Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

IT-Branchen: Ny beføjelser til Center for Cybersikkerhed kan koste dansk erhvervsliv milliarder af kroner

Ny cyberlov, der skal give Center for Cybersikkerhed adgang til danske virksomheders data, kan ende med at koste dansk erhvervsliv milliarder kroner, advarer IT-Branchen. Lovforslaget ligner noget fra Kina og Rusland, lyder advarslen.

Danske virksomheder står til at vinke farvel til milliarder af kroner i tabt omsætning, hvis regeringens forslag om at give Center for Cybersikkerhed øgede beføjelser går igennem.

Sådan lyder advarslen fra brancheorganisationen IT-Branchen, der betegner lovforslaget som ‘noget, der er lige så slemt som russiske og kinesiske love.’

Med lovforslaget vil regeringen gøre det muligt for Center for Cybersikkerhed uden dommerkendelse af kigge nærmere i virksomhedernes og myndigheders data.

Det kan du læse mere om her: Regeringen vil give Center for Cybersikkerhed adgang til virksomheders og ansattes data uden retskendelser: DI bekymret

Lovforslaget har fået kritikken til at rejse sig. Blandt andet har milliardvirksomheden Tradeshift truet med helt at forlade Danmark, hvis lovforslaget vedtages.

Det kan du læse mere om her: Dansk milliardvirksomhed truer med at forlade Danmark, hvis nye regler for Center for Cybersikkerhed bliver vedtaget

IT-Branchen mener, at det vil ramme dansk eksport meget voldsomt, hvis Center for Cybersikkerhed får hjemmel til at kigge dybt i data uden foregående retskendelse.

“Danmarks eksport lyder ifølge Dansk Erhverv i dag på 1.100 milliarder kroenr.. En væsentlig del af den erhvervsomsætning kan dog med et nyt lovforslag forsvinde som dug for solen,” lyder det fra ITB.

Her peger man istedet på Tyskland som et eksempel til efterfølgelse. Tyskland har nemlig i mange år haft det, som ITB kalder for ‘no backdoor guarantee.’

Og det er noget, der har gavnet tyske virksomheders eksport-bestræbelser, påpeger brancheforeningen.

“Danmark har [i dag, red] netop en styrkeposition, fordi der er tillid til dansk digitalisering, og fordi vi internationalt er kendt for, at her kan du bedrive virksomhed uden en statsmagt bruger sit magtmonopol til at banke døren ind og gennemrode dine og dine kunders data. Desværre ser det ud til, at regeringen med et enkelt pennestrøg nu vil give køb på den tillid, vi har brugt år på at opbygge,” lyder det formand for IT-Branchens sikkerhedsudvalg og koncerndirektør i Liga ApS, Bjarke Alling.

“Det er undergravende for tilliden til danske virksomheder, hvis vi nu åbner en ladeport af tvivl -specielt når vi nu med al tydelighed kan se, at det helt konkret betyder tabte kontrakter og mistet eksportvækst for virksomhederne, hvis man går den vej,” siger han.

Læs også:

Center for Cybersikkerhed om mulig tvangs-indskrivning af danske virksomheder: “Påbuddet er en detalje i forhold til, hvordan vi forestiller os, at netværket skulle udbredes”

Kritikken hagler ned over forslag om nye beføjelser til Center for Cybersikkerhed: "Konkurrenceforvridende" og "rammer retssikkerheden"

Virksomheder skrotter CFCS til overvågnings-opgave: “Det er ikke alle informationer, vi er interesseret i at dele med centeret”




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere