Artikel top billede

Kalundborg Kommune har mistet logfil efter alvorligt it-koks: Hvem har haft adgang til personfølsomme filer?

Kalundborg kommune kæmper i øjeblikket med at finde ud af, om nogen har haft adgang til en server med fortrolige oplysninger.

Kalundborg kommune sidder med noget af et problem.

Tilbage i december måned skrev Børsen, at op imod 50.000 filer havde ligget på en ftp-server, som et dengang ukendt antal virksomheder og borgere har haft adgang til.

Blandt de 50.000 filer fandt kommunen knap 200 filer med personfølsomme oplysninger, og kommunen har efterfølgende haft svært ved at finde ud af, hvem der har haft indsigt i de mange filer.

Filer som blandt andet har indeholdt op imod 5.000 CPR-numre på ansatte i kommunen og CPR-numre på 2.100 borgere og et fåtal andre typer personlige oplysninger som etnicitet, sociale ydelser og privatøkonomi.

Til trods for ekstern bistand er det nemlig ikke lykkes kommunen af genskabe den logfil, der burde kunne vise, hvem der har haft adgang til de fortrolige filer.

Derfor har kommunen bedt 17 borgere og virksomheder om at skrive under på, at de ikke har kopieret nogle af de fortrolige filer.

"De digitale fodspor, der viser, hvem der har været inde på serveren, kan kun kortlægges 14 dage tilbage i tiden. Derfor har Kalundborg Kommune bedt de 17 personer, der siden maj har fået adgang til serveren, om at udfylde tro- og loveerklæringer, hvor de skriver under på, at de kun har brugt adgangen til sig selv og kun til det aftalte formål," skriver kommunaldirektør Jan Lysgaard Thomsen i en pressemeddelelse.

Kalundborg kommune har sendt en rapport til Datatilsynet, som du kan læse i sin fulde længde her.

Tre personer har endnu ikke skrevet under på erklæringen.

Dog konstaterer kommunaldirektøren i Kalundborg kommune, at risikoen for, at der har været tilgang til personfølsomme oplysninger er tæt på ikke eksisterende.

Fejlen med ftp-serveren skete i forbindelse med en opdatering af kommunens it-system, Topdesk, hvor flere menneskelige fejl spiller ind. Blandt andet havde flere af kommunens ansatte gemt screenshots af fejlmeddelelser med sagsmapper i baggrunden.

I alt har Kalundborg kommune måtte kontakte 7.000 personer, hvis CPR-numre har ligget i filer på ftp-serveren, og kommunaldirektøren lægger sig også fladt ned og erkender fejlen.

"Det er en klar fejl i vores håndtering af data, og det må ikke ske. Vi slukkede straks for serveren, der ikke har været tilgængelig siden Børsens henvendelse d. 12. december," skriver Jan Lysgaard Thomsen i pressemeddelelsen.

Læs også: Fem helt nødvendige projekter i danske it-organisationer i 2018: Her skal der satses




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere