Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon / Computerworld)

Systemadministratoren Erik har opdaget et mystisk kemisk fænomen, der kan få iPhones og iPads til at gå ud på stribe

For få uger siden fik en række hospitalsansatte sig en ubehagelig overraskelse. Ud af det blå stoppede deres iPhones, iPads og Apple Watches med at virke. En vaks systemadministrator fandt dog en overraskende forklaring på det usædvanlige fænomen.

8. oktober i år begyndte telefonerne at kime i it-afdelingen på sygehuset Morris Hospital i den amerikanske stat Illinois.

For på mystisk vis oplevede ansatte på hospialet, at deres telefoner og tablets var holdt op med at virke.

I alt var 40 iPhones, iPads og Apple Watches pludselig gået i sort.

Det skriver iFixit.org, der er et medie, som skriver om fejl og reperationer på elektroniske enheder.

”Enhedernes adfærd var ret underlig. De fleste af dem var fuldstændigt døde. Når jeg tilsluttede en oplader, var der ingen indikation på, at den tog mod strøm. De enheder, der stadigvæk havde strøm på, havde til gengæld problemer med forbindelsen til mobil-netværket. Wifi-forbindelsen virkede derimod uden problemer,” fortæller Erik Wooldridge, der er systemadministrator på hospitalet, til iFixit.

Mistanke om elektromagnetiske stråling

Kort tid forinden havde hospitalet fået installeret en ny MR-skanner.

Denne type skanner fungerer ved at skabe et stærkt magnetfelt omkring sig, hvilket er årsagen til, at du ikke må have metalgenstande ind i lokalet, når du skal have foretaget en MR-skanning.

Erik Wooldridge havde derfor mistanke om, at det var kraftig elektromagnetisk stråling fra den nye skanner, der satte enhederne ud af spillet.

Problemet var blot, at elektromagnetisk stråling ville sætte alle typer elektroniske enheder ud af spillet.

Her var det kun Apple-enheder der var berørt, mens Android-enheder og hospitalets computere tilsyneladende ikke var berørt af fænomenet.

Derfor bliver den mulighed hurtigt udelukket.

Læs også: Alvorligt it-koks på norsk hospital: Patienten er lige blevet lagt i narkose, da computeren pludselig begynder at installere en sikkerhedsopdatering

Gas-art bruges til nedkøling

Til gengæld opdager Eric Woolridge, at magneten i skanneren bliver nedkølet med helium, der efterfølgende bliver pumpet ud af bygningen via en udsugningsordning.

Det viser sig dog, at udsugningsordningen er utæt. I en periode på fem timer er 120 liter helium blevet ledt ud i skannings-lokalet og resten af hospitalet.

Helium udvider sig 750 gange, når det skifter fra flydende form til en gas-art, og derfor var det ifølge en iFixit en ganske betragtelig mængde helium, der blev lækket.

Helium er dog i sig selv en relativ ufarlig gasart. De fleste kender formodentligt bedst helium som den gasart, der bliver pumpet ind i balloner, for at få dem til at svæve og som ved indånding kan ændre selv de dybeste stemmer til spinkle musestemmer.

”Jeg gætter på at sygeplejerskernes stemmeleje har været noget højere den dag,” fortæller Erik Woolridge ifølge iFixit.

Hvordan kunne det lade sig gøre?

Så hvordan i al verden skulle den kunne ødelægge telefoner på stribe?

Det spørgsmål stiller Erik Woolridge også sig selv.

Han foretager dog en række forsøg. Han placerer blandt andet en iPhone 8 Plus i en forseglet pose, tænder for telefonens stopur og fylder efterfølgende posen med helium.

Han har lagt en video af forsøget ud på YouTube. Videoen er dog efterfølgende blevet fjernet, men her kunne man se, at telefonens stopur pludselig øger hastigheden og efter knap otte minutter går uret i stå.

Erik Woolridges forsøg viste, at alle iPhones fra og med iPhone 6 blev berørt af problemet, mens en iPhone 5, der befandt sig i bygningen, tilsyneladende ikke blev berørt.

Læs også: Mulig spion-chip installeret hos Apple og Amazon: Kan vi overhovedet have tillid til dem, der bygger den hardware, som vi bruger?

Derfor er iPhone 5 ikke berørt

Det viser sig, at der findes en yderst usædvanlig forklaring på problemet.

For Erik Woolridges finder ud af, at helium-molekyler kan have en ødelæggende effekt på silicium-chip af den såkaldte MEMS-type.

MEMS-chip er mikro-elektro-mekaniske systemer, og de er nogle af de mindste mekaniske-apparater der findes i dag. De bruges blandt andet til at huse telefoners gyroskop og accelerometer.

Derudover er Apple også begyndt at bruge mems til at kontrolle telefonernes ure.

Alle elektroniske enheder indeholder et ur, og i følge iFixit er uret helt central for, at enehederne kan virke. Uden et ur vil enhedens CPU eksempelvis ikke kunne virke.

De fleste telefoner gør brug af et ur af quartz-typen, men fra og med iPhone 6 har Apple i sit konstante forsøg på at gøre enhederne mindre skiftet fra et quartz-baseret ur til et mems-baseret ur.

De små helium-molekyler har med andre ord været i stand til at trænge helt ind i enhedens ”centralnervesystem” og slukke for uret og dermed også lukke ned for hele enheden.

Selvom de færreste kender til fænomenet, så viser det dig, at Apple rent faktisk advarer mod det. For i iPhonens brugerhåndbog, der kan findes på Apples hjemmeside kan man læse følgende:

”IPhone kan blive beskadiget, eller dens funktioner kan blive påvirket i omgivelser med en høj koncentration af kemiske stoffer, f.eks. damp fra flydende gas som helium. Adlyd alle skilte og instruktioner”

Læs også: Efter et år har Watson ikke vurderet et eneste billede fra Herlev Hospital: Alligevel spår læger kunstig intelligens en glorværdig fremtid