Danske it-virksomheder rammes hårdt af manglende persondata-afklaring: "Det er gift for innovationen og udviklingen i Danmark"

Interview: "Det er alt for lang tid. Det er skadeligt for markedet, udviklingen og innovationen at vente. Det er skadeligt for Danmark." Dommen over regeringen er hård fra IT-Branchen, der mener, at den danske it-sektor lider stor skade, mens flere offentlige it-systemer er efterladt i et juridisk limbo.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Læs hvordan, IT-Branchen mener, den danske it-sektor lider, mens regeringen afklarer fortolkningen af krigsreglen
  • Se hvilke ønsker IT-Branchen har til de famøse retningslinjer
  • Bliv klogere på IT-Branchens syn på forløbet
859
4:30 min
Brancheorganisationen IT-Branchen melder sig nu i koret af virksomheder og organisationer, der efterspørger en endegyldig afklaring fra regeringen på fortolkningen af den nye krigsregel.

Siden 25. maj, hvor den 'gamle' krigsregel i persondataloven blev erstattet af en 'ny' krigsregel i databeskyttelsesloven, har Justitsministeriet i samarbejde med de relevante ressortministre skulle udarbejde retningslinjer samt en såkaldt negativliste over it-systemer, der ikke må sendes ud af landet.

Den liste eksisterer stadig ikke, og det er "gift" for den danske it-sektor, ifølge IT-Branchen, der mener, at listen burde have ligget klar samme dag, som den nye lovgivning trådte i kraft.

"Det havde været så givende og fordrende for innovationen og udviklingen i Danmark, hvis den liste lå på bordet 25. maj. Ingen havde drømt om, at vi skulle vente på den liste til januar. Vi lever uden retstilstand. Det er gift for innovationen og udviklingen i Danmark. Politikerne lever i en anden tidsalder, når de tror, at man kan vente måneder på at få afklaret denne her retstilstand," siger Birgitte Hass, administrerende direktør for IT-Branchen, til Computerworld, og fortsætter:

"Vi havde ikke forudset, at der ville gå så lang tid fra 25. maj, før den nye liste kom. Vi glædede os over den nye definition, og at der kom en liste. Vi havde ikke forudset, at nogen kunne drømme om, at der ville gå så lang tid."

Hun henviser til, at Justitsministeriet tirsdag meldte ud, at retningslinjerne fra ministeriet ville komme inden nytår, men det er alt for sent, ifølge Birgitte Hass.

"Det er alt for lang tid. Det er skadeligt for markedet, udviklingen og innovationen at vente. Det er skadeligt for Danmark. På så vigtigt et område kan man ikke leve uden de signaler og afgørelser," siger hun.

Læs mere her: Efter stort pres: Justitsministeriet vil være klar med længe ventede retningslinjer for data-udflytning inden nytår

Flere it-systemer er i jurdisk limbo
Justitsministeriet er blevet tvunget i arbejdstøjet, efter Computerworld 3. oktober afslørede, hvordan 31 kommuner overtræder kommunernes aftale med staten ved at sende personfølsomme oplysninger som cpr-numre, navne og adresser på alle borgere mellem 15 og 80 år, som har været i kontakt med de pågældende kommuners jobcentre, ud af Danmark via KMD Momentum-systemet.

Til nytår vokser antallet af kommuner, der benytter det Microsoft Azure-baserede system, der driftes i Amsterdam, til 44.

Læs også: Har 12 dage: Regeringen forlanger hastesvar fra kommunerne om udflytning af særligt følsomme persondata til udlandet

Tirsdag har Computerworld så afsløret, at driftsaftalen vedrørende Aula, der er det største kommunale it-projekt nogensinde målt på antallet af daglige brugere, også er i fare, da Aula skal driftes fra udlandet via Amazon Web Services, men det er endnu ikke afklaret, om det er tilladt.

Det kan du læse mere om her: Ny afsløring: Kæmpe Aula-aftale kan være i fare - ingen aner om udflytning af danske skole-data til udlandet overhovedet er lovlig

Også beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er gået ind i sagen.

Han kræver en redegørelser fra KL mandag 15. oktober, ligesom han har bedt Kammeradvokaten vurdere sagen.

Det kan du læse mere om her: Regeringen vil have Kammeradvokaten til afgøre sagen om udflytning af danske data: Dumper kommunernes svar

IT-Branchen håber på smal liste
Birgitte Hass understreger endnu engang, at det er til stor skade for udviklingen i den danske it-branche, at der retsløs tilstand på området.

"Vi har en retsløs tilstand til stor skade for markedet, og politikerne bruger en anden tidsregning end os andre, for man kan ikke vente syv måneder for at få en fortolkning af, hvad der ligger på den nye liste. Det er umuligt at sætte udviklingen i stå i så lang. De er nødt til at komme i arbejdstøjet og gøre det, de er valgt til: Nemlig at give os nogle direktioner," siger hun.

I første omgang fokuserer IT-Branchen på at få politikerne til at udarbejde den efterhånden famøse liste hurtigst muligt, men IT-Branchen har også klare holdninger til, hvad der skal stå på listen - eller rettere ikke stå.

"Hvis vi ikke må bruge Europa, har vi en sværere præmis for at få driftet og udviklet vores systemer. Det skader dansk digitalisering. Den helt store skade kommer så af det uafklarede miljø, vi er i lige nu," siger Birgitte Hass, der understreger, at hun ønsker, at listen bliver så smal som mulig, da listen ikke omhandler sikringen af persondata, men udelukkende statens sikkerhed.

"Listen bør være smal, for det er kun rigets sikkerhed i forhold til krig, der skal varetages. Jo smallere listen er, jo bedre, billigere og mere effektiv it kan der leveres, for så er det de tekniske og prismæssige data, der styrer, hvilken it-løsning man vælger."


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

0 Premium-indhold

Kendt dansk webshop åbner igen efter to måneders nedbrud efter hackerangreb: "Det er ikke nogen billig beslutning"

0 Premium-indhold

Derfor slog John Wainer og co. til og solgte Wizdom efter 18 år: "Det giver bare god mening og passer så godt"

0 Premium-indhold

IBM indkalder fagforbund til afgørende fællesmøde før mulig sag i Arbejdsretten

0 Premium-indhold

Ny afsløring: Den danske it-succes Unity var tæt på at blive solgt til Facebook for milliarder

0 Premium-indhold

Tech-giganter intensiverer lobbyismen: Så meget presser de på for at påvirke politikere


Premium
Kendt dansk webshop åbner igen efter to måneders nedbrud efter hackerangreb: "Det er ikke nogen billig beslutning"
Bahne.dk har været nede siden nytår efter at være blevet ramt af et hackerangreb. Om to uger kan direktøren igen åbne siden, men ved stadig ikke med sikkerhed, hvorfor siden blev ramt.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Toke Kruse: Jeg spår, at humankapital i 2019 erstattes af it-kapital
I 2019 vil vi se en kæmpe udskiftning af ressourcer, hvorunder de menneskelige processer overtages af software, der gør os mennesker hurtigere og mere effektive. Betyder det store fyringsrunder? Måske.
White paper
Ny undersøgelse blandt detail- og produktionsvirksomheder
En ny stor rapport viser, at 100% af de virksomheder i undersøgelsen, som ikke bruger EDI i dag, mener, at det vil være en fordel for deres forretning, hvis de benyttede EDI. Undersøgelsen er foretaget af Vanson Bourne på vegne af TrueCommerce, som er baseret på besvarelser fra 300 detail- og produktionsvirksomheder. Virksomheder inden for især detail og produktion oplever i dag et marked og en supply chain, som er i konstant udvikling. Forbrugerne stiller stadig større krav til leveringstid, priser, produktudvalg, lagertilgængelighed, m.v., og der kommer hele tiden nye købskanaler til. Det kan være en udfordring for detail- og produktionsvirksomheder at holde sig på forkant med udviklingen, både når det drejer sig om at være til stede i de rette kanaler og - ikke mindst - den teknologi, som understøtter en mere effektiv supply chain. Hent hele rapporten helt gratis her.