Mail-kaos i bestikkelsessagen: Tiltalt it-driftschef måtte selv sørge for at få mails udleveret

It-problemer og koks i mail-formater giver fortsat massive problemer i bestikkelsessagen. Senest har en af de hovedtiltalte selv måttet give teknisk assistance over telefonen til efterforskerne hos bagmandspolitiet fra retslokalet.

“Du har da modtaget alle filerne?”

Senioranklager Alexander Dzougov spørger hen over retslokalet mod forsvarsadvokat Andro Vrlic og hans klient, tidligere it-driftschef i Region Sjælland, Rene Clausen, med henvisning til et USB-stik, Andro Vrlic lige har modtaget. 

En halvspydig kommentar med et smil signalerer, at forsvarsadvokaten ikke er enig, og anklageren taler igen ned i telefonen med en tekniker i baglandet.

Der rystes på hovedet blandt de syv forsvarsadvokater siddende i retssal F4. I sidste uge kom det frem, at Bagmandspolitiet lå inde med store mængder ekstra bevismateriale, som ikke er blevet videregivet til Rene Clausens forsvarsadvokat. 

Det var anklagerne ellers blevet pålagt tilbage i maj 2017. 

Rene Clausen råber, at filen skal være i et PST-format, så det kan indsættes i deres Outlook-klient.

Samtalen kører frem og tilbage, og til sidst ender det med, at Rene Clausen, tiltalt for at have modtaget bestikkelse og udført underslæb for over 400.000 kroner, får overrakt telefonen. Iført sejlersko, en sort/rød polo og et par jeans snakker den tiltalte it-driftschef nu selv med efterforskeren om formater.

Siden maj 2017 har Rene Clausen forsøgt at få insigt i sine egne mails uden held.  

Læs også: Atea-dom bliver flere måneder forsinket efter kæmpefund af materiale: "Jeg er rystet over, hvad der foregår"

Problemer i retten
I sidste uge skulle retsmøderne for 2018 være begyndt på ny med en af de vigtigste vidneafhøringer i sagen: Afhøringen af Ateas direktør, Morten Felding.

Dette skete ikke.

To retsmøder blev aflyst på grund af, hvad anklagemyndigheden i første omgang kaldte “it-problemer.” Flere forsvarsadvokater havde ikke modtaget alle af de beslaglagte mails og dokumenter, som politiet ellers har ligget inde med.

Politiet var ellers pålagt tilbage i maj 2017 at udlevere materialet til de tiltalte og tiltaltes advokater.

Dengang udleverede Bagmandspolitiet 8.500 mails på en USB-pind til Rene Clausens advokat og fortalte, at "det var det hele," men forsvarsadvokaten har gentagne gange ment, at der manglede mere materiale. 

Under et besøg hos Bagmandspolitiet i starten af januar fik Andro Vrlic så bekræftet sin påstand. Der lå op imod 85.000 mails, som aldrig var blevet udleveret. 

I sidste uge lovede anklagemyndigheden, at det ville der blive rettet op på. Fredag skulle forsvarsadvokaten have modtaget de manglende mails på en USB, men dette skete ikke.

Tirsdag modtog forsvarsadvokaten et link med kodeord, så han kunne hente de op imod 85.000 mails, hans klient stadig manglede.

En morgensmilende senioranklager fra Bagmandspolitiet (SØIK), Jørn Thostrup, mødte ind 20 minutter før retten gik i gang i går onsdag og blev mødt af Andro Vrlic.

Forsvarsadvokaten måtte meddele, at kodeordet ikke virkede til linket, og filen så desuden ud til at være i et forkert format, OST. Herefter fik han leveret en ny USB-pind, som dog viste sig at indeholde de samme 8.500 filer, som han havde modtaget tidligere (og USB-pinden passede desuden ikke i forsvarsadvokatens nye Macbook).

Retsmødet blev rykket en time.

En domsmand havde taget fejl af datoerne, så Rene Clausen og Andro Vrlic gik over til anklagerne inde i retslokale F4. Opkald på opkald blev foretaget til baglandet hos bagmandspolitiet for at få løst problemet med de mange mails.

Læs også: Region Sjælland-topfolk forfalskede vigtigt referat: Skulle dække over luksustur til Dubai

Gigantisk database
Anklagemyndigheden forklarede problemet med, at mængden af data er så omfattende og fordelt på så mange forskellige databaser, at det er svært at håndtere. Vi taler om afspejlinger af både Ateas og Region Sjællands mailservere over næsten et årti, hvor der ligger millioner og atter millioner af mails. 

Det er umuligt at gennemse det hele, mener anklager, og en stor del af søgningen i materialet er sket via søgeordssøgninger.

Problemet bliver forværret af, at der findes dubletter af mails fordelt i maildatabaserne, ligesom muligheden for personfølsomme data såsom andres CPR-numre forhindrer bagmandspolitiet i at udlevere hele kopien af Region Sjællands data direkte til den tiltalte. 

Dertil kommer, at politiet selv har databaserne til at ligge i blandt andet OST-formatet, et andet format for databaser af mails i Outlook, hvilket først skal omdannes til en PST-fil.

Anklagemyndigheden forklarede onsdag, at de har computere med statusbjælker, der viser, at det vil tage 36 timer at omdanne filen grundet den store størrelse.

“Under al kritik”
Forklaringen med, at det er et it-problem, er forsvarsadvokaterne ikke enige i.

"Det er under al kritik, at vi ikke har modtaget filerne endnu. Ud over at vi ikke har haft de samme vilkår til at forberede os på sagen, så giver det et ærgerligt signal til vores klienter. De føler jo, at man bevidst ikke har ville udlevere de mange mails," siger Andro Vrlic til Computerworld.

Rene Clausen har gentagne gange i løbet af behandlingen af bestikkelsessagen udtalt, at han ikke kunne svare på spørgsmål, fordi han manglede sine mails.

"Man kunne jo tro, at det bare var en søforklaring, men vi har virkelig manglet de mails," siger Andro Vrlic.

Han tilføjer, at han via sine besøg hos Bagmandspolitiet ved, at de mange tusinde mails indeholder flere beviser på, at den særlige opsparingsaftale kaldet "Konto 2840, Pulje 1" var kendt af flere i regionen, og at den ikke er så hemmelig og skjult, som anklagerne ellers har givet udtryk for.

Han fortæller desuden, at han er blevet lovet en USB-pind med den samlede mængde mails i dag torsdag, og at han stadig mangler en erklæring fra Bagmandspolitiet om, at man nu har modtaget alt materiale. 

Læs også: Afhøring af Morten Felding aflyst: 85.000 fundne mails får forsvarsadvokater til at råbe stop
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...
mest debaterede artikler

Premium
Hjalp virksomheder Atea med at klage over omstridt udbud i Region Sjælland? Forsvarer udpeger Ib Kunøe som fællesnævner
Der indløb klager fra flere it-selskaber, da Region Sjælland i 2015 udpegede 3A-it som vinder af et stort it-udbud foran næsen af Atea. Det pudsige er, at klagerne var næsten ens. Forsvarer i Atea-sagen peger på et interessant sammenfald - Ib Kunøe.
Computerworld
Fona-ejer skal betale million-beløb tilbage: Hævede 22 millioner kroner lige inden krak
Fona-ejeren Elkjøp Nordic trak uretmæssigt 22 millioner kroner ud af selskabet lige inden salget af den kendte kæde gik ned med flaget.
CIO
Her er tre vigtige spørgsmål, som du altid bør stille til sælgere af it-systemer
Klumme: Softwareudviklere elsker at hade sælgere, der generelt er lidt for glatte, lidt for smilende, lidt for hjertelige og også dygtige til at undvige eller parere, når man fagligt argumenterer for sine forbehold overfor det system, man lige har fået præsenteret og lynhurtigt har spottet ikke vil fungere.
Job & Karriere
Regeringen vil gøre it-undervisning obligatorisk i folkeskolen: "Planen er, at alle danske børn skal lære at kode," siger undervisningsministeren
Interview: Regeringen indfører obligatorisk undervisning i it i folkeskolen på alle klassetrin og præsenterer fredag ny plan. Ny forsøgsordning i op til 50 skoler skal bane vejen. “Visionen for planen er, at alle danske børn skal lære at kode,” siger undervisningsminister Merete Riisager (LA).
White paper
Sådan vælger du business intelligence-løsning
I dette whitepaper undersøger vi, hvilke faktorer du skal være opmærksom på, når du vælger din kommende BI-løsning