Artikel top billede

Microsoft-stifter Paul Allen død af kræft - blot 65 år gammel

Multimilliardæren Paul Allen, der grundlagde Microsoft sammen med Bill Gates, er død.

Microsofts Paul Allen, der grundlagde selskabet sammen med barndomsvennen Bill Gates, er død, blot 65 år gammel.

Det er blot to uger siden, at han meddelte, at han igen var ramt af en ondartet kræftform, som han også kæmpede med tidligere i sit liv, men som han dengang fik bugt med.

Det meddeler Paul Allens selskab, Vulcan, i denne udsendte meddelelse.

Paul Allen trak sig fra den daglige drift af Microsoft, hvor han var udviklingschef, i 1983, da han første gang fik diagnosticeret kræft.

“At være blot 30 år gammel og så få sådan et chok - og blive konfronteret med sin egen dødelighed - det får dig virkelig til at føle, at du bør føre nogle af de ting ud i livet, som du ikke har fået ført ud,” skrev han i sin bog fra 2000, ‘Inside Out: Microsoft in our own words.’

Han stiftede sammen sin søster Jody selskabet Vulcan i 1986 og tilbragte de efterfølgende år af sit liv som filantrop og investor.

Hans store ejerandel af Microsoft gjorde ham til en af verdens rigeste mennesker.

Barndomsvennen Bill Gates meddeler, at ‘personal computing ikke ville have eksisteret uden ham.’

“Men Paul var ikke tilfreds med blot at grundlægge et enkelt firma. Han kanaliserede sit intellekt og sin medfølelse over i at forbedre folks liv og styre fællesskaber i Seattle og i verden,” lyder det fra Bill Gates.

Uvenskab mellem Gates og Allen

De to har dog ikke altid været på god fod.

I sin selvbiografi Idea Man fra 2011 skrev den noget pressesky og afdæmpede Paul Allen, at de mere offensive og aggressive Bill Gates og Steve Ballmer forsøgte at snyde ham og presse ham ud af firmaet.

Han hævdede desuden, at det var ham - og ikke Gates - der fik mange af de ideer, som gjorde Microsoft til verdens største softwarefirma.

I bogen fortæller han om, at det kun var via en tilfældig opdagelse af et Word-dokument i en computer, at han blev klar over, at Bill Gates ville tilbyde den dengang ukendte Steve Ballmer bedre vilkår, end de to partnere havde aftalt, for at lokke Ballmer over til selskabet.

Ligeledes beskriver han, hvordan han overhørte en samtale mellem Ballmer og Gates, hvor de brokkede sig over, at Paul Allen ikke var særlig aktiv i selskabet, da han blev behandlet for kræft.

Her drøftede Ballmer og Gates måder, hvorpå de kunne udvande Paul Allens ejerandel, skriver han.

Det kan du læse mere om her: Microsoft-stifter: Sådan forsøgte Gates at snyde mig.

Gates og Allen sluttede dog senere fred. Da var de begge blandt verdens rigeste mennesker.

Microsoft-topchef Satya Nadelle skriver på Twitter, at Paul Allen på sin ‘egen stille og vedholdende måde skabte magiske produkter, oplevelser og institutioner og ændrede verden ved at gøre dette.’

Bill Gates og Paul Allen mødte hinanden som drenge på en privatskole i hjembyen Seattle. Her mødtes de blandt andet om deres fælles vision: En verden med en computer i hvert eneste hjem.

Deres fælles selskab blev stiftet i 1975 under navnet Micro-Soft, og det fik hurtigt vind i sejlene. Det fik først Bill Gates til at droppe ud af sit studie på Harvard University - og dernæst Paul Allen, der læste på Washington State University.

Paul Allen har gennem årene investeret i Allen Institute for Brain Science samt rumselskabet Stratolaunch, ligesom han har ejet flere sports-hold, en kæmpeyacht og blandt andet den guitar, som Jimi Hendrix spillede på på Woodstock.

Ifølge nyhedsbureauet AP donerede han gennem årene mere end to milliarder dollar en række forskellige organisationer.

Paul Allen var ugift og havde ingen børn.

Du kan læse om Paul Allens selvbiografi, Idea Man, her: Idea Man - Microsofts medstifter taler ud

Læs også: Sådan forvandlede Microsoft sig fra krigerisk mastodont til en blid kæmpe




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere