Morgen-briefing: Alibaba omsætter for 202,5 milliarder på 24 timer / Før den store julehandel: Elgiganten og Power gør klar til shopping-krig / Telenor åbner nu det første 5G-net i Skandinavien / Nu kan du købe iPhones og iPads hos Amazon

Alibaba omsætter for 202,5 milliarder på 24 timer. Før den store julehandel: Elgiganten og Power gør klar til shopping-krig . Telenor åbner nu det første 5G-net i Skandinavien og nu kan du købe iPhones og iPads hos Amazon

Velkommen til denne uges første morgen-briefing.

Du bemærkede det muligvis ikke, men i går blev årets store shopping-sæson skudt i gang.

Det skete, da virksomheder over hele verden fejrede den kinesiske 'singles day'.

Sammen med 'black friday', 'cyber monday' og 'Amazon prime day' er singles day blot en af flere nye mærkedage, som tilbudshungrende danskere har måtte stifte bekendtskab med i de seneste år.

Vi starter derfor dagens morgen-briefing i Kina, hvor Alibaba i går satte ny shopping-rekord.

Alibaba omsætter for 202,5 milliarder på singels day
Alibaba satte ny rekord, da den kinesiske virksomhed søndag omsatte for svimlende 202,5 milliarder kroner (30,5 milliarder dollar) på blot 24 timer.

Det skete ifølge den amerikanske tv-station CNBC, da den kinesiske shopping-dag singels day løb af stablen.

Det er ifølge CNBC 10. gange at Alibaba fejrer singles day. Dagen falder altid på den 11. november.

Det er uvist præcist, hvordan dagen opstod. Men det siges, at den i 1993 opstod blandt en række studerende på det kinesiske universitet Nanjing University, der ville fejre at de var singler. Sidenhen har dagen udviklet sig til at blive et slags modstykke til valentinsdag og er nu blevet til en regulær shoppingdag.

I Danmark har virksomheder som Føtex, Jysk og Elgiganten også taget singles day-konceptet til sig, hvor dagen sammen med 'black Friday' nu er med til at skyde julehandlen i gang.

Før den store julehandel: Elgiganten og Power gør klar til shopping-krig
De to elektronikkæder Elgiganten og Power kæmper fortsat fra hus til hus om de danske elektronikkunder.

Det sker med åbningen af to store varehuse her kort tid før, at den danske julehandel bryder ud i lys lue.

I fredags åbnede Power sit første sjællandske varehus udenfor København. Åbningen fandt sted i Holbæk, hvor kunderne fra morgenstunden stod i kø for at få fingre i åbningstilbuddene.

Ifølge en pressemeddelelse fra Power stod mere end 1.100 kunder i kø uden for butikken.

”Kigger vi på vores besøgstal her klokken 12.00, så tyder alt på, at vi kommer til at overgå vores ambitiøse målsætning om 5.000 besøgende her på åbningsdagen,” siger Jesper Boysen, administrerende direktør i Power, ifølge pressemeddelelsen.

Samtidig forbereder konkurrenten Elgiganten ifølge Aarhus Stiftstidende åbningen af sin hidtil største butik i Danmark. Det sker på fredag, hvor Elgiganten åbner et nyt varehus på 5.000 kvadratmeter i Skejby ved Aarhus.

Tidligere på året forlød det ellers, at Power måtte skrue ned for ambitionerne i Danmark. Ifølge Finans havde Powers skandinaviske ekspansion været dyrere end forventet, og derfor måtte de norske ejere og den norske storbank DNB pumpe en halv milliard kroner ekstra ind i kæden.

Som led i den kapitaltilførsels krævede banken, at der blev sat restriktioner på antallet af nye butikker i Danmark.

Telenor åbner nu det første 5G-net i Skandinavien
Telenor har netop åbnet det første 5G-net i Skandinavien.

Det skriver Business.dk.

Det er dog i første omgang blot et mini 5G-net, der bliver åbnet i Kongsberg uden for den norske hovedstad Olso. Her får fem familier samt en Coop-butik adgang til det lynhurtige net.

Det ventes ifølge Business først, at der for alvor bliver givet los for 5G-nettet i 2020.

Nu kan du købe iPhones og iPads hos Amazon
Snart kan du købe de nyeste udgaver af Apples iPhone, iPad og Apple Watch gennem Amazon.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Apple har hidtil være tilbageholdende med at sælge sine produkter gennem Amazon, og indtil nu har det kun været et begrænset udvalg af Mac-computere og Beats-høretelefoner, der har være tilgængelige på Amazon

Til gengæld vil Amazon ifølge Reuters fra og med den 4. januar fjerne alle Apple-produkter fra tredjepartsforhandlere, der ikke er autoristerede af Apple.

Ifølge Reuters er aftalen mellem Amazon og Apple et eksempel på, at Amazon er ved at udvikle sig til en så væsentlig salgskanal, at selv store brands som Apple ikke længere kan ignorere den.

Aftalen kommer desuden blot få uger efter, at Apple offentligjorde sit kvartalsregnskab, der viste, at Apple solgte færre (men dyrere) iPhones.

Millionindsprøjtning til dansk Counter-Strike-firma
RFRSH Entertaintment, der er selskabet bag det danske Counter-Strike-hold Astralis, har fået en kapitalindsprøjtning på 74,5 millioner. Det skriver Finans.

Det er fondene Creandum, Sunstone Capital og Vækstfonden der står bag kapitalindsprøjtningen. Kapitalen skal investeres i skabelsen af nye formater og mere digitalt indhold til de knap 3-400 millioner mennesker over hele verden, der angiveligt er interesseret i computerspil på konkurrence-plan.

”Vores ambition er at nå et langt bredere publikum, og vi ser e-sport som mainstream underholdning på niveau med NBA, UFC, fodbold, film og digital underholdning på nettet,” siger Nikolaj Nyholm, administrerende direktør og stifter af RFRSH Entertainment, ifølge en pressemeddelelse

UEFA lancerer Champions League for Playstation-spillere
Det europæiske fodboldforbund UEFA lancerer nu en såkaldt e-sports-udgave af Champions League, der får navnet eChampions League.

Det skriver BBC.

I den nye turnering skal computerspillere dyste i fodboldspillet FIFA 19, og de bedste mødes i en finale, der bliver afviklet i Madrid den 31. maj.

Det er dagen før, at den rigtige Champions League-finale bliver afviklet på fodboldklubbens Atletico Madrids hjemmebane, Wanda Metropolitano i Madrid.

Fifa-turneringen bliver afviklet på en Playstation 4 og vinderen af turneringen modtager ifølge BBC 100.000 dollar i præmiepenge

Med initiativet følger UEFA i fodsporene på blandt andet den danske Superliga og den engelske Premier League, der i året har lanceret henholdsvis en eSpuerliga og en ePremier League.

Der bliver allerede afviklet et VM i FIFA-spillet, og det er de seneste to år blevet vundet af danske Brøndby, som dermed må siges at have betydelig større succes i den digitale verden end ude på den rigtige grønsvær.

Microsoft offentliggør nye detaljer om milliard-opkøb
Da Microsoft i sommer opkøbte udvikler-platformen GitHub lød meldingen, at købssummen landede på lige knap 50 milliarder kroner (7,5 milliarder dollar, red). En sum der skulle udbetales i aktier.

Nu har Microsoft dog meldt ud, at beløbet var inklusiv en kontant betaling på 8,5 milliarder kroner (1,3 milliarder dollar). Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Handlen betød, at de tre stiftere af Github Tom Preston-Werner, Chris Wanstrath og PJ Hyett blev gjort til dollar-milliardærer, og erhvervsmediet Bloomberg oplyste i juni, at handlen beyuder at de tre stiftere hver især nu ejer 10 gange så mange Microsoft-aktier som virksomhedens administrerende direktør, Satya Nadella.

Seluxit forventer stor vækst efter børsnotering
Det danske iot-firma Seluxit, der netop er blevet noteret på Nasdaq First North-børsen, forventer stor omsætningsvækst i de kommende år.

Det siger virksomhedens administrerende direktør Daniel Lux i et interview med Børsen.

”Over de næste tre år forventer vi en vækst på 230 pct. i omsætningen, en stor del af den er baseret på vores eksisterende kunders forudsigelser. Derimod vil vi få to år med negative resultater – på henholdsvis -6 og -7 mio. kr., men i år tre får vi et positivt resultat på 1 mio. kr." siger han.

Seluxit havde sin børsdebut i fredags, hvor aktie blev introduceret til en udbudskurs på 9,4, men den sluttede dagen i kurs 9,1.

Lenovos omsætning vokser med 14 procent
Den kinesiske hardware-producent Lenovos omsætning vokser med 14 procent til 13,4 milliarder dollar. Det fremgår af selskabets regnskab fra andet kvartal.

I en pressemeddelelse oplyser Lenovo, at det er selskabets største omsætningsfremgang i fire år.

Selskabets danske landechef Peter Juul Jørgensen oplyser i en pressemeddelelse, at Lenovo i Danmark også mærker fremgangen.

”Det har været et stærkt kvartal for Lenovo Danmark. Jeg kan med tilfredshed konstatere, at vi fortsat fastholder vores førerposition på det totale PC-marked, på markedet for bærbare og stationære computere samt inden for salg til virksomheder. Selvom det samlede marked er gået tilbage, lykkedes det Lenovo Danmark at vokse yderligere og øge vores markedsandele. Når vi kigger på salget til forbrugerne, har vi gjort det fremragende, og vi står stærkt positioneret frem mod de kommende kvartaler,” siger han ifølge en pressemeddelelse.

Folketinget vil gøre det sværere at eksportere overvågningsteknologi
I fremtiden skal det være sværere at eksportere digitale overvågningsløsninger til diktaturstater.

Det vedtog et bredt flertal af folketingets partier i sidste uge, skriver Information.

Folketingets beslutning indebærer ikke et forbud mod salg af overvågningssystemer til diktaturstater. I stedet bliver bliver ”den adminsitrative procudere og praksis på området” skærpet, hvilket betyder, at Danmark bliver et af de EU-lande, hvor det bliver sværest for virksomheder at eksportere overvågningsudstyr til diktaturstater.

Stramningen får også opbakning fra Danske Folkeparti, oplyser partiets forsvarsordfører Jeppe Jakobsen til Information.

”Vi har et ansvar for, at den her slags udstyr ikke falder i hænderne på de forkerte og bliver brugt til ting, som kan bidrage til at undertrykke eller måske direkte angribe befolkningsgrupper, ” siger han.

Dermed har partiet vendt på en tallerken i forhold til, da Computerworld skrev om samme problemstilling for 10 år siden.

Dengang sagde partiet udenrigsordfører Søren Espersen i et interview med Computerworld, at der kun skulle lægges hindringer i vejen for danske virksomheder salg af overvågningsteknologi i tilfælde, hvor det direkte var til skade for Danmarks sikkerhed.

"Jeg har ingen ideologi om, at vi skal fremme demokrati i andre lande. Jeg mener faktisk, at ethvert folk har de tyranner, som det fortjener. Hvis eksempelvis saudi araberne vil regeres af en middelalderlig konge, så må de selv om det," sagde han dengang til Computerworld.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Få styr på dine kontrakter - også i årene efter de er blevet underskrevet

I en verden fyldt med kontrakter og aftaler er det afgørende, at du har styr på håndteringen af din organisations kontrakter - både de nye og de eksisterende. På dette seminar gennemgår vi nogle af de største risici og hvordan du minimerer dem. Der er mange penge at spare. Og stor mulighed for kraftig effektivisering.

23. maj 2019 | Læs mere


CXO roundtable: Sæt strategisk it-sikkerhed på dagsordenen

Eksklusivt roundtable: Hør hvordan DSBs Chief Information Security Officer arbejder med fremtidens it-trusler og strategisk it-sikkerhed - og vær med til at sætte fokus på strategisk it-sikkerhed, incident response, beredskabsplaner og business continuity blandt en udvalgt gruppe af digitale ledere fra danske virksomheder.

24. maj 2019 | Læs mere


FutureLegal

FutureLegal giver dig viden og inspiration til at imødegå fremtiden for juridiske ydelser.

28. maj 2019 | Læs mere


Premium
Mens Kevin Magnussen kører Formel 1-ræs, kæmper international top-CIO i kulissen for at beskytte vitale data
Det vigtigste for CIO hos Haas F1 er it-sikkerhed. Her fortæller han til amerikansk medie, hvordan han griber den opgave an med sikkerhedslag og en ny platform, der overvåger racerholdets globale netværk.
Computerworld
Google blokerer med omgående virkning for Huaweis brug af Android-licenser - se hvad det kommer til at betyde for dig
Google begrænser med omgående virkning kinesiske Huaweis brug af Android. Huawei vil ikke længere have adgang til tjenester fra Google.
CIO
Danske Joachim Ærtebjerg er med i toppen som CTO for Intel i EMEA - hør hans bud på it-udviklingen efter 25 år hos processor-giganten
Tech fra Toppen: Danske Joachim Ærtebjerg har arbejdet for Intel siden de lancerede Pentium-processoren i midten af 90´erne. I dag er han CTO for EMEA-området - og giver her sit bud på it-udviklingen.
Job & Karriere
"Vi var fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet. "
"Da jeg var færdig med PhD´en så var vi fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Så skulle vi bare have et nyt universitet op og køre på seks måneder. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet."
White paper
It-sikkerheden afhænger af dig!
Du kender det sikkert. En kollega vil dele en fil med navne, mailadresser og andre personlige data fra jeres Salesforce database, med en partner i EU. Vedkommende beslutter at smide en Excel-fil i DropBox og sender et link til partneren til download. En anden kollega skal bruge en kundes bankoplysninger for at kunne lave en overførsel, så kunden sender selvfølgelig en e-mail med alle bankoplysninger. Ovenstående er blot to eksempler på det, der sker flere gange dagligt. Nemlig tilfælde hvor der skal deles følsomme oplysninger, hvor der er meget dårlig datasikkerhed. Det er en konstant stressfaktor for de sikkerhedsansvarlige i it. Derfor er det en absolut nødvendighed, at have de rigtige værktøjer og teknologier, for at gøre samarbejdet med andre virksomheder, så smertefrit som muligt. Det kan du læse mere om, hvordan du opnår i dette white paper.