Artikel top billede

Bekymrede internet-eksperter: Nyt EU-direktiv vil ændre og ødelægge internettet for altid, hvis det vedtages

Du har måske ikke hørt om EU’s ‘Artikel 13,’ som EU stemmer om netop nu. Men vedtages den, vil den kunne ødelægge internettet, som vi kender det, lyder advarslen fra 70 prominente og bekymrede internet-eksperter.

EU-Parlamentet er ved at gøre klar til at stemme om EU's nye forslag til direktiv om ophavsret på nettet, der indeholder en paragraf - ‘Article 13’ - som kan få afgørende betydning for internettet, som vi kender det, hvis den vedtages.

Det mener 70 prominente internet-eksperter - herunder internettets ‘opfinder,’ Tim Berners-Lee, Vint Cerf, og Wikipedia-stifter Jimmy Wales, som i skarpe vendinger advarer mod at vedtage direktivet med den pågældende paragraf 13.

De har tidligere i skarpe vendinger advaret mod Artikel 13, som i bund og grund foreslår, at internet-platforme skal tvinges til at filtrere indhold for ophavsretlige krænkelser.

Det betyder med andre ord, at de store platforme som Facebook, YouTube, Reddit og andre i givet fald skal tvinges til at scanne al indhold, som oploades på dem, og fjerne al indhold, som vurderes at krænke ophavsret.

Det vil kræve indførelsen af massive overvågnings- og scanningsteknologier.

I et åbent brev med titlen 'Article 13 of the EU copyright directive threatens the internet’ skriver de 70 internet-eksperter, at automatisk filtrering af al indhold, som brugerne oploader, vil ændre internettet fra være en ‘åben platform til deling og innovation’ til at været ‘et redskab til automatisk overvågning og kontrol af brugerne.’

En vedtagelse af paragraf 13 vil desuden ramme startup-virksomheder og små og mellemstore virksomheder særligt hårdt, skriver de.

“Omkostningerne ved at anskaffe sig de nødvendige automatiske filtrerings-teknologier vil være høje og arbejdskrævende - også selv om de endnu ikke er udviklet nok til at være pålidelige,” skriver de.

De 70 internet-personer peger på, at internettet ikke ville have eksisteret i dag, hvis en ting som paragraf 13 havde eksisteret, da internettet blev skabt.

Artikel 13 i sin fulde ordlyd

"Leverandører af informationssamfundstjenesters anvendelse af beskyttet indhold ved at lagre og give adgang til store mængder af værker og andre frembringelser, som uploades af deres brugere.

1. Leverandører af informationssamfundstjenester, som lagrer og giver offentlig adgang til store mængder af værker og andre frembringelser, der uploades af deres brugere, træffer i samarbejde med rettighedshaverne foranstaltninger til at sikre funktionen af de aftaler, der er indgået med disse om anvendelsen af deres værker eller andre frembringelser, eller til at forhindre tilgængeligheden i deres tjenester af værker eller andre frembringelser, som er blevet identificeret af rettighedshaverne via samarbejdet med disse tjenesteudbydere.

Disse foranstaltninger, f.eks. anvendelsen af effektive indholdsgenkendelsesteknologier, skal være passende og forholdsmæssige. DA 30 DA Tjenesteudbyderne sørger for, at rettighedshaverne får de nødvendige oplysninger om foranstaltningernes funktion og implementering, samt, hvor det er relevant, tilstrækkelige rapporter om genkendelsen og anvendelsen af værkerne og de andre frembringelser.

2. Medlemsstaterne sikrer, at de i stk. 1 omhandlede tjenesteudbydere indfører klageog erstatningsordninger, som skal være tilgængelige for brugerne i tilfælde af uenighed om anvendelsen af de foranstaltninger, der er omhandlet i stk. 1.

3. Medlemsstaterne fremmer, hvor det er relevant, samarbejdet mellem leverandørerne af informationssamfundstjenester og rettighedshaverne ved hjælp af interessentdialoger for at fastlægge den bedste praksis, f.eks. i form af passende og forholdsmæssige indholdsgenkendelsesteknologier, under hensyntagen til bl.a. tjenesternes karakter, teknologiernes tilgængelighed og deres effektivitet i lyset af den teknologiske udvikling."

Du finder hele forslaget til direktivet om ophavsret på det digitale indre marked her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere