Artikel top billede

(Foto: Google.com)

Google indfører Android-gebyr efter kæmpe EU-bøde: Android-producenter skal nu betale for brug af Google-tjenester

Efter sommerens kæmpe EU-bøde indfører Google licensbetaling for Android-producenters brug af blandt andet Play Store. Men "Android vil forblive gratis og open source," lyder det fra selskabet.

Google vil fremover opkræve et gebyr af alle producenter af Android-telefoner, som vil have adgang til Play Store og andre Google-apps som Maps og YouTube.

Beslutningen kommer i kølvandet på sommerens kæmpebøde fra EU.

Her blev Google dømt til at betale 4,3 milliarder euro i bøde for at misbruge sin dominans på Android-scenen til at fremme anvendelsen af selskabets egen browser, Chrome.

Det kan du læse mere om her: EU bekræfter rekord-bøde til Google: En kæmpe lussing på 32 milliarder kroner

Google har ikke tidligere opkrævet penge for Android og selskabets apps, da indtjeningen er kommet fra den meget omfattende brug af Chrome og annoncebetalte Search, som er blevet sikret via præ-installationen på Android-telefonerne.

Men dommen tvinger altså Google til at fjerne bundlingen af Chrome-browseren, Play Store og andre apps.

Det nye gebyr er således udformet specifikt til at dække den indtægtsnedgang, som Google nu står over for, når selskabets ændrer sine hidtidge aftaler med de store smartphone-producenter som Samsung og Huawei.

De skal fremover betale en licens til Google, hvis de på kommende Android-telefoner vil tilbyde brugerne adgang til Play Store, Maps, YouTube og andre apps, som Google ejer.

“Præ-installationen af Google Search og Chrome hjalp os sammen med vores apps til at finansiere udviklingen og den gratis distribution af Android. Vi indfører nu en ny licens-aftale for smartphones og tablet-computere i EEA [‘european economic area’, red],” lyder det fra Google i denne blogpost.

‘Android vil forblive gratis og open source,” skriver selskabet endvidere.

Google understreger desuden, at Chrome og Search fortsat vil være gratis at inkludere på telefonerne.

Det nye gebyr træder i kraft 29. oktober og kommer til at dække alle Android-devices, der fra denne dag sendes på markedet i EU.

Fast gebyr

Det fremgår ikke, hvor meget gebyret vil blive på, men der bliver tale om en flat rate for hver smartphone-model.

Og det vil blive helt op til de enkelte smartphone-producenter, om de vil sende regningen direkte videre til slutbrugerne - eller betale den ud fra egen kasse og finde beløbene andre steder.

Ændringen betyder også, at smartphone-producenterne får mulighed for at anvende såkaldte ‘forked’ versioner af Android - altså ‘hjemmebyggede’, uafhængige versioner af Android i modsætning til de ‘store’ og industrielt godkendte versioner fra de store smartphone-producenter.

Det gælder eksempelvis Amazons Fire, som er Android-baseret, men ikke kompatibel med Googles apps og Play Store, som her kun kan tilgås via en browser.

Smartphone-producenterne må dog ikke anvende Android-brandet, hvis de anvender en ‘forked’ version af styresystemet.

Beslutningen åbner også en lem for rivaliserende søgemaskiner som eksempelvis Microsofts Bing.

Læs også:

EU's rekordbøde rammer Google på bundlinjen - men omsætningen overgår alle forventninger




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere