nye boligstøttesystem. "Jeg kan hverken be- eller afkræfte, at vi kommer til at bede om et pengebeløb fra Netcompany," lyder det fra Søren Eismark, underdirektør i ATP, som står bag Udbetaling Danmark.
Computerworld
Ny-opdaget malware blokerer programmer som forsøger at slette den: Særligt windows 10 er ramt
En ny type malware er blevet opfanget, der både overvåger din computer og generer falske reklameindtægter til bagmændende. Og så har den en forkærlighed for Windows 10.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.