Artikel top billede

Google’s tredje styresystem tager form: Fuchsia fungerer (næsten) på en Chromebook

Det amerikanske medie Ars Technica har formået at få Googles mystiske Fuchsia-OS til at fungere på en Chromebook, og det begynder at ligne et ægte styresystem.

Google har allerede to styresystemer på markedet, Android og Chrome OS, men søgegiganten har de seneste to år udviklet på et tredje system kaldet Fuchsia.

Systemet bygger ikke på en Linux-kerne som både Android og Chrome OS, og Google er meget tilbageholdende om, hvad systemet måske eller måske ikke skal bruges til.

Løbende har Google udgivet kildekode til systemet, men det har været meget svært at teste det, da systemet enten ikke har været udviklet nok eller har krævet en særlig hardware.

Nu har det amerikanske medie Ars Technica formået at få Fuchsia til at fungere på en af Googles egen Pixelbook-computere, og efter en masse tilpasning og våde tårer lykkedes det for journalisten at få Fuchsia til at boote.

Og det var et markant mere færdigt system, end man forventede.

Du kan læse Ars Technicas lange og interessante gennemgang af installationsprocessen her, hvor du også kan se den otte minutter lange video, som Ars Technica har sammensat om Fuchsia.

Fungerer både som smartphone og pc

For det første er Fuchsia tydeligvis ikke færdigudviklet.

Mange funktioner og knapper virker ikke eller får systemet til at gå ned, men det er markant mere færdigudviklet, end man måske havde forventet efter kun to års udvikling.

Det er et udviklerværktøj, så på login-skærmen, der minder om en blanding mellem Android og Chrome OS, har man mulighed for at ændre skærmformatet til en smartphone eller tablet/PC.

Det kunne tyde på (hvilket er spekuleret længe), at Fuchsia er et system, der med tiden vil erstatte både Android og Chrome OS.

Læs mere her: Rygte: Er Google på vej til at erstatte Chrome OS og Android med nyt samlet styresystem?

Systemet navigeres enten via berøring via touch-skærmen eller med mus og tastatur, og “skrivebordet” består ikke af andet end en søgebjælke, og hvad der ligner en Google Now-oversigt.

Man åbner apps ved at søge sig frem til det via søgebjælken. En app åbnes i fullscreen-mode, og går man tilbage til “skrivebordet”/startskærmen, svæver den åbne app øverst.

Det minder lidt om samme tilgang, som det finske Sailfish OS på Jolla-telefoner.

Læs også: Tidligere Nokia-folk vil gøre op med Android-dominans: Her er Jolla Tablet

Du kan også allerede nu sætte to apps sammen enten som faner i samme vindue eller side om side.

Dog er der rigtig mange af de “installerede” apps i Fuchsia, der stadig kun er billedfiler. Den indbyggede stifinder til filhåndtering er også kun en tekstbaseret oversigt.

Google lægger ikke skjul på, at Fuchsia eksisterer, men selskabet er ikke særlig snakkesalig, når det handler om, hvad systemet skal anvendes bruges til. 

Der er også en reel chance for, at systemet aldrig vil forlade udvikingsstatus og vil dø ud ligesom mange andre Google-projekter. 

Læs også: Google arbejder på spritnyt operativsystem (fra 2016): Her er "Fuchsia"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere