Artikel top billede

Her er DMI's trumf, der skal sikre helt nøjagtige vejrudsigter: Kæmpe IoT-netværk lurer i horisonten

Reportage: DMI har modtaget små 10 millioner kroner til at opgradere instituttets enorme oberservationsnetværk. Det er en opgave, der skal være med til at give os alle sammen endnu mere præcise vejrudsigter. Men hvornår får vi så helt nøjagtige prognoser? Vi er taget på tur med DMI for at få et svar.

Premium Kun for abonnenter
Reportage: Med udsigt til Stevns Klint en kold oktoberdag kravler jeg op i en radar, som for kort siden er blevet slukket.

Stiller man sig foran den, mens en af radiosignalerne skydes ud over det danske landskab, er det på linje med at stille sig ind i stor mikrobølgeovn og blive lavet om til popcorn.

Der er derfor en god grund til, at den populære tjeneste på dmi.dk, hvor man kan se nedbøren bevæge sig rundt i Danmark, mangler en af sine fem radarer 23. oktober omkring klokken 10:00.

Den ovale fodbold blev opgraderet sidste år og kan i dag med større præcision måle forskellige typer af nedbør, bedømme størrelsen af nedbørspartikler og måle vindstyrken.

Opgraderingen af radaren er et led i Danmarks Meteorologiske Instituts moderniseringsplan af en omfattende observationsinfrastruktur, der strækker sig fra en vejrstation på Grønland ved Kap Morris Jesup, verdens nordligste punkt på land, til det sydligste punkt i Gedser.

Til den opgave er DMI i finansloven for 2018 blevet tildelt ni millioner kroner - en pose penge, som er tømt hurtigt.

”Alle vejrstationer skal

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter