Artikel top billede

E-krone kan være på vej: Den danske og svenske nationalbank overvejer at indføre digital valuta

I Sverige er der fremskredne planer om at indføre en e-krone. I Danmark har nationalbank-direktør Lars Rohde tidligere luftet overvejelser om en blockchain-baseret krone.

Fysiske kontanter kommer næppe til at forsvinde som dug for solen lige foreløbigt, men i dag arbejdes der i adskillige lande med planer om et supplement til deres fysiske valuta.

I Sverige er planerne så fremskredne, at den svenske nationalbank Riksbanken i disse dage indleder processen med at indsamle forslag til designet af en såkaldt e-krone.

Ifølge Computerworlds svenske søstermagasin ComputerSweden er der i alt indløbet forslag fra 40 forskellige virksomheder, og Riksbanken har nu udvalgt 19 forslag, som banken ønsker at arbejde videre med.

Forslagene kommer fra både fra store virksomheder som Accenture, Ericsson og IBM samt mindre svenske it-virksomheder. 

"Vi har udvalgt de virksomheder, som vi vurderer er mest interessante at starte med. I vurderingen har vi kigget på teknologien og de teknologi-platforme, der vil være tilrådighed i dag og i fremtiden. Vi har også kigget på, om virksomhederne tilbyder en helhedsløsning, der matcher de krav til skalering, interoperabilitet, tilgængelighed og driftstikkerhed, som vi har opstillet," siger Eva Julin, der projektleder for e-Krone-projektet hos den svenske Riksbank.

To muligheder

Computersweden understreger dog, at der stadigvæk blot er tale om sonderinger og, at der endnu ikke er taget nogen endelig beslutning om at indføre en e-krone.

Men det er dog planen, at Riksbanken i løbet af 2018 vil komme med nogle mere fyldestgørende bud på hvordan E-kronen kan blive udformet.

Riksbanken ventes helt konkret at komme med to bud.

Det ene bud vil være en såkaldt register-baseret løsning, mens det andet bud vil være en værdibaseret-løsning. En registerbaseret løsning indebærer, at værdien er gemt centralt på konti i en database, mens en værdibaseret løsning vil indebære at værdien er gemt lokalt på i en app på brugerens enhed. 

Læs også: På trods af voldsomt kurshop står Nationalbanken fast: "Bitcoins er ikke penge"

Nationalbank overvejer blockchain-krone

I Danmark har Nationalbank-direktør Lars Rohde også gjort sig overvejelser om at indføre en digital udgave af kronen. 

I et interview med det amerikanske erhvervsmedie Bloomberg i 2016 forklarede han, at banken konstant undersøger billigere og mere effektive alternativer til fysiske penge.

Helt konkuret vurderede Lars Rohde, at eksempelvis blockchain-teknologien vil åbne muligheden for, at nationalbanken kan udstede digitale kontanter.

"Det vil især have stor værdi, når det gælder små betalinger og mikrobetalinger. Det vil være hurtigere, billigere og lettere, hvis du og jeg kan gennemføre betalingerne elektronisk," siger Lars Rohde til Bloomberg.

Ifølge Bloomberg er kontant-betalinger, vurderet på samfundsniveau, dobbelt så omkostningsfuld som en betaling via betalingskort eller andre digitale betalingsmetoder.

Digital valuta giver nye udfordringer 

Lars Rohde forklarer, at det ikke er teknologien, der er den største udfordring ved indførslen af en e-krone.

"Alle de penge, som danskerne har indestående, ville i sidste ende havne i Nationalbanken. I forbindelse med en finansiel krise vil centralen banken indirekte fungere som en bailout (en økonomisk redningsplan, red), fordi vi vil blive en kreditor for alle bankerne," siger han til Bloomberg.

Det er ikke blot i Sverige og Danmark, at man overvejer at indføre en digital valuta. I Storbritannien, Canada og Singapore gør man sig lignende tanker.

Læs også: 
Staten advarer mod bitcoin-investeringer: Det kan være livsfarligt for din økonomi




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere