Nokia 7 Plus imponerer til test: Den er Nokias bedste smartphone nogensinde

HMD Global og Nokias bedste telefon er ikke den dyreste i sortimentet. Det er den skarpt prissatte Nokia 7 Plus.

Nokia er tilbage – ikke som den altdominerende tech-virksomhed de var engang, men som en mere ydmyg spiller i det Apple- og Samsung- dominerede felt.

Det er nye ejere der er kommet til, finsk-kinesiske HMD Global, men idéerne og principperne der i sin tid gjorde Nokia til et foretrukkent mærke synes i den grad at være tænkt i årets mellemklassemobil fra selskabet.

Nokia 7 Plus hedder den, og den er, kort sagt, den bedste mobil som det genoplivede selskab nogensinde har kreeret.

Plus-størrelse
Nokia 7 Plus er egentlig en arvtager til Nokia 7 – en mobil som er forbeholdt andre markeder end det europæiske. Men vi går ikke glip af noget. Nokia 7 Plus er, som navnet antyder, en plus-model hvor alt er bare lidt lækrere og større end originalen.

Det er en stor telefon, ja, men det er også seks tommer stort display der pryder fronten her. Nokia har samtidig levnet godt en centimeter for oven og neden, hvilket giver velvoksne mål.

Skærmen er samtidig omkranset af en indfarvet aluminiumsramme som giver et skud klasse og mellem ramme og skærm er en plaststribe, der fungerer som støddæmper.

Det giver så et skud holdbarhed, hvilket jeg på fummelfingret vis fik bekræftet, da telefonen holdt til ikke bare en, men to gange, med ufrivilige droptests på badeværelsets klinker.

Nokias tradition for hårdføre telefoner holdes i hævd her.

Bagsiden af telefonen er på snusfornuftig vis fremstillet i stift aluminium belagt med en mat plast-coating. Ikke klodens lækreste materiale, men det giver da et sikkert greb.

På bagsiden finder man også en fingeraftrykslæser, der sidder så højt oppe, at dem med mindre hænder nok vil få svært ved at nå.

Godt display, hæderlig lyd
Vender du mobilen igen, funkler det 6 tommer store display op. Det er stort, lidt ekstra aflangt med sit 18:9 format og det er farverigt. Lysstyrken og kontrasten er også gode om end de bedste OLED-displays på markedet har en indbygget fordel i forhold til Nokiaens IPS-teknologi.

Mobilen registrerer samtidigt når du løfter den op og disker op med et overblik over indkommende notifikationer direkte fra låseskærmen.

Det pæne lærred ledsages af et lidt mindre imponerende lydbillede. Her er det nemlig en ensom højttaler i bunden af telefonen, der skal levere soundtracket til dine film og spil på mobilen.

Den kæmper bravt, og spiller da nogenlunde højt og klart, men kan i sidste ende ikke løbe fra, at bassen er en mangelvare her og, at højttaleren er uheldigt placeret. Mangler ikke power
Under det flotte display banker en veloplagt mobilprocessor med otte kerner: en Snapdragon 660 processor ledsaget af 4GB RAM.

Det er ivrig sag, der til trods for mellemklasse-ophav ikke opleves som særlig sløv i forhold til dagens toptelefoner.

Indtrykket bekræftes af min sædvanlige stribe af benchmarks, hvor den ofte matcher sidste års generation af toptelefoner.

Når softwaren ombord samtidig er en slanket version af Android 8.1 Oreo, Googles Android One, glider den ubesværet igennem apps, hjemmesider og eventuelle multitasking.

Eneste svaghed at spore, optræder i grafisk krævende spil, hvor den indbyggede grafikchip i Snapdragon 660 døjer med at matche nutidens toptelefoner. Her må du spenderede ekstra, for at få den bedste ydelse.

Nokia 7 Plus er samtidig udstyret med et velvoksent batteri på 3.800 mAh – omkring en fjerdedel mere, end det du typisk finder i klassen.

Det resulterer i en mobil som holder sig godt kørende typisk halvandet døgn – måske endda to døgn, hvis man holder igen med mobilbrugen.

