Artikel top billede

(Foto: tesla PR)

Teslas splinternye Model Y ligner en Model 3 med plads til syv

Tesla Model Y byder på masser af plads, imponerende ydelse og bliver halv så dyr som selskabets nuværende SUV’er.

Tesla udvider elbils-portefølje med en ny, relativ prisvenlig model, med den store familie for øje: Tesla Model Y byder nemlig på en SUV-kabine, med plads til op til syv personer.

Med den nye model kan Elon Musk præsentere sin såkaldte ’S3XY’-kvartet, hvor Model Y sammen med den næstnyeste Model 3 forventes at blive en af selskabets største sællerter.

Priserne vil debutere ved 39.000 dollar, lidt over en tiendedel dyrere end billigste Model 3, men vil man være blandt de første Model Y førere, skal der spenderes 47.000 amerikanske dollar på en ’long-range’ version med 480 kilometers rækkevidde på en optankning.

Det vil svare til omtrent 310.000 kroner før eventuel told, afgifter og moms medregnes.

Biligste SUV i Teslas line-up har hidtil været Tesla Model X, som har en debutpris på 79.500 dollar.

De første Model Y biler får en salgsdebut i 2020, mens de billigere varianter først kan erhverves en gang i 2021.

Se også: Så kom de danske priser: Tesla Model 3 får dansk debut i februar 2019

Model 3 i SUV-klæder

Med Model Y tager Tesla afsæt i den populære Model 3 som selskabets har solgt, men ikke helt leveret, over 400.000 af.

Den nye model deler så meget mekanik – og elektronik – med Model 3, at den ifølge Elon Musk vil opleves som mere sporty end sine SUV-mål antyder.

”Den har en SUV’s funktionalitet, men vil opleves som en sportsvogn," bedyrede han ved lanceringseventet.

Mest sporty bliver den 60.000 dollar dyre ’Performance’-version, som kan ordne 0 til 100 km/t disciplinen på bare 3,5 sekunder og mønstre en tophastighed på 240 km/t.

Tingene vil foregå i et mere afslappet, men stadigt hastigt tempo i den billigste Model Y, som klarer 0 til 100 på 5,9 sekunder og ikke kan køre meget mere end 190 km/t.

Inde i selve kabinen byder Model Y på op til 1.870 liters bagageplads – med sæderne slået ned, mens kabinen kan konfigureres til enten at have fem eller syv sæder.

Tesla-teknologi

Flere af Teslas interessante teknologier vil være at finde ombord på Model Y.

Betjeningen foregår igennem et 15 tommer stort touch-display, mens et væld af sensorer blandt gør det muligt at få selskabets autopilot ombord, med en høj grad af autonomi.

Sikkerhedsmæssigt lover Elon Musk, at Model Y vil have fem ud af fem stjerner i enhver sikkerhedsparameter efter de amerikanske myndigheders krav.

Alt efter model byder Model Y på mellem 350 og 480 kilometers rækkevidde, mens selskabets nyeste hurtigladere giver op til 270 kilometers rækkevidde på et kvarter.

Øvrige tekniske oplysninger om Tesla Model Y er nu at finde på selskabets hjemmeside.

Læs også: Denne Tesla-opdatering kunne hele den etablerede bilbranche lære noget af