Svenske politikere smadrede Apples prestige-byggeri: Nu kræver selskabet en chok-pris for at sælge ejendom tilbage

Lokalpolitikere i Stockholm har bremset Apples planer om at opføre en nordisk pendant til den ikoniske Apple-butik på Fifth Avenue i New York. Det har resulteret i mildt sagt anstrengt forhold mellem de svenske politikere og den amerikanske gigant.

Apple er direkte rasende på lokalpolitikerne i Stockholm, der i efteråret satte en kæp i hjulet på tech-gigantens planer om at bygge en spektakulær ny Apple Store i den svenske hovedstad.

Det skriver det svenske ejendomsmedie Fastighetsvärlden.

I forbindelse med planerne købte Apple en centraltplaceret ejendom i Kungsträdgården – Kongehaven – i Stockholm for intet mindre end 129 millioner svenske kroner.

Men i oktober vendte lokalpolitikerne tomlen nedad for Apples butiksplaner, og det betyder, at bystyret nu ønsker at købe bygningen tilbage fra Apple.

Nu kræver Apple dog nu, hvad det svenske medie Dagens Industri Digital betegner som en regulær chokpris på 179 millioner svenske kroner for bygningen.

Det er således 50 millioner svenske kroner mere end, hvad Apple oprindeligt betalte.

Læs også: Apple har en drøm om et stort nordisk prestige-projekt - nu er drømmen ved at blive smadret

Ikke pæne ord
Afslaget har resulteret i et køligt forhold mellem bystyret og den amerikanske gigant, der langt fra modtog nyheden om de skrinlagte planer med tilfredshed.

”Ja, det stemmer. Det var absolut ikke pæne ord, der blev sagt. Det var grimme ord, som jeg ikke har tænkt mig at gentage,” siger Björn Ljung fra partiet Liberalerna ifølge Dagens Industri Digital til Fastighetsvärlden.

Bystyret i Stockholm valgte blandt andet at skrinlægge Apples planer, fordi politikerne mente, at planerne skæmmede Kungsträdgården, der er en historisk plads i byens centrum.

"Kungsträdgården er en central, vigtig og smuk park i Stockholm. Der skal være til for stockholmere og besøgende, og vi vil gerne se en offentlig aktivitet på stedet. Vi ser ikke positivt på den detaljerede plan, der præsenteres. Bygningen er for stor og for høj," sagde Cecilia Obermüller fra Miljøpartiet til Dagens Industri Digital tilbage i oktober 2018.

Skulle have været den fjerde svenske butik
Butikken i Kungsträdgården ville være blevet Apples fjerde butik i Sverige, men den var derudover udset til at blive Apple første såkaldte flagship-butik i Norden.

Apple har blot femten flagship-butikker på verdensplan, og denne type butikker er kendetegnet ved at være placeret på særligt prestigefyldte adresser, samt ved at være større, have mere spektakulær arkitektur og indeholde flere funktioner end almindelige Apple Stores.

Apples butik på Fifth Avenue i New York er formodentligt selskabets mest kendte flagship-butik.

Bystyret har ifølge Dagens Industri Digital i forbindelse med afslaget forsikret Apple om, at det er villige til at hjælpe Apple med at finde en alternativ placering til butikken, men Apple lader ikke til at være interesseret i andre placeringer.

Læs også: Skovler penge ind i andre lande - men findes ikke herhjemme: Derfor er der ingen Apple Store-butikker i Danmark


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Få styr på dine kontrakter - også i årene efter de er blevet underskrevet

I en verden fyldt med kontrakter og aftaler er det afgørende, at du har styr på håndteringen af din organisations kontrakter - både de nye og de eksisterende. På dette seminar gennemgår vi nogle af de største risici og hvordan du minimerer dem. Der er mange penge at spare. Og stor mulighed for kraftig effektivisering.

23. maj 2019 | Læs mere


CXO roundtable: Sæt strategisk it-sikkerhed på dagsordenen

Eksklusivt roundtable: Hør hvordan DSBs Chief Information Security Officer arbejder med fremtidens it-trusler og strategisk it-sikkerhed - og vær med til at sætte fokus på strategisk it-sikkerhed, incident response, beredskabsplaner og business continuity blandt en udvalgt gruppe af digitale ledere fra danske virksomheder.

24. maj 2019 | Læs mere


FutureLegal

FutureLegal giver dig viden og inspiration til at imødegå fremtiden for juridiske ydelser.

28. maj 2019 | Læs mere


Premium
Mens Kevin Magnussen kører Formel 1-ræs, kæmper international top-CIO i kulissen for at beskytte vitale data
Det vigtigste for CIO hos Haas F1 er it-sikkerhed. Her fortæller han til amerikansk medie, hvordan han griber den opgave an med sikkerhedslag og en ny platform, der overvåger racerholdets globale netværk.
Computerworld
Google blokerer med omgående virkning for Huaweis brug af Android-licenser - se hvad det kommer til at betyde for dig
Google begrænser med omgående virkning kinesiske Huaweis brug af Android. Huawei vil ikke længere have adgang til tjenester fra Google.
CIO
Danske Joachim Ærtebjerg er med i toppen som CTO for Intel i EMEA - hør hans bud på it-udviklingen efter 25 år hos processor-giganten
Tech fra Toppen: Danske Joachim Ærtebjerg har arbejdet for Intel siden de lancerede Pentium-processoren i midten af 90´erne. I dag er han CTO for EMEA-området - og giver her sit bud på it-udviklingen.
Job & Karriere
"Vi var fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet. "
"Da jeg var færdig med PhD´en så var vi fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Så skulle vi bare have et nyt universitet op og køre på seks måneder. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet."
White paper
Kvartalsrapport på cyber-trusselslandskabet
I denne rapport dykker vi ned i cyber-trusselsbilledet for Q4. Vi har opsummeret statistikkerne fra millioner af trusselsforekomster observeret af Fortinet enheder i live produktionsmiljøer i hele verden. Ifølge IDC er Fortinet den mest adapterede netværks-sikkerhedsløsning, med 4,2 mio. implementerede devices. Det giver et unikt perspektiv på trusselslandskabet, som er destilleret ned i denne rapport. Download den her og få det fulde overblik.