Artikel top billede

(Foto: SAS Group / Knut Lövstuhagen)

Rapport: Flypassagerers krav om wifi bringer flysikkerheden i fare

Flysikkerheden er i under massivt pres, vurderer konsulentfirmaet PA Consulting Group. Det er blandt andet passagernes krav til gratis wifi og besparelser på personale der er blandt årsagerne.

Den øgede digitalisering har også ramt flybranchen, men det kan få store konsekvenser for sikkerheden ombord på fly verden over.

Sådan lyder konkusionen i en ny rapport, der er udarbejdet af konsulentfirmaet PA Consulting Group.

Det er særligt krav fra passagerne til en større digitalisering af flyrejsen, der er en af årsagerne til, at analysefirmaet nu advarer imod sikkerheden.

“Vi lever i en tid, hvor kunderne bliver mere og mere krævende og utålmodige, når det handler om tilslutningsmuligheder til wi-fi – og det sætter pres på de europæiske lufthavne om at integrere og forny deres internet-konstellationer på en måde, de ikke ville have turdet tidligere af sikkerhedsårsager,” siger Frank Madsen, ekspert i transport og logistik hos PA.

Læs også: Størelsen på DDoS-angreb der rammer danske virksomheder bliver mindre - til gengæld sker de hyppigere

Rapporten understreger samtidig, at når kunderne på den måde er med til at skabe “milliarder af datapunkter” så bliver systemerne omkring flytrafikken også mere usikker.

Besparelser koster på sikkerheden

Ifølge det Europæiske Lufthavnsagentur var der i 2016 mere end 1.000 cyberangreb på lufthavnssystemerne.

Derfor er det vigtigt, at man i lufthavnene og blandt flyselskaberne prioriterer it-sikkerhed langt højere, mener Frank Madsen.

“Cybersikkerhed er naturligvis prioriteret – men ikke på samme niveau som den fysiske sikkerhed er. Og det er vi nødt til at tage endnu mere alvorligt,” siger han.

Men det er ikke kun krav fra passagerer, der er med til at trække sikkerheden ned i flytrafikken.

Læs også: Danmark halter efter Norge og Sverige på it-sikkerhed: Men markedet vil blive fordoblet på fire år

Også digitalisering af sikkerhedsprocedyrer er med til at skabe større muligheder for terroristerne.

Rapporten fremhæver selv risikoen ved at erstatte mennesker med digitale systemer. Det kan for eksempel være ved at skifte den manuelle godkendelse, som piloten i dag får før afgang, med en digital instruktion.

“En pilot kan identificere en mistænkelig talekommando, men måske ikke en elektronisk besked fra en ondsindet kilde. Det vil yderligere øge mulighederne for cyber-terrorisme-aktiviteter gennem udstedelse af falske clearing meddelelser,” siger Frank Madsen.

Rapporten påpeger også den øget digitalisering i verdens lufthavne, som et oplagt mål for hackere og terrorister i fremtiden.

I takt med at flere dele af lufthavnen får flere digitale processer, bliver risikoen for at blive ramt af et angreb også større.

“Udviklingen med elektroniske boarding gates og datadrevne pas- og immigrationskontroller har øget såvel hastighed og pålidelighed omkring det, de er sat i verden for. Men al den dataficering er stadig ikke helt ”moden” og kan udsætte lufthavne for nye risici og ukendte trusler,” fremgår det af rapporten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere