Artikel top billede

(Foto: Kiyoshi Takahase / iStockphoto)

Det vælter frem med gode idéer til udnyttelsen af danske data: "Men vi kan ikke bare sætte strøm til det, vi har"

Der er masser af ambitioner og gode idéer, når det kommer til at udnytte data i det offentlige Danmark. Men "vi har nogle udfordringer i forhold til data-deling," lyder det fra KL.

“Vi har nogle udfordringer i forhold til data-deling, og det er noget, vi hele tiden arbejder med: Hvad er det for nogle data, vi må dele hvornår og hvordan?“

Sådan siger Niels Arendt Nielsen, kontorchef i center for social og sundhed i Kommunernes Landsforening.

Computerworld kunne tidligere på ugen fortælle om en database-strid mellem Aarhus Kommune og Socialstyrelsen, der betyder, at en helt nyudviklet it-løsning nu står til at blive lukket ned igen.

Få historien her: Strid om database mellem dansk kommune og styrelse: Vil spærre for adgang til data i helt ny it-løsning

Niels Arendt Nielsen og KL vil ikke udtale sig om den specifikke sag, men kan godt nikke genkendende til, at der generelt er nogle udfordringer i dagens Danmark med at sikre den optimale udnyttelse af data til gavn for danske borgere og virksomheder.

“Denne her sag er et eksempel på noget, vi ser mere og mere: At eksisterende dataindhold skal kunne indgå i nye sammenhænge og på nye platforme. Det er noget, vi vil se mere og mere, at man kan udstille data på en måde, som passer til en bestemt borgergruppe eller i nogle bestemte sammenhænge.”

“Teknikken i forhold til at kunne udstille data er næsten det mindste af det. Det er rammerne omkring at kunne udstille data på nye måder, som vi arbejder med og fortsat vil komme til at arbejde med i mange, mange år,” siger Niels Arendt Nielsen til Computerworld.

Flere offentlige data skal i spil

Der er en ambition i både staten og kommunerne, at flere offentlige data skal i spil i Danmark.
Digitaliseringsstyrelsen skriver blandt andet om offentlige data:

”Offentlige data kan bruges som råstof i udvikling af innovative digitale tjenester i den private sektor, og adgang til offentlige data kan skabe mere transparens i den offentlige forvaltning.”

Èn ting er dog den ambitionen, noget andet er de praktiske og juridiske udfordringer, man møder, hvis eksempelvis en kommune har fået en idé til en ny selvbetjeningsløsning.

Niels Arendt Nielsen fra KL beskriver dilemmaet:

“Vi oplever, at borgerne i stadig højere grad ønsker at kunne tilgå deres egne data, så de kan få øget information om, hvad der foregår i forhold til eksempelvis sagsbehandlingen.”

“Men det er ikke sådan, at vi bare kan sætte strøm til det, vi har i vores sagsbehandlingssystemer, så borgerne kan se ind i det. Der er en hel masse juridiske spørgsmål, og der er en hel masse datatekniske spørgsmål.”

“Men der er ikke nogen tvivl om, at det er den vej, vi kører,” siger han.

Niels Arendt Nielsen tilføjer, at den nye persondataforordning kommer til at sætte rammerne for en stor del af det arbejde, der vil foregår med anvendelsen af data fremadrettet.

Læs også:

Strid om database mellem dansk kommune og styrelse: Vil spærre for adgang til data i helt ny it-løsning

Database-strid får Aarhus Kommune til at gå direkte til to ministre

Socialstyrelsens svar på hård kritik fra Aarhus Kommune: "Vi vil meget gerne fortsætte dialogen"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere