Foto: Forsvarsministeriet

Forsvarsministeren skælder danske virksomheder ud for at være tavse om cyberangreb: “Den barriere er vi nødt til at overvinde”

Det er en helt forkert tilgang, når flere virksomheder ikke fortæller om, at de er blevet ramt af et cyberangreb, man forventer at få informationer om angreb fra Center for Cybersikkerhed. Det mener Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Det nytter ikke noget at danske virksomheder kun forventer at få oplysninger om mulige cyberangreb. De er også nødt til at råbe højt, når de selv bliver ramt.

Sådan lyder det fra forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen (V) til en konference på Christiansborg tirsdag.

“Nogle gange får jeg indtryk af, at alle synes, at Center for Cybersikkerhed skal dele al den viden de har, mens de private virksomheder ikke er interesseret i at dele deres viden,” sagde Claus Hjort Frederiksen til konferencen, der var arrangeret af sikkerhedsfirmaet Check Point.

Læs også: Nyt stort it-sikkerheds-center med 40 ansatte skal snart døgnovervåge Danmark

Men den indstilling er ifølge forsvarsministeren misforstået. Virksomhederne skal nemlig også selv til at blive mere informative.

“Den barriere er vi nødt til at overvinde, for hvis vi skal lykkes så skal vi altså få alle til at spille sammen,” sagde forsvarsministeren.

Generelt mener Claus Hjort Frederiksen, at det er forkert, når stater og virksomheder ikke råber højt om at være blevet ramt af et hackerangreb.

Læs også: Center for Cybersikkerhed overvejer at udbyde spion-netværk til private leverandører

“Det er i mine øjne en forkert prioritering (at man ikke fortæller om hackerangreb red.). Vi bliver nødt til at tale højt om truslen for ellers kommer vores indsats aldrig til at stå mål med truslen,” lød det fra forsvarsministeren.

Få er tilsluttet sensornetværk
Opsangen til de danske virksomheder skal ses i lyst af, at flere private virksomheder har frameldt sig Center for Cybersikkerheds såkaldte sensornetværk.

Det er ellers etableret for, at CfCS skulle kunne informere brugerne af netværket om, hvilke trusler man skulle være på vagt overfor.

Læs også: Mere end halvdelen af danskerene genbruger passwords: “Vi er ganske enkelt til fare for os selv, når vi sjusker med passwords”

Men kritikken lød, at det var for dyrt at være med og at man ikke fik nok informationer ud af netværket.

I skrivende stund er der derfor kun to private virksomheder tilmeldt sensornetværket. Systematic og Ørsted - der dog er anført som DONG Energy på CfCS' hjemmeside.

Læs også: Manglende definition af kritisk infrastruktur i Danmark møder massiv kritik: "Ser man på FN’s liste over lande med den bedste it-sikkerhed, så ligger vi ikke engang i top 10"

I sin tale bebuddede Claus Hjort Frederiksen derfor også, at Folketinget er i gang med at gøre prisen billigere i høbet om, at flere virksomheder vil tilslutte sig netværket.Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Dansk iværksætter står bag et af Europas hurtigst voksende it-selskaber: Her er hele historien om hans op- og nedture
Det danske it-selskab Anytech365 leverer så høje vækstrater, at det er kommet med på Financial Times liste over de hurtigst voksende virksomheder i Europa. Her er historien om den danske iværksætter Janus Rægaard Nielsen, der har to konkurser bag sig og leder virksomheden fra Marbella.
Computerworld
Overblik: Så meget betaler danske virksomheder i løn til it-medarbejderne - se listerne her
Overblik: Der er meget stor forskel på løn-niveauet for it-medarbejderne i de danske virksomheder. Få overblikket over, hvor lønnen er højest og lavest her.
CIO
SAP's nye nordiske direktør: "De seneste uger har jeg besøgt en del kunder her i Norden - og alle talte om at vende tilbage til en eller anden form for standard."
Det store ryk til cloud brød med mange års it-konsolidering og skabte komplicerede it-miljøer. Men nu peger kundernes kompas den anden vej, fortæller erfaren SAP-boss efter nordisk rundrejse.
White paper
Markedsanalyse: Sådan forbedrer EDI din samhandel
I en markedsundersøgelse fra august 2018 blev 300 retailers og producenter spurgt til, hvordan EDI og supply chain-teknologi hjælper dem med at forbedre deres samhandel. Det er ikke nogen hemmelighed, at konkurrenceforholdene er blevet skærpet i det seneste årti, og specielt priserne er udsat for øget pres. Dette betyder, at virksomheder hele tiden skal arbejde for at implementere mere effektive handelsprocesser. Heldigvis er der stadig forretningsområder, som er nemme at strømline ved hjælp af intelligente outsourcede løsninger. Ét af disse er den elektroniske udveksling af ordrer og fakturaer (EDI). I dette whitepaper kigger vi nærmere på de fem vigtigste områder, hvor EDI ifølge de 300 respondenter spiller en stor rolle i at forbedre virksomhedernes samhandel.