Artikel top billede

Samsung Galaxy S9 fungerer her sammen med en DeX-docken som en desktop-maskine (Foto: Niels de Boissezon)

Duel mellem to alt-i-en maskiner: Kan en af disse to telefoner fungere som mobilt kontor?

Klodens to førende Android-producenter vil gerne have din mobil op af lommen og ind i kontoret. Virker det mon?

Drømmen har eksisteret længe.

Det kunne jo være så smart. En enhed til at ordne det hele med: alt fra office-pakker til Hearthstone og Netflix, på alt fra mobildisplayet til kontorets display. Og dermed kun en enhed at skulle slæbe rundt på.

Opskriften er så lokkende, at den er blevet afprøvet igen og igen. Og hver gang er den – i allerbedste tilfælde - endt i et fatalt miskmask af middelmådighed.

Motorola forsøgte sig for syv år siden med Atrix og floppede. Asus fejlede også med Transformer Pads, mens det nyeste og mest avancerede forsøg, Microsoft og Continuum-dock, også var en blindgyde.

I 2017 blev to løsninger introduceret – en fra de to største kæmper fra Android-verdenen: Samsung og Huawei.

I år er begge løsninger blevet fintunet yderligere. Samsung har endda lanceret en ny version af virksomhedens dock.

En status over løsningerne er på sin plads.

Tilslutning

Begge telefoner er afhængige af deres USB-C port i bunden til at slutte sig til et desktop-setup.

Huaweis løsning er dog billigst, da den ikke behøver noget dedikeret tilbehør, før den fungerer. Du skal dog sandsynligvis ud og købe en adapter af en art, så både display, tastatur og mus kan sluttes til. Den kan let koste nogle hundrede kroner, hvis den skal være pålidelig.

Samsung vælger i stedet at konstruere en dedikeret dock ved navn DeX, som byder på en HDMI-udgang, to almindelige USB-porte og en enkel USB-C indgang, til at drive det hele frem.

Løsningen kan trække en del strøm og byder endda på en lille blæser der køler mobilen ned, hvis der skulle være behov for det. Samsung løsningen kan endda håndtere 2K-displays.

Modsat sidste års løsning fra Samsung, er det endda muligt at slutte den til en S8’er eller S9'er med et cover på. Og så er den billigere – prisen er nu nede på 799 kroner.

En fysisk bagdel ved Samsungs løsning er dog, at selve porten ikke kan klappes sammen. Det havde ellers gjort det enklere at tage den med på farten.

Fysiske krumspring

Det tager ikke mange sekunder at slutte ens mobil til skærm, tastatur og mus. Derefter tager det cirka ligeså mange sekunder for begge telefoner at boote op i deres respektive desktop-modes.

Begge producenter tilbyder en touch-følsom flade, hvor de store displays kan benyttes som touch-pad.

En umiddelbar lys idé, som lider af, at Huawei P20 Pro ikke kan hvile plant på grund af sit kamera på bagsiden, mens Samsung S9 er hævet knap 3 centimeter over bordet, hvilket ikke er super-behageligt. En ekstern mus er en god investering her.

Software-interaktion

Begge telefoner kører Android – et styresystem udviklet af Google til smartphones.

En af de største forhindringer med begge systemer er, at ingen applikationer her er tiltænkt et desktop-miljø. Alt er lavet med touch in mente, men det er altså mus og tasturer der styres med her.

Værst står det til hos Huawei, hvor der kun sker en skindyb tilpasning af nogle uhyre få apps. De fleste applikationer er tydeligvis ikke skabt til en tilværelse på et kontordisplay.

For de fleste apps gælder, at de enten kan bruges som et slank højkantsvindue eller fuldt maksimeret. Du kan glemme alt om at have to vinduer side om side.

Endnu værre er, at visse apps slet ikke kan tilgås inde i Huaweis interface. Essentielle apps som Gmail og Googles Play butik kan du ikke bruge i selskabets desktopmode.

De kan dog findes frem via Chrome-browseren.

I Samsungs DeX-univers synes desktop-moden at være noget mere gennemprøvet.

Du kan åbne og justere vinduesstørrelsen på væsentlige apps som Gmail, Outlook eller øvrige Microsoft Office-apps, mens du ikke er begrænset i udvalget af applikationer.

Mange mobilapplikationer er fortsat drilske. De har svært ved at forstå at de befinder sig i et desktop-miljø, hvorfor de ofte slet ikke vil maksimeres/minimeres eller fremtone korrekt når vinduens størrelse ændres.

I Samsungs App-butik har selskabet kurateret en stribe applikationer som er gennemprøvede på DeX.

Udvalget er ikke kæmpestort, men nogle af dem er brugbare såsom HanCom Office-pakken, Microsoft Office-pakken og billedredigeringsprogrammet ’Macgyver’.

Nogle enkelte spil er endda optimerede til platformen. De fleste er dog langt fra ligeså gode som på mobilen.

Windows på mobilen?

Med Samsung DeX er det faktisk ikke umuligt at få en Windows-oplevelse på telefonen.

Det er fuld Windows der køres her, men i en virtualiseret Windows 7 baseret-interface, der køres over Amazons Workspaces udviklet i samarbejde med Ingram Micro.

En licens koster fra 9 dollar om måneden og opefter, om end den billigste løsning er forbrugsafregnet. Den biligste model uden begrænsninger starter ved 29 dollar om måneden.

Løsningen er ikke tilgængelig i Danmark endnu og kræver flere krumspring at få op at køre. Det siger ikke så lidt, at Samsungs opsætningsapp har fået minimale en ud af fem stjerner.

Men muligheden foreligger altså.

Vi er ikke i mål endnu

Den er ikke hjemme endnu.

Samsung og især Huawei har begge to lang vej hjem, før deres løsning kan kaldes for en kontorløsning.

Samsung nærmer sig så småt, med en kontorpakke som er brugbar, om end begrænset af og til.

Til sammenligning fremstår Huaweis desktop-mode mere som en nødløsning. Helt ubrugelig er den dog ikke, du kan få et brugbart browser-vindue at abejde i, men så stopper festen også der.

Drømmen om den perfekte alt-i-en enhed må forblive i fantasien i nogen tid endnu.