Artikel top billede

Qualcomm udfordrer Intel med ny laptop-chip: Core i7 superkræfter der kører i døgndrift

Qualcomms tredje bud på en pc-processor giver usete muligheder for hurtige, sejlivede og evigt forbundne laptops.

Amerikanske Qualcomm er på bare et år ude med selskabets tredje generation af mobilprocessorer tiltænkt laptop-markedet.

Og den nyeste version, døbt Snapdragon 8cx, har krummer i sig.

Det er en octa-core processor, baseret på den nyligt offentliggjorte Snapdragon 855 tiltænkt mobilverdenen, men i en særligt tunet og tilpasset variant så der kan afvikles Windows 10 eller Chrome OS på tilfredsstillende vis.

Resultatet bliver det Qualcomm kalder ’Always Connected PC’ (ACPC) maskiner, hvor processorens indbyggede mobilmodem og lave strømforbrug åbner op for maskiner, der altid er forbundne og samtidig kan klare sig i et over et døgn væk fra stikkontakten.

Læs også: Android 5G-telefoner er lige på trapperne … i USA: Her er, hvad vi ved

25 timer på en enkel opladning

Snapdragon 8cx er bygget op omkring en ny Kryo 495 arkitektur, som samtidig får lov til at ramme højere frekvenser end i mobilprocessorer. Den øvre grænse for det maksimale strømforbrug er sat helt op til 15 watt. Det er det samme som den populære Core i5/i7 quad-core processorer fra Intels U-serie forbruger.

I praksis vil strømforbruget dog være væsentligt lavere. Modellen er printet med den strømbesparende 7nm procesteknik, som gør, at der kan klemmes langt flere transistorer end i Intels nuværende 14nm proces. AMD’s mest avancerede processorer er i dag printet med en 12nm procesteknik.

Qualcomm lover selv at maskiner med 8cx ombord vil kunne klare op til 25 timers drift på en enkel opladning.

Se også: Kina overhaler USA på 5G-teknologi

Intel Core i7 power

Ydelsesmæssigt vil 8cx være med helt fremme oplyser Qualcomm til PCWorld. Her vil de fire Kryo-kerner hver især levere 2,5 gange højere ydelse end kernerne i årets Snapdragon 850 processor.

På papiret bør det give en ydelse på niveau med Intels eksisterende Core i7-8550U – en af de hurtigste processorer i ultrabook-segmentet i dag.

Dertil kommer fire yderlige processor-kerner som tager over, når strømforbruget skal minimeres.

Den grafiske ydelse i 8cx varetages af en Adreno 680 chip som Qualcomm lover er dobbelt så stærk som den eksisterende løsning i Snapdragon 850 generationen.

Her vil samtidig være fuldt DX12 support, mens en dedikeret ’Cinema Core’ vil tage sig af komprimering/dekomprimering af video.

Der vil også kunne sluttes potent tilbehør til processoren med sin USB 3.1, 4 gange PCI-e og LPDDR4X support.

Qualcomms stærke mobilrødder vil også skinne igennem her med integrationen af den spritnye X24 4G-forbindelse som giver netværkshastigheder på mobilnettet på op til 2 gbit/sekund.

En 5G-version kan også komme på tale på sigt, ved at Qualcomm inkluderer deres nyligt frigivne X50-modem.

Se også: Her er klodens første 5G-telefon: Vi har taget et smugkig

Software-løsninger på vej

Den lovende ydelse er dog ikke nok til at garantere, at processoren får succes i laptop-verdenen.

Under Computerworlds egne tests stod det hurtigt klart, at Windows 10 programmer ofte opfører sig langsomt eller helt nægter at fungere på en mobilprocessor. Eksempelvis er Googles Chrome-browser sløv i brug, mens en række spil nægter at fungere på platformen.

Her forsikrer Qualcomm, at der arbejdes på open-source versionerne af Chrome-browseren fra Google og Firefox-browseren for at tilpasse dem til platformen.

Hos Microsoft har man også frigivet SDK-værktøjer i maj måned, som skal lette udviklingen af apps til mobilverdenens ARM-baserede processorer.

Se også: Hvad vil 5G-netværk betyde for forbrugerne? Ingen ved det, for der mangler fortsat gode use-cases




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere