Det skal jeg læse i min ferie: En bemærkelsesværdig historie om storpolitik, efterretningstjenester og russiske hackere

Det skal jeg læse i min sommerferie: Den tidligere FBI-chef James Comey har stået midt i en af nyere tids vigtigste og mest bemærkelsesværdige historier. I ferien skal jeg læse hans biografi, som jeg for nylig købte i en hyggelig boghandel i den amerikanske sydstatsby Savannah.

Det skal jeg læse i min sommerferie: Hvert forår drømmer jeg om at bruge sommermånederne på at læse de store klassikere.

Hemmingway, Tom Kristensen og J. D. Sallinger står alle på min bogreol og giver mig dårlig samvittighed.

Det skyldes, at jeg som regel ender med at bliver fristet af biografier eller faglitteratur i ferien.

Det samme lader til at være tilfældet denne sommer.

Det begyndte ellers lovende, da jeg for få måneder besøgte den lille hyggelige boghandel E. Shaver Bookseller i Savannah, Georgia.

Boghandlen har gennem 43 år ligget i et ældre hus ud til Madison Square, en af byens mange små charmerede parker, og når du træder ind ad døren, skal du tage dig i akt for ikke at træde en af ejerens katte over halen.

I hvert eneste af butikkens syv rum er der bøger fra top til tå, og i et rum bagerst finder du et skrivebord med en skrivemaskine, hvor kunderne kan sætte sig ned og skrive deres egne digte og små tekster.

Det er med andre ord en af den slags boghandlere, der indbyder til, at du glemmer verden omkring dig og i stedet fortaber dig i unikke skønlitterære oplevelser.

I disse tider er det dog svært – ikke mindst for amerikanerne – helt at glemme den virkelighed, der udspiller sig knap 1.000 km nord for Savannah i Washington DC.

Det afspejler sig også i bøgerne på boghandlens bestseller-liste, som jeg som sædvanligt endte foran.

Her stod blandt andet Hillary Clintons bog om det amerikanske valg i 2016 ”What Happened” samt tidligere FBI-chef James Comeys bog "A higher loyalty – Truth, Lies and Leadership."

Her endte jeg med at købe James Comeys biografi, og det bliver den første bog, som jeg kaster mig over, når jeg om få uger går på sommerferie.

Læs også: Min sommerferie-læsning: "Et utroligt eventyr, der begynder i kulde"


En bemærkelsesværdig it-historie
Bogen handler om James Comeys mere end 20 år lange karriere, der begyndte i 1985, da han blev ansat som advokat hos anklagemyndigheden på Manhattan i New York.

Men det er naturligvis ikke fortællingen om den del af hans karriere, der har fået bogen til at suse til toppen af bestseller-listerne.

Det skyldes i høj grad, at James Comey har været FBI-chef i en periode, hvor en af de mest bemærkelsesværdige politiske historier i nyere tid udspiller sig.

En historie der ikke blot er en bemærkelsesværdig politisk historie. Men også den måske største og vigtigste it-historie, som jeg har mødt i de knap 10 år, hvor jeg har skrevet om området.

Her tænker jeg naturligvis på historien om den russiske indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Noget der i højere og højere grad ligner en særdeles sofistikeret russisk efterretnings-aktion.

Men ikke desto mindre var russernes mest effektive metoder tilsyneladende også de mest simple.

Eksempelvis brød russiske hackere via en relativ simpel phising-mail ind i en række mailkonti, der tilhørte topfigurer i det demokratiske parti og overlod efterfølgende de mange mails i hænderne på Wikileaks, som lækkede dem løbende under valgkampen.

Læs også: Sådan gik det til: Ny rapport afslører hvordan russiske hackere stjal tusindvis af emails fra amerikanske politikere

Samtidig forsøgte de russiske hackere at påvirke folkestemingen ved at sprede falske nyheder via sociale medier som Facebook og Twitter.

Uvished om to spørgsmål
Det amerikanske efterretningsmiljø har efterfølgende slået fast, at den russiske stat blandede sig i valget med det formål at få Donald Trump valgt som præsident.

Det er dog to stadigvæk to ting, som er uvisse.

For det første ved vi ikke, om indblandingen har haft indflydelse på valgets udfald.

Men vi kan dog konstatere, at Donald Trump vandt en uhørt snæver sejr, der på grund af det amerikanske valgsystem blev afgjort af blot 79.646 stemmer fordelt på de tre nøglestater Michigan, Pennsylvania og Wisconsin.

For det andet ved vi ikke – hvilket er helt afgørende - om Donald Trumps kampagne på nogen måder har samarbejdet med de russiske hackere.

Trump selv benægter det, men ikke desto mindre har hans kampagne en række forklaringsproblemer.

Eksempelvis er det blevet bekræftet af Donald Trumps ældste søn under valgkampen mødtes med tre russiske advokater med forbindelse til Kreml, der lovede at forsyne Trump-kampagnen med smuds på Hillary Clinton.

Samtidig lader præsident Trump selv til at være meget opsat på at få skudt undersøgelsen af hans kampagnes forbindelse til Rusland skudt i sænk. Noget som James Comey hævder var årsagen til, at præsident Trump 9. maj 2017 fyrede ham som FBI-chef.

Det er derfor med god grund, at hans bog har toppet de amerikanske bestseller-lister, og med tanke på, at Forsvarets Efterretningstjeneste har advaret mod, at russerne vil anvende lignende metoder i Danmark, bør vi herhjemme ligeledes læse bogen med interesse.

Læs også:
Forsvarets Efterretningstjeneste advarer mod ny farlig trend: Pas på 'hack'n'leak'

Mød de to russiske hackergrupper, der spreder skræk og rædsel i hele it-verdenen

Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Frank Rasmussen nægter at afvise Hopper stjæler data fra Saphe: "Vi har masser af servere, så jeg ved ikke, hvad det er, jeg skal afvise"
Interview: Telerigmanden Frank Rasmussen tager endnu en gang til genmæle over for konkurrenten Saphe, der beskylder ham for at stjæle data. Han nægter dog at afvise, at det rent faktisk sker. "Vi har masser af servere, så jeg ved ikke, hvad det er, jeg skal afvise," lyder det.
Computerworld
Windows 10's katastrofe-update: Derfor begyndte den pludseligt at slette brugernes filer
Den seneste Windows 10 opdatering kunne i værste fald slette vigtige filer. Microsoft sætter tal på hvor mange der er berørt af den katastrofale fejl.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Test jeres it-sikkerhed gratis i 14 dage med Cisco AMP - og få rapport med resultaterne direkte i din indbakke
Du kan nu - kvit og frit - teste banebrydende it-sikkerhedsløsninger fra Cisco. Cisco AMP er en Advanced Malware Protection-løsning, som sikrer dig kontrol med alle jeres endepunkter. Mens klassisk antivirus-software reagerer på filer, som umiddelbart genkendes som farlige, bliver AMP ved med at analysere potentielt farlige filer i hele netværket. Helt automatisk og 24 timer i døgnet. Efter 14 dage modtager du en rapport direkte i din indbakke med identificeret, blokeret og fjernet malware samt en vurdering af sikkerhedsniveauet i jeres endepunkter Når du booker en trial, registrerer vi dig i vores system og retter henvendelse til dig via en af vores partnere inden for ganske få dage. Trialløsningen er enkel at installere og kræver ingen ny hardware.