Artikel top billede

EU udskyder copyright-direktiv, der kan ændre internettet for altid

Det omdiskuterede copyright-direktiv er netop blevet blokeret af 11 lande i EU. Dermed står det uklart, hvornår loven om digital ophavsret, der fundmentalt skal gøre op med onlineplatformes brug af brugergenereret indhold, kan komme videre i EU-systemet.

EU's svar på en opdateret ophavsretslov, der tager højde for vores digitale tidsalder, har har været genstand for stor stridighed.

Den er både blevet udråbt til at kunne ødelægge internettet, som vi kender det for altid, og på den anden side til at være det stykke lovgivning, der skal sikre at kunstnere og medier får betaling, hvis deres arbejde deles på store teknologigianters platforme.

Trods stor kritik og kampagner blev et udkast til direktivet stemt igennem 12. september sidste år i Europa-Parlamentet med overbevisende flertal.
Herfra begyndte forhandlinger i EU om at få teksten på plads, der skal sikre en modernisering af ophavsretsloven på det digitale marked i EU-

En endelig aftale kunne, hvis alt var gået efter planen, have været på plads inden udgang af 2018. Det er stadig ikke sket, og nu er de såkaldte trilogforhandlinger så blevet udskudt på ubestemt tid, efter et EU-møde på over 10 timer har sendt direktivet ud i uvished.

Her endte 11 EU-lande (Tyskland, Polen, Belgien, Italien, Sverige, Finland, Slovenien, Ungarn og Holland) nemlig til sidst at blokere for en aftale.

Det skriver Politico.

Ifølge Politico skyldes stridighederne i EU blandt andet, at der er delte meninger om, hvordan direktivet kan ramme små og mellemstore virksomheder.

Læs også: Interneteksperternes mareridt er gået i opfyldelse: EU godkender omstridt direktiv, der "ødelægger internettet for altid"

Der står endnu ikke klart, hvornår forhandlingerne om copyright-direktivet kan tages på bordet igen. For afstemningen til Europa-Parlamentet til maj begynder at rykke nærmere, hvilket kan forsinke processen yderligere.

Læs også: Her er resultatet af copyright-afstemningen direkte fra parlamentet i Strasbourg: Margrethe Vestager reagerer spontant med et "YES!"

Det stemte Parlamentet igennem i september

Da et flertal i Europa-Parlamentet i september stemte ja til at sende direktivet videre i lovgivningsproceduren lød overskrifterne i det nye udkast blandt andet:

  • Teknologigiganter skal betale, hvis de bruger kunstneres og journalisters arbejde
  • Små- og mirkoplatforme er ikke omfattet af direktivets anvendelsesområde
  • Hyperlinks 'med individuelle ord' kan deles frit
  • Memes er ikke eksplicit taget ud af direktivet, men blev stemt ned med et lille flertal og kan meget vel komme med i en ny aftale mellem Rådet og Kommissionen
  • Journalister skal have en andel af enhver ophavsretsrelateret indtjening af deres forlag
  • Online-leksika, som eksempelvis Wikipedia, og open source-software-platforme, som eksempelvis Github, udelukkes automatisk fra kravet om overholdelse af reglerne om ophavsret
Dermed blev artikel 11 og 13, som har været udsat for heftig kritik fra lobby-, internetorganisationer og techvirksomheder, ikke slettet fra udkastet, men revideret.

Læs også: Nu mødes internettets frihedskæmpere med EU's bureaukrater for at udkæmpe et episk slag: Her er næste runde i kampen om EU's copyright-direktiv

Nu stemmer EU om omfattende regel-ændring for deling af internet-indhold: Se her, hvad der er på spil for dig




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere