Artikel top billede

Ny-opdaget malware blokerer programmer som forsøger at slette den: Særligt windows 10 er ramt

En ny type malware er blevet opfanget, der både overvåger din computer og generer falske reklameindtægter til bagmændende. Og så har den en forkærlighed for Windows 10.

Det rumænske sikkerhedselskab Bitdefender har opdaget en ny type malware, der stopper programmer på computeren, den vurderer er skadelige mod den selv.

Den ondsindede software, som Bitdefender har døbt Zacinlo, har siden 2012 angrebet brugere af forskellige gratis apps.

Zacinlo har to funktioner: Den fungerer både som en adware, der åbner usynlige browservinduer og dermed generer falske reklameindtægter til bagmændende, men også som en type spyware.

Læs også: Ejer du en af disse routere? Farlig aflytnings-malware har ramt danske routere, advarer Center for Cybersikkerhed

Den indsamler nemlig også information om hvilke programmer, der er installeret på computeren, og den tager løbende screenshots, som den sender tilbage til bagmændene.

“Denne funktion er særlig farlig, da skærmbillederne kan indeholde private informationer såsom e-mail, chat eller netbank,” skriver Bitdefender i en pressemeddelelse.

Stopper programmer der forsøger at fjerne den

Zacinlo indeholder en såkaldt rootkit driver, der sørger for at stoppe antivirus programmer, der forsøge at opdage den og fjerne malwaren.

“Malware baseret på Rootkits er ekstremt sjældent og findes i mindre end en procent af de daglige trusler. Det er også meget vanskeligt at fjerne på grund af det tætte integration i pc'ens operative system,” vurderer Bitdefender.

Læs også: Cryptojacking er hackernes nye yndlingsværktøj: Sådan overtager de din computer og misbruger den til at udvinde kryptovaluer

Fordi den overvåger din computer, har den samtidig mulighed for at tilpasse sig, når der bliver installeret ny software på computeren. Og derfor er den så svær at slippe af med igen.

Hvis man vil af med den, lyder anbefalingen fra Bitdefenders trusselsanalytiker, Bogdan Botezatu, at man skal scanne sin computer fra en Rescue version af et antivirusprogram.

Det kan være fra en cd eller et USB, der giver antivirusprogrammet mulighed for at scanne computeren inden styresystemet starter.

“Det er vigtigt at forstå, at med en rootkit infektion kan man ikke regne med detektioner der bliver kontrolleret af computerens eget styrersystem. Malwaren har mulighed for at manipulere styresystemet eller kompromitere antimalware-programmet,” siger Bogdan Botezatu.

Mere end 10 procent af danske virksomheder er stadig inficeret af kinesisk malware


Malwaren har tilsyneladende en forkærlighed for Windows 10. 90 procent af alle inficerede computere brugte nemlig det styresystem. De resterende 10 procent brugte Windows 7 eller 8.

Danmark kan også allerede være ramt

Frankrig, Tyskland, Indien, Kina og USA er de lande, der er hårdest ramt af Zacinlo-malwaren, men Bitdefender vil ikke udelukke at andre lande også i Skandinavien kan være ramt.

Bitdefender har heller ikke et præcist overblik over, hvor mange der er inficeret med den sjældne Malware.

Læs også: Fup med GDPR-besøg er langt fra unikt: Sådan sniger hackerne sig ind i din virksomhed

“Den eneste sikre måde at anslå antallet af inficerede brugere er ved at overtage bagmændendes kontrolcenter og se, hvor mange ofre den er forbundet til. Eftersom kontrolcenteret udnytter allerede eksisterende domæner, er den eneste måde man kan få adgang ved at bryde ind i kontrolcenteret, og det er meget ulovligt,” siger Bogdan Botezatu.

Du kan læse hele Bitdefenders Whitepaper om Zacinlo her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere