Artikel top billede

Foto: CGI (Foto: Bjarne R.Mikkelsen / Bjarne R.Mikkelsen)

To strandede it-projekter har sendt danske CGI til tælling: "Har leveret rigtig dårligt og det har kostet os rigtigt mange penge"

Et par rigtigt dårlige forretninger stak sidste år en Rambo-dolk i CGI Danmarks vækstballon. Fra at levere et voksende millionoverskud måtte virksomheden indkassere et stort tab. “Vi er slet ikke tilfredse for at sige det mildt," siger direktøren.

Man hører en gang imellem, at det rette projekt gør hele forskellen for en virksomhed. 

Sådan var det også for CGI Danmark, hvis resultat sidste år i den grad blev præget af to projekter.

Desværre for den danske del af CGI var det i en voldsomt negativ retning. 

“Vi har haft et par engagementer, der har leveret rigtig dårligt, og det har kostet os rigtigt mange penge. Vi har haft to it-projekter, hvor vi ikke har været i stand til at levere inden for det, vi havde forventet,“ siger CGI's danske direktør, Michael Hermansen, der er relativt ny på posten.

Læs om CGIs exit fra det dramatiske udbud i Region Syddanmark her: Stor-leverandør trækker sig uden varsel fra milliard-udbud i Region Syddanmark: "Efter mange overvejelser er vi desværre nået til den konklusion"

Fremgang afbrudt

Kigger man på virksomhedens regnskaber for de seneste år, gik det sådan set godt.

På trods af en vigende toplinje, der faldt fra 900 millioner kroner til knap 800 millioner kroner, øgede CGI Danmark sin overskudsgrad, hvilket har ført til, at bundlinjen er vokset i perioden 2013 til 2016. 

Men så skete der noget sidste år.

I årsregnskabet, der blev præsenteret lige før jul, slår CGI Danmark et decideret rengskabsmæssigt hul i jorden.

Læs om CGIs opkøb af Affecto her: Stor it-handel under opsejling: CGI vil købe Affecto - har 70 medarbejdere i Danmark 

Selv om omsætningen blot faldt med 70 millioner kroner, leverede virksomheden kun en bundlinje på 4,6 millioner kroner.

Året forinden landede selskabet et overskud på 57 millioner kroner.

Det svarer til et fald på 91,9 procent.

Og kigger man på resultatet af ordinær primær drift, der viser, hvordan virksomheden klarer sig på sit fokusområde, så er der røde tal i regnskabet. 

“Jeg overtog føringen i juli måned, og jeg betragter sidste års resultat som værende en engangsforseelse. Det er noget, der er sket i 2017. Nu er vi tilbage på sporet."

"Det ser vi også på alle signaler, og så er den ikke længere. Og det har jeg også opbakning til længere oppe i systemet,” siger Michael Hermansen, der rykkede ind på direktørkontoret i juli sidste år efter mere end 20 år i virksomheden.

Ansat som opryder

De to store projekter, der ifølge direktøren har fungeret som en landmine under selskabet, lå i bøgerne, da Michael Hermansen kom til som direktør. 

Læs mere om CGI her: 11 opsigelser på én uge - og alle gik til konkurrenten

Han var klar over, at der lå en oprydning foran ham, forklarer han. 

“Vi er slet ikke tilfredse, for at sige det mildt, og jeg er slet ikke tilfreds. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at da jeg overtog posten som direktør 1. juli, var det også en af opgaverne at få ryddet op i den situation, vi stod i," siger CGI-direktøren, der blandt andet har gennemført en omstrukturering af virksomheden. 

Han vil dog ikke komme nærmere ind på, hvilke projekter det drejer sig om, og hvad der er gået galt, siden det slog bunden fuldstændigt ud af virksomhedens regnskab for sidste år.  

Drejer det sig om en bod?

“Nej, det er et spørgsmål om, at det har været dyrere at levere det, vi skulle levere. Det er ret voldsomt”

Hvilke projekter drejer det sig om?

“Det må jeg ikke sige noget om. Det har været to store projekter, men jeg kan ikke sige noget om, hvem det er hos. Det må jeg ikke.”

Er I blevet fyret fra de her opgaver?

”Nej, vi har i fællesskab med kunden lukket projekterne.”

Læs om overtagelsen af Logica her: Direktør: Sådan har vi fået fjernet Logica fra verdenskortet

Sædet er ikke varmt

Selv om det kan ligne et katastrofalt regnskab, der kunne sende en del direktører hjem efter at have afleveret nøglekortet i receptionen, så er Michael Hermansen ikke nervøs.

Direktøren understreger, at hans stol ikke er varm, og at bestyrelse, den regionale direktør og CGI's topchef bakker ham op i arbejdet med at rydde op i virksomhedens bøger.

Den oprydning er nu slut, og derfor vælger han nu at kigge fremad.

“Kunderne har kunnet mærke, at vi har kæmpet, og du spørger, om kunderne er glade og tilfredse. Forløbet har jo ikke været tilfredsstillende for hverken os eller vores kunder,” siger han. 

“De to projekter har vi nu fået lukket, stoppet og færdiggjort, så nu kan vi se fremad,” lyder det fra Hermansen.

Han understreger endnu engang, at der ikke er nogle "røde"-projekter igang, der bliver tabsgivende for virksomheden.

Læs mere om CGI her: It-firma tilbød juniorkonsulenter til én krone i timen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere