Artikel top billede

Skarp kritik af bredbåndsmarkedet: TDC og elselskaberne har delt landet, og nu stiger priserne - men snart kan vi frit vælge udbydere

Forbrugerrådet mener, at TDC og elselskaberne har delt bredbåndsmarkedet mellem sig og nu blot kan hæve priserne. Men det er en forsimplet fremstilling, mener Dansk Energi. Og der er klar bevægelse mod mere konkurrence.

Danmark er delt mellem TDC og elsselskaberne, når det gælder bredbånd, og det er skidt for konkurrencen og priserne, mener Forbrugerrådet ifølge Finans.

Baggrunden er, at flere udbydere har hævet bredbåndspriserne med 5 til 15 procent her fra årsskiftet.

TDC ejer stort set alle bredbåndskabler i Storkøbenhavn, og derfor er konkurrencen der meget lille, lyder det fra Forbrugerrådet.

Det mener også, vi har tilgode at se, om TDC’s åbning af kabeltv-nettet er attraktivt nok for konkurrenter til at give lavere forbrugerpriser.

Elselskaberne har ifølge Finans hidtil brugt 16 milliarder kroner på at grave fiber ned.

For at hive den investering hjem, er kunderne henvist til at bruge elselskabernes egne internet- og indholdsleverandører, Waoo og Stofa.

"Når elselskaberne graver fibernet ned til andelshaverne, er der tale om en stor anlægsinvestering, hvor man som kunde ofte betaler meget lidt for at blive tilsluttet. Så indtjeningen kommer primært fra abonnementer på bredbånd," siger Thomas Woldiderich, telepolitisk chef i Dansk Energi til Finans.

Han forklarer de seneste prisstigninger med, at fiberselskaberne skeler til TDC's prissætning. Prisen afhænger blandt andet af investeringsbehov, konkurrencen og forbrugernes villighed til at betale.

Men ifølge Finans er bredbåndsmarkedet på vej ind i en ny situation, hvor alle kabler bliver åbnet for konkurrence, så alle forbrugere frit kan vælge mellem udbyderne.

Eksempelvis har elselskabet Eniig åbnet sin fiberinfrastruktur for Yousee, og Finans erfarer, at der forhandles om tilsvarende åbning af fibernettet andre steder i landet.

"Det bliver det afgørende skridt mod en bedre konkurrence, som også vil gavne bredbåndspriserne for forbrugerne," siger Poul Noer, chefkonsulent i Dansk Erhverv til Finans.

TDC er ved at grave nye fibernetkabler ned i Storkøbenhavn med det formål at åbne det helt for konkurrenterne, skriver Finans.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere