Artikel top billede

(Foto: Contact me chatree@hotmail.co.th or chatree.jyy@gmail.com / Chatree Jaiyangyuen)

Tvivl om regeringens nye cyberstrategi: Hvor skal pengene og de mange it-folk komme fra?

Regeringens strategi til sikring af landets mest kritiske sektorer møder kritik.

Der lægges op til en høj grad af egenfinansiering i regeringens cybersikkerhedsplan, når landets mest kritiske sektorer skal sikre deres it-infrastruktur mod digitale angreb.

I planen døbt ”Danmark opruster i kampen mod digitale trusler’ udpensles 25 indsatsområder hvor særligt energi-, finans-, tele-, transport-, sundheds- og søfartssektoren beregnes som særligt kritiske.

Strategi-dokumentet præciserer dog ingen konkrete tiltag i det 52 sider lange dokument, skriver finans.dk.

Finansieringen af strategien, og rekrutteringen af de nødvendige kompetencer, kan samtidig komme til at knibe.

Ifølge regeringens plan skal der investeres i alt 1,5 milliarder kroner i landets cyber- og it-sikkerhedsinfrastruktur.

Deraf stammer 1,4 milliarder kroner fra det seneste forsvarsforlig, men blandt disse midler er 900 millioner kroner i forvejen øremærkede til Centeret for Cybersikkerhed, mens de resterende 500 millioner er en reserve der først kan udløses i 2021.

Regnestykket levner derfor kun 100 millioner kroner i nye midler.

»Jeg er nødt til at sige, at det er brancherne selv, der skal afholde udgifterne til at højne sikkerheden på deres respektive områder,« sagde forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), ved et pressemøde i Finansministeriet hvor planen blev præsenteret.

De Radikales forsvarsordfører, Martin Lidegaard, mener her, at regeringen skyder vigtige elementer i planen til hjørne, for de kritiske sektorers strategi er ikke gennemarbejdet.

”Der er jo ikke afsat en øre til sundhed eller energisektoren eller alt det andet kritiske infrastruktur, og det er helt uklart, hvor finansieringen skal komme fra,” siger Lidegaard til finans.dk og fortsætter: ”Der er en skrigende modsætning mellem de mange fine ord i strategien, og så de midler, som man har sat af til at implementere dem."

Læs også:

Her er regeringens nye cyberplan: 25 punkter skal gøre Danmark mere sikker

IT-Branchen ikke tilfreds med ny national sikkerhedsstrategi: Fyldt med store huller - se hovedtrækkene i strategien her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere