Artikel top billede

Magtskifte på pc-markedet: Lenovo væltet af tronen som verdens største pc-producent

Lenovo har mistet tronen som verdens største leverandør af pc’er. I stedet nupper HP Inc. nu førstepladsen. Se den spritnye markedsopgørelse her.

2017 blev endnu et hårdt år for pc-leverandører, hvor markedet igen skrumpede. I alt sendte pc-producenterne 262 millioner pc’er afsted fra fabrikkerne i 2017 - et fald på 2,8 procent i forhold til 2016.

Det fremgår af en helt ny markedsopgørelse fra Gartner.

Den mest overraskende historie er dog ikke den fortsatte tilbagegang på det globale pc-marked. Det er derimod, at Lenovo er blevet væltet af tronen som verdens største pc-producent.

I stedet kan HP Inc. nu juble over at være indehaver af titlen.

Læs også: Tynde, vilde og med vild batterilevetid: Her er nyt fra Acer, HP, Lenovo, Asus og HP fra årets store CES-messe

Ifølge Gartner havde Lenovo i 2016 en markedsandel på 20,7 procent på globalt plan. Lenovos pc-forsendelser er dog gået tilbage med 2,2 procent fra udgangen af 2016 til udgangen af 2017.

Lenovo ender 2017 med en markedsandel på 20,8 (da andre producenter går endnu mere tilbage), men alligevel er der tale om et magtskifte, hvor HP Inc. nu indtager kongetronen.

HP Inc. går frem i alle regioner

HP Inc. havde i 2016 en markedsandel på 19,5 procent, men selskabet gik i 2017 4,6 procent frem i antal pc’er og ligger derfor nu på en global markedsandel på 21 procent - altså lige akkurat nok til at indtage førstepladsen.

“Virksomheden viste vækst over året i alle regioner, inklusiv det udfordrende US-marked,” skriver Gartner om HP Inc. og tilføjer samtidig, at Lenovo nu er gået tilbage fire kvartaler i træk.

Gartner bemærker også, at pc-markedet fortsat er i gang med at konsolidere sig, og at de fire største leverandører på markedet - HP Inc., Lenovo, Dell og Apple - nu står for 64 procent af markedet.

I 2011 stod de fire største kun for 45 procent af pc-forsendelserne.

Gartners nye opgørelse for det globale pc-marked i 2016 og 2017:

Læs også:

Tynde, vilde og med vild batterilevetid: Her er nyt fra Acer, HP, Lenovo, Asus og HP fra årets store CES-messe

Galleri: 25 opsigtsvækkende nyheder fra verdens største forbrugerelektronikmesse

Pc-salget er faldet 11. kvartaler i træk: Mangel på komponenter giver høje priser og færre kunder