Det eventuelle pitstop ved stikkontakten tager heller ikke alt for lang tid. På to timer er der tanket helt op igen, mens du på bare en halv time får tanket over 40 procent op – nok til at klare sig i en halv dag.

Det pureste Android
HMD Global har siden genintroduktionen af Nokia-brandet satset på at læne sig så tæt på af Googles standardsoftware som muligt.

Her er det derfor Android One software i nyeste mundering, Android 8.1 Oreo, der leveres. Selskabet garanterer samtidigt, at det vil holde deres telefoner jævnligt opdaterede i over to år. Den kommende Android 9 Pie vil derfor også finde vej til denne telefon inden slutningen af efteråret.

Læs også: Nokia og Motorola i økonomi-duel: Vi kårer den bedste budget-mobil fra de to selskaber

Udmærket dobbelt-kamera
Nokia 7 Plus byder på samme Zeiss-signerede kameraanordning som i den dyre topmodel Nokia 8 Sirocco.

Se også: Test af Nokia 8 Sirocco – køb den først og fremmest for designet

Det der dengang skuffede lidt i topmobilen, er dog langt mere overbevisende i denne her sag, for den koster det halve.

Her leveres der fine fotoresultater i dagslys, hvor Zeiss-optikken leverer skarpe og farverige fotos på 12 megapixels.

Den assisteres samtidig af en ekstra optik med 2 gange optisk zoom, hvilket altså gør det muligt at rykke tættere på og samtidig lave pæne portrætbilleder med sløret baggrund.

Når der bliver mørkt, er Nokia 7 Plus ikke nær så overbevisende, billedstøjen er holdt nogenlunde i snor, men her er ingen optisk stabilisering til at åbne op for længere og lysere eksponeringer. Her er der et stykke vej op til markedets bedste kameramobiler.

Når det handler om video, lever dyderne fra Zeiss og Nokias samarbejdet videre. Resultaterne er flotte og farverige. Optager du i 4K, vil du dog savne en form for stabilisering, hvorfor Full HD optagelser oftest vil give mere tilfredsstillende resultater.

Nokias bedste smartphone nogensinde
Det har været nogle drøje år at være Nokia-fan. Efter selskabet kuldsejlede under skiftet fra feature-phone til smartphone-æraen, synes selskabet under HMD Globals ledelse at være på rette spor.

Nokia 7 Plus repræsenterer det, som i sin tid gjorde Nokia til en favorit her i Norden. Holdbarheden er i top, softwaren er enkel, ydelsen er god og funktionerne er gennemtænkte.

Dagsprisen er endda skarp i disse dage. For blot 3.000 kroner får du en (stor) telefon der kan vække glæde flere år frem.

Nokia 7 Plus er ganske enkelt den bedste Nokia-telefon nogensinde.

Læs også: Nokia-chef: Sådan udvikler man produkter som hitter både i Norden og i Indien - samtidigtYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Frank Rasmussen nægter at afvise Hopper stjæler data fra Saphe: "Vi har masser af servere, så jeg ved ikke, hvad det er, jeg skal afvise"
Interview: Telerigmanden Frank Rasmussen tager endnu en gang til genmæle over for konkurrenten Saphe, der beskylder ham for at stjæle data. Han nægter dog at afvise, at det rent faktisk sker. "Vi har masser af servere, så jeg ved ikke, hvad det er, jeg skal afvise," lyder det.
Computerworld
Windows 10's katastrofe-update: Derfor begyndte den pludseligt at slette brugernes filer
Den seneste Windows 10 opdatering kunne i værste fald slette vigtige filer. Microsoft sætter tal på hvor mange der er berørt af den katastrofale fejl.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Undgå fælderne når du skal lease multimaskiner – her er 5 tips!
Markedet for leasing af print- og kopiløsninger kan være lidt af en jungle uden nøje brancheindsigt. Virksomheder og institutioner har i flere tilfælde accepteret kontrakter, som har bundet dem til unødigt kostbare og langvarige leasing-og lejeforløb. Underskriften er desværre bindende og derfor er det en god idé at sætte sig ind i aftalerne. I dette whitepaper giver vi dig 5 tips, så du sikrer dig de bedste vilkår.