Microsofts nye software-blokeringer deler vandene: Her er reaktionerne - og de helt konkrete regler

Der er ros til Microsoft fra mange af kunderne, efter at selskabet har meldt ud, at der fremover bliver slået hårdt ned over for en bestemt type 'gratis software' din Windows-computer. Mange er dog også i tvivl om, hvad Microsofts udmelding reelt betyder.

“Vi finder denne fremgangsmåde problematisk, fordi den kan presse kunderne til unødvendige beslutninger om køb.”

Sådan lød det tidligere på ugen, da Microsoft annoncerede, at man fremover kommer til at sætte en stopper for en bestemt type gratis software.

Der er tale om software til at scanne Windows-maskiner, hvor den 'gratis' software ofte finder eksempler på malware eller potentielle problemer og advarer brugerne med store bogstaver.

Det er dog kun selve scanningen, der er gratis, for når softwaren skal bruges til at fjerne problemerne og optimere maskinen, bliver man nødt til at betale.

Microsoft har meddelt, at man nu opdaterer de evalueringskriterier, der anvendes, når det vurderes, om software skal blokeres af Windows. Fremover er det et krav, at software ikke må anvende alarmer eller tvang eller på anden vis presse brugerne til køb.

“Vi anvender evalueringskriteriet til at afgøre, hvilke programmer, der identificeres som malware og uønsket software."

"I fremtiden vil programmer, der viser beskeder med krav, blive klassificeret som uønsket malware, blive opdaget og fjernet,“ forklarer Barak Shein fra Windows Defender Security Research.

Læs mere om det her: Microsoft siger stop: Slut med bestemt type gratis software på alle typer Windows-maskiner

Her er reaktionerne
Udmeldingen fra Microsoft er blevet mødt med stor interesse blandt Windows-brugerne rundt omkring i diverse online-fora. Også Computerworlds læsere har læst historien i stor stil, og mange har samtidig kommenteret historien i debatten under artiklen.

Der er generelt tilfredshed med Microsofts tiltag. En læser skriver eksempelvis:

“Så vil jeg være den første, der roser Microsoft: Det er præcis, hvad usikre computerbrugere har brug for.”

Og fra en anden læser lyder kommentaren:

“Tak! Det var ellers på tide, så kan jeg måske snart få lidt fritid i stedet for at skulle rense maskiner for den slags snavs, som de ukyndige installerer med hovedet under armen, fordi der stod advarsel i en rød blinkende firkant.”

“Det var da også på tide, men bedre sent end aldrig,” lyder det fra en tredje læser.

Hvilke programmer bliver ramt?
Der er også flere, der stiller spørgsmål ved, hvorvidt Microsoft bør kontrollere dette? Endnu mere tydeligt er det dog, at mange er i tvivl om, hvad de nye regler reelt kommer til at betyde. Flere nævner eksempelvis softwaren CCleaner:

“Jeg lurer på, om det også gælder for Ccleaner, som jeg ellers har brugt i mange år efterhånden,” skriver en af Computerworlds læsere.

“Ja, afsted med det skidt! inkl. Ccleaner mareridt software,” lyder det et andet sted - hvortil der kommer denne reaktion fra en anden læser:

“Hvad er der galt med CCleaner? Jeg bruger den jævnligt til at fjerne 'clutter' på mine computere, og jeg har aldrig haft problemer, endsige fået popup beskeder om det ene eller det andet 'problem', og jeg bruger den gratis version.”

Forstå de nye regler
Microsoft forklarer, at de nye evalueringskriterier handler om, at man ikke vil acceptere software, der viser vildledende, overdrevne eller truende beskeder om systemets helbred.

“Dette krav handler om at beskytte kunderne imod programmer, der præsenterer aggregerede 'error'-resultater uden specifikke detaljer, og uden at at give kunderne muligheden for at vurdere eller validere de såkaldte fejl.”

De nye regler træder i kraft allerede 1. marts. Fra den dato vil Windows Defender Antivirus og andre af Microsofts sikkerhedsløsninger begynde at blokere og fjerne software, der ikke lever op til de nye regler.

Microsoft har derfor også bedt softwareleverandører teste, om deres løsninger bryder med reglerne. Det kan man gøre her. Samtidig opfordrer Microsoft kunderne til at anmelde software, der ikke overholder de nye regler.

Her er reglerne
Hvis du vil vide mere om, hvordan de nye evalueringskriterier præcis er, kan du dykke ned i det på Microsofts webside.

Her skriver Microsoft blandt andet, at det er en kompliceret udfordring at identificere og analysere uønsket software.

“Det er ikke altid muligt automatisk at fastslå, om et program er noget, du ønsker at beholde, eller noget du ønsker at fjerne.”

I forhold til den type software, artiklen her omhandler, lyder de helt konkrete regler fra Microsoft nu:

Programs must not display alarming or coercive messages or misleading content to pressure you into paying for additional services or performing superfluous actions.

Software that coerces users may display the following characteristics, among others:
  • Reports errors in an exaggerated or alarming manner about the user’s system and requires the user to pay for fixing the errors or issues monetarily or by performing other actions such as taking a survey, downloading a file, signing up for a newsletter, etc.
  • Suggests that no other actions will correct the reported errors or issues.
  • Requires the user to act within a limited period of time to get the purported issue resolved.
Læs også:

Microsoft siger stop: Slut med bestemt type gratis software på alle typer Windows-maskiner

Tumult på antivirus-markedet fremkalder reaktion fra Microsoft: Derfor fungerer Windows Defender, som det gør

Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Claus Larsen skal som ny landechef skubbe anonyme Atos frem i lyset i Danmark: "Jeg har været i militæret i en del år, så jeg har brug for en plan. Derfor eksekverer vi fra 1. januar på en ny plan"
Claus Larsen blev midt i oktober i al diskretion indsat som ny landechef for Atos i Danmark. Han skal nu gøre den franske it-kæmpe ligeså kendt i Danmark, som den er på verdensplan.
Computerworld
Yousee varsler prisstigninger på op til 36 procent - skal være med til at finansiere fiber-udrulning
Yousee varsler prisstigninger på både tv-pakker og bredbånd. Pengene skal blandt andet være med til finansiere fiber-investeringer.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Manden bag Stack Overflow til softwareudviklere og folk i it-branchen: Disse ting skal du lære, hvis du vil undgå at blive tromlet totalt
Interview: Manden bag Stack Overflow og Trello har en opsang til folk i it-branchen. Her er de kompetencer, som du bare skal tilegne dig nu.
White paper
Kundeservice som et konkurrencevåben
Kundeservice har i mange år været ensbetydende med lange telefonkøer, men i dag er situationen heldigvis helt anderledes. Virksomheder bruger det som et vigtigt konkurrenceparameter, og kunderne forventer ligeledes at få den rigtige hjælp, ellers går de til en anden virksomhed. I dette whitepaper gennemgår vi fem simple trin, der kan give jer vigtige konkurrencefordele.