Atea-dom bliver flere måneder forsinket efter kæmpefund af materiale: "Jeg er rystet over, hvad der foregår"

Dommen i Atea-sagen er flere måneder væk. Retten i Glostrup skulle have taget stilling til skyldsspørgsmålet i begyndelsen af februar, men enorme mængder nyt sagsmateriale får sagen til at trække ud. Nu er flere weekender inddraget til retsmøder de kommende måneder.

Tipslørdag og familiehygge bliver sat til side i flere weekender de kommende måneder for Atea-sagens advokater, tiltalte med flere. 

De 85.000 emails, der er dukket op i Atea-sagen, udsætter nemlig afgørelsen i Danmarkshistoriens største bestikkelsessag med flere måneder. 

Det blev konklusionen efter torsdagens retsmøde, hvor forsvarerne bad om at få berammet 10 ekstra retsdage i sagen. 

"Min klients sag trækkes i langdrag, fordi anklagemyndigheden og politiet ikke har udleveret vigtigt materiale til os," siger Naja Wærness Larsen, der er forsvarer for Michael Mølkær, tidligere it-udviklingschef og konstitueret it-direktør hos Region Sjælland.

Læs mere om sagen her: Længe ventet retsmøde med vidneafhøring af Ateas danske direktør aflyst

Afgørelsen udsat
Afgørelsen skulle egentlig være faldet i begyndelsen af februar, men i tirsdags måtte anklagemyndigheden aflyse to retsmøder i denne uge på grund af det, som senioranklager Alexander Fält Dzougov kaldte "it-problemer." 

Det viste sig, at it-problemerne består i, at 85.291 e-mails ikke er blevet udleveret til forsvaret, selv om det var blevet pålagt anklagemyndigheden at udlevere papirerne.

Det fik samtlige forsvarere op fra stolene på gårsdagens retsmøde, hvor særligt Andro Vrlic, der forsvarer for en af sagens hovedpersoner, Rene Clausen, tog ordet. 

Han forklarede, hvordan han havde fået udleveret det mangelfulde materiale på en USB-nøgle, og hvordan materialet ikke var søgbart.

Nøglen indeholdt altså ikke alt materialet, "fordi der var sket en fejl i kopieringen," ifølge anklager. 

Læs mere om sagen her: Tidligere topchef i Atea undrer sig: Besynderligt at den nuværende ledelse går fri i bestikkelsessagen

Den forklaring købte Vrlic ikke. 

Han understregede, at der måtte være tale om en fejl ligesom hans kollega Arvid Andersen, der forsvarer den tidligere salgschef hos Atea, Per Juul Andersen, ønskede at få en garanti fra anklagemyndigheden om, at der nu ikke længere findes materiale, som forsvaret ikke har fået udleveret.

Vigtige oplysninger
De ufatteligt mange e-mails, der altså nu bliver tilgængelige for forsvaret, kan ændre sagens udfald. 

Det kom nemlig frem under retsmødet, at der i det nye materiale blandt andet findes en lang række af Rene Clausens mails, en oversigt fra Per Juul Andersen over "Konto 2840," og papirer, der belyser netop aftalerne omkring etableringen af den efterhånden velkendte konto. 

Dermed er alle afhøringerne også foregået på et ufuldkomment grundlag, hvor flere af de tiltalte også flere gange har efterlyst adgang til deres emails.

Særligt Rene Clausen har gjort en dyd ud af at ytre sig om de manglende mails, hver gang chancen bød sig.

Læs mere her: Atea-boss Morten Felding i retten i Atea-sagen onsdag: "Jeg er helt rolig, for jeg ved, at jeg ikke har gjort noget"

Weekender tages nu i brug
Der opstod som sagt enighed om, at der skulle findes 10 ekstra retsdage til sagen, inden domsafsigelsen skal finde sted. 

Forsvarsadvokaterne er valgt fra absolut øverste hylde i det danske advokatmiljø.

Derfor blev det da også hurtigt en besværlig opgave, da dommer Nanna Blach skulle lede kalenderkampen mellem de to anklagere og de travle forsvarsadvokater, hvis kalendere er hårdt belagt med store sager. 

En af forsvarsadvokaterne oplyste, at hans kalender mere eller mindre var belagt frem til juni 2019, og derfor måtte man også hurtigt opgive at finde 10 hverdage, hvor alle de juridiske spidser kunne møde samtidigt i Glostrup.

Læs mere om sagen her: Efter masser af luksusbilag i Atea-bestikkelsesretssagen: Tiltalte it-topfolk fastholder uskyld - vil frifindes 

Der blev spørgt med, om hvorvidt man kunne skubbe lidt til den kæmpesag omkring oprydningen efter OW Bunker-skandalen, ligesom anklager Jørn Thostrup nævnte, at man jo tidligere har haft seks dages arbejdsuge. 

Og netop den sjette arbejdsdag bliver da også taget i brug. Det blev besluttet at skære en halv time af frokostpausen og give møderne lidt længere tidsmæssig snor ud på eftermiddagen.

Men selvom der blev kæmpet hårdt for at frede særlige datoer med runde fødselsdage, bryllupper og en anklagers solferie til Tenerife, så skal der nu tages lørdage og søndage i brug, og på nogle af de aftalte datoer er det ikke muligt for alle forsvarere at være til stede i retten. 

"Vi er nu blevet pålagt at give møde på dage i retten, hvor vi forsvarere ikke kan, fordi vi er optaget af andre sager - med deraf afledt risiko for, at forsvaret af vores klienter svækkes ved vores manglende tilstedeværelse. Jeg er rystet over, hvad der foregår," skriver en tydeligt utilfreds Naja Wærness Larsen til Computerworld.

Læs mere om sagen her: Indsigt: Vi er halvvejs i den store Atea-retssag: Det ved vi nu om Danmarkshistoriens største bestikkelsessag

Og den sidste del af sagen kan da også blive en rigtig rodebutik.

Anklagemyndigheden skal nemlig skrue et forløb sammen, hvor dokumentation, afhøring af vidner og tiltalte skal sammenstrikkes som et kludetæppe.

Uanset hvorvidt retsmøderne ligger på lørdage eller søndage, så kan du være sikker på, at Computerworld følger sagen løbende.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...
mest debaterede artikler

Premium
Udbetaling Danmark skal forhandle om mulig kompensation med Netcompany til efteråret
Interview: Inden årsskiftet står det klart, om Netcompany skal kompensere Udbetaling Danmark for de startvanskeligheder, der har været i forbindelse med det nye boligstøttesystem. "Jeg kan hverken be- eller afkræfte, at vi kommer til at bede om et pengebeløb fra Netcompany," lyder det fra Søren Eismark, underdirektør i ATP, som står bag Udbetaling Danmark.
Computerworld
Ny-opdaget malware blokerer programmer som forsøger at slette den: Særligt windows 10 er ramt
En ny type malware er blevet opfanget, der både overvåger din computer og generer falske reklameindtægter til bagmændende. Og så har den en forkærlighed for Windows 10.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Du slipper ikke … digitaliseringen rammer også dig og din virksomhed. Men gå ikke i panik, for de fundamentale færdigheder er (næsten) de samme som altid
Hvordan slipper industrivirksomheder i alle størrelser igennem det minefelt af markedskræfter, stadig mere krævende digitale kunder, konkurrencepres og digitale forventninger? Nøglen er at begynde med det fundamentale. Mennesker, smidige processer, digitalt lederskab og tilfredse kunder. Læs dette whitepaper fra Columbus med bidrag fra eksperter og få indsigt i relevant benchmarking. 24 sider på engelsk